Skat skal spare millioner på svindler-jagt: 'Hul i hovedet'

Allerede fra næste år skal Skattestyrelsen spare penge på deres indsats mod snyd og svindel. Området er "højt prioriteret", mener skatteminister Karsten Lauritzen. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix )

Regeringen lægger op til, at skattevæsenets indsats mod økonomisk kriminalitet og international skattesnyd barberes med knap en tredjedel i løbet af de næste fem år. Helt forkert vej at gå, mener flere partier.

Står det til regeringen, skal det danske skattevæsen fremover have færre penge til at jagte kriminelle og udenlandske virksomheder, der snyder i skat. 

Det viser tal fra regeringens finanslovsforslag, hvor det fremgår, at bevillingen til skattemyndighedernes indsats mod international skatteunddragelse og økonomisk kriminalitet falder med knap 56 milioner kroner fra 2018 til 2022.  

Allerede fra årsskiftet skal der spares 10 millioner kroner på området. Ifølge et notat fra LO svarer den samlede besparelse til prisen på 100 skattemedarbejdere.

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, er bekymret for, at besparelserne fører til mere skattesnyd.

- Jeg tager mig til hovedet. Vi ved, at der hele tiden sker forsøg på at unddrage sig dansk skattebetaling via blandt andet skattely, og derfor er det en helt forkert vej at gå, hvis man vil spare på den her indsats, siger Jesper Petersen til Avisen.dk. 

- Vi har før opfordret regeringen til at opruste skattevæsenet, men nu vælger man så at gøre livet nemmere for dem, der vil snyde i skat, tilføjer han. 

Nye tal: Danskernes skattegæld slår rekord igen

Risiko for mere snyd

Hos foreningen FSR Danske Revisorer er frygten også, at en besparelse på indsatsen mod international skattesnyd og økonomisk kriminalitet vil føre til mere skattesnyd. 

- En besparelse på det her område vil øge risikoen for, at flere skatteunddragere slipper uden om myndighederne. Og lige netop når vi taler international skatteunddragelse, er der jo tale om en gruppe, som man skal have meget fast hånd om, siger Mette Bøgh Larsen, skattechef i FSR Danske Revisorer.

Skattechefen peger også på, at digitaliseringen af skattemyndighedernes systemer på nogle punkter har gjort livet lettere for snydere, og at behovet for skærpet kontrol derfor er blevet større.

- De virksomheder og personer, der vil snyde, er jo ofte grundet den digitale udvikling ikke afhængige af at skulle flytte rundt på store varepartier eller udfylde blanketter i hånden. Derfor ser vi også flere sager, hvor der på kort tid er blevet snydt for meget høje beløb, siger Mette Bøgh Larsen.

Hun henviser blandt andet til den såkaldte udbytteskats-sag, hvor det lykkedes de mistænkte i sagen at hive over 12 milliarder kroner ud af statskassen ved at lave falske indberetninger om tilbagebetaling af udbytteskat.

Samtidig viser et svar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Folketingets skatteudvalg, at myndighedernes arbejde med de såkaldte Panama Papers indtil videre har resulteret i, at der er fundet knap en halv milliard skattekroner, som ellers ville være røget udenom den danske statskasse.

Derfor vækker regeringens spareplaner også dyb undren hos LO-formand Lizette Risgaard.

- Det er jo et vanvittigt sted at spare, når det er tydeligt, at det stadig vrimler med skattesnydere, og at den her indsats er med til at skaffe store beløb til statskassen, der ellers ville gå tabt, siger Lizette Risgaard.

Hul i hovedet

Hos Dansk Folkeparti vil man nu spørge skatteminister Karsten Lauritzen om baggrunden for den planlagte nedgang i pengestrømmen til skattevæsenet. 

- Det er vigtigt for os, at vi har et kontroltryk på skatteområdet, der gør, at snydere ikke kan slippe igennem nettet. Derfor bliver vi nødt til at høre ministeren, om han mener, at skattemyndighederne kan lave den rette indsats med de penge, der er afsat her, siger Rene Christensen, finansordfører for Dansk Folkeparti, til Avisen.dk. 

- Det virker jo mærkeligt, hvis man allerede nu vil spare på blandt andet international skatteunddragelse, når det er et område, hvor Skat er og har været ganske udfordrede, tilføjer han.  

Martin Lidegaard, finansordfører for Radikale Venstre, kalder regeringens plan for 'hul i hovedet'. 

- Det er præcis det modsatte af, hvad der er brug for. Vi halter allerede massivt efter, når det kommer til at bekæmpe international skattesnyd, og det er jo naivt at tro, at man kan spare sig til bedre resultater, siger Martin Lidegaard. 

Minister er positiv

Avisen.dk har forsøgt at få et interview med skatteminister Karsten Lauritzen for at spørge nærmere ind til den faldende bevilling til Skattestyrelsens indsats mod international skatteunddragelse og økonomisk kriminalitet. 

Samt om ministeren mener, at skattevæsnet kan levere den nødvendige indsats på området på trods af den foreslåede besparelse på knap 30 pct. fra 2018 til 2022. 

Det har dog ikke været muligt, men i et mailsvar til Avisen.dk oplyser skatteminister Karsten Lauritzen, at "indsatsen mod international skatteunddragelse er et vigtigt og højt prioriteret område".

- Det er et af de områder, hvor indsatsen bakkes op af et enigt Folketing. Alle Folketingets partier – inklusive Socialdemokratiet – indgik i maj sidste år en politisk aftale, som afsatte 100 mio. kr. ekstra til området frem til 2021, skriver Karsten Lauritzen i mailsvaret.

- Jeg forventer bestemt, at indsatsen fortsætter efter 2021, men det kræver, at der findes finansiering, som skal findes på finanslovsforhandlingerne om to år. Det er jeg som skatteminister positiv over for, tilføjer ministeren.