For meget kontrol. Og for lidt tillid. Moderniseringsstyrelsen, der hører under innovationsminister Sophie Løhde (V), er blevet en stopklods for godt arbejdsmiljø for offentligt ansatte.
Det mener SF, der nu kommer med et konkret forslag om at splitte den omdiskuterede styrelse op. Ifølge SF's gruppeformand Jacob Mark er det tanken, at der skal oprettes en ny styrelse for godt arbejde, som skal ligge i Beskæftigelsesministeriet.
- Vi foreslår, at den del af Moderniseringsstyrelsen, der tidligere hed Økonomistyrelsen, skal ligge i Finansministeriet som hidtil. Og så foreslår vi, at den anden del - den tidligere personalestyrelse - rykker til Beskæftigelsesministeriet og får navnet 'Styrelsen for godt arbejde'. Målet er at svække Moderniseringsstyrelsens magt og at få sat fokus på, hvordan vi skaber et godt arbejdsmiljø for offentligt ansatte, siger Jakob Mark til Avisen.dk.
Moderniseringsstyrelsen er længe blevet kritiseret for at styre arbejdet i den offentlige sektor ud fra målstyring og resultatkontrakter. Også i forbindelse med de aktuelle overenskomstforhandlinger er det ikke mindst fra fagbevægelsens side blevet kritiseret, at den statslige styrelse i for høj grad udstikker retningen for alle forhandlingerne i den offentlige sektor.
Du siger, at Moderniseringsstyrelsen skaber dårligt arbejdsmiljø for de ansatte. Hvor ved du det fra?
- Det skaber dårligt arbejdsmiljø og manglende tillid, når der er kontrol, og alt skal måles og vejes. Vi havde sagen om 'low performers', hvor styrelsen sagde til sine chefer, at man skulle have fokus på de offentligt ansatte, der ikke præsterede højt. På møder viste man et billede af fem mennesker, der ligger hen over et bord og sover. Det handler både om den måde, man kommunikerer på og det konkrete ledelsesregime, der skaber dårligt arbejdsmiljø, siger Jacob Mark og kalder det 'vildt', at staten sakker bagud, når det handler om forvaltning af ledelse.
Men regeringen har da ellers talt om fornyelse af den offentlige sektor og dermed vel også moderne arbejdspladser?
- Jeg synes, at man har forspildt muligheden. Det er rigtigt, at man har talt om afburaukratisering, men det bliver til regelforenklinger, der i virkeligheden er besparelser, mener SF's gruppeformand og nævner, at kommunerne har fået mulighed at sætte flere elever i visse af folkeskolens klasser, siger Jacob Mark og uddyber:
- Hvorfor ikke sige, at man vil arbejde for at sikre et godt arbejdsmiljø. Arbejde med stresshåndtering og mindske kontrollen. Det er også en måde at få folk til at arbejde mere på, mener SF'eren.
Jacob Mark erkender, at der næppe vil være flertal for det beslutningsforslag om en opsplitning af Moderniseringssstyrelsen, som SF vil fremlægge.
- Der er borgerligt flertal, og vi vil ikke have 90 mandater, der stemmer for en opsplitning, men når vi lægger vores forslag frem, skal ordførerne forholde sig til, hvad der er den rigtige ledelse. Og jeg tror godt, at vi kan flytte noget ved at tage debatten, siger Jacob Mark.
Avisen.dk har forgæves forsøgt at få innovationsminister Sophie Løhdes kommentar til SF's forslag. Ministeren har tidligere afvist tanken om at nedlægge Moderniseringsstyrelsen og betegnet et navneskift som 'symbolpolitik'.
- Det er vigtigt, at vi bruger danskernes penge effektivt og med omhu, og her spiller Moderniseringsstyrelsen en vigtig rolle, erklærede ministeren i Politiken i marts 2017.
Under de aktuelle overenskomstforhandlinger har Sophie Løhde også kommenteret styrelsen på Twitter:
- Moderniseringsstyrelsen er meget ofte 'prygelknabe' for nærmest alt, der går skidt i den offentlige sektor. Det kan vi altid diskutere. Men at påstå de vil 'afvikle den danske model' er simpelthen useriøst, skrev ministeren på det sociale medie for nylig.