Når en selvstændig bliver slået omkuld, så rejser han sig igen.
Det viser nye tal fra A-kassen ASE, der er en a-kasse med medlemmer fra mange forskellige brancher, og også en del selvstændige. Den har undersøgt, hvor ledige kommer i job igen.
I de første to kvartaler af 2008 var der en andel på 11 procent af tidligere selvstændige, der nok en gang forsøgte sig med en ny forretning. De tal er i de første to kvartaler af 2010 steget til 14,2 procent.
"Det er overraskende. I 2008 var der fuld gang i kedlerne, og sådan er det ikke nu. Det er lysten til at være sig selv, der trækker mere end at blive almindelig lønmodtager," siger vicedirektør i ASE, Karsten Mølgaard.
Lave tal
Mette Mønsted, der er professor ved ledelsesinstituttet på Copenhagen Business School er uenig. Hun forventede, at der ville være endnu flere, der ønskede at være selvstændige - netop på grund af, at jobmarkedet er gået i stå. Hun oplyser, at i vores nabolande prøver langt flere at blive selvstændigt erhvervsdrivende.
"Man kunne have forventet, at der var mange flere, selv om det er kristetider, også fordi, det er nemt at blive selvstændig uden at låne særlig mange penge," fortæller Mette Mønsted.
Det gælder f. eks. i mindre konsulenterhverv, hvor man bare skal stable en hjemmeside på benene, og så er man i gang igen.
Attraktivt at være selvstændig
Det er også tilfældet for Christina Morgenstjerne. Hun kan ikke forestille sig nogen anden karriere end det at være selvstændig. I 8 år har hun on og off haft forskellige firmaer.
"Nogle gange går det, andre gange gør det ikke, men jeg giver ikke så nemt op," siger Christina Morgenstjerne, der arbejder som grafisk designer og konsulent i firmaet Designedby.
"Det er alsidigt at være selvstændig. Man er med i alle processer, og man kan helt selv vælge det, som man er god til," fortæller hun.