Der skal sættes turbo på opførelsen af Danmarks største vindmøllepark på Kriegers Flak ved Møn. Det skal puste liv i tusindvis af arbejdspladser.
Nu foreslår SF, at opførelsen af vindmølleparken fremrykkes. Forslaget betyder, at vindmølleparken skal bygges tre år tidligere end ellers, så udbuddet er afsluttet i 2013, hvorefter opførelsen vil kunne starte i 2014/2015.
"Det betyder, at vi sikrer en energiforsyning, der ikke belaster vores miljø, leverer energi til 600.000 husstande. Det er den ene gevinst. Den anden gevinst er at vi sikrer, at der bliver arbejde til 10.000 mennesker," siger SF's leder Villy Søvndal til Newspaq.
Ved siden af gevinsterne ved mindre miljøbelastning og tusindvis af job, peger SF på, at fremrykningen af vindmølleparken kan aflaste de offentlige finanser.
"Vi ved, at hver gang arbejdsløsheden falder med 10.000, så letter det de offentlige finanser med tre milliarder kroner. Vi når i virkeligheden tre mål. Klimaet forbedres, der skabes arbejdspladser og vi styrker de offentlige finanser," siger Villy Søvndal. Han vurderer, at mange smede, malere, ingeniører og 3F'ere kan få del i de 10.000 job.
VIndmølleindustriens direktør Jan Hylleberg hilser SF's forslag varmt velkommen. Han peger på, at en fremrykning både vil puste liv i nye job og holde dampen oppe i industrien.
"Det lyder som et rigtigt spændende initiativ, der signalerer, at vi vil fortsætte med udbygningen af vindenergi i Danmark. En fremrykning af Kriegers Flak vil betyde, at mange af de kompetencer og medarbejdere, der i de kommende år vil blive uddannet i Danmark i forbindelsen med parken mellem Djursland og Anholt vil blive fastholdt," siger han til Newspaq.
Villy Søvndal afviser, at fremrykningen er valgflæsk. Han mener, at tidspunktet nu er det rette.
"Man kan altid spørge, hvorfor det er nu vi kommer med forslaget. Men det er nu muligheden er her med en ny regering kan få sat skub i tingene. Den gamle regering har haft en meget fodslæbende holdning," siger han.
Vindmølleindustrien vurderer, at der kan tjenes penge ved at eksportere energien fra vindmøllerne til blandt andet Tyskland.