Administration 

Sebastian: Elsket af folket - foragtet af eliten

Sebastian var lige ved at dø uden anerkendelse. I årtier følte multimusikeren sig hånet af den musikbranche, som han forgyldte.

Sebastian lignede en lamslået mand – og mere til. Med små, sitrende trin vaklede han mod scenepodiet ved Danish Music Awards. Det var februar 2004, og den dengang 53-årige troubadour skulle op og modtage pladebranchens fornemste udmærkelse, IFPI s særlige hæderspris, for sine fire årtier i dansk musik. Det lignede lidt hans sidste chance for at modtage æren i levende live, og stemmen bævede, da den trinde skikkelse nåede mikrofonen og kunne hæve statuetten mod Forums brølende sal.

Men Sebastian var ikke lamslået. Hans alvorligt skrantende helbred rystede bare igennem for åben skærm. Få måneder senere sendte det ham på hospitalet til en akut bypass-operation. Operationen holdt med nød og næppe hans hårdt prøvede hjerte i gang.

Forbløffet var troubadouren til gengæld, da han nogle dage forinden fik overbragt nyheden om den store hæder. Skulle han virkelig have den? En mand, som brancheorganisationen IFPI Denmark havde forsømt at invitere til DMA-uddelingen de seneste mange gange? En mand, som få år forinden var blevet latterliggjort af konferencier Casper Christensen, mens publikum på de forreste rækker klaskede sig på lårene af grin?

»Det var jo de ansatte fra pladeselskaberne, som holdt til dernede. Alt det kunne jeg sidde og se hjemme foran fjernsynet, for som sagt blev jeg ikke inviteret længere,« påminder den 57 år gamle sanger, producer, tekstforfatter og instruktør fra en sofa i indre København.

Her troner han – veltalende og i noget bedre form end dengang han rystede for åben skærm.

En gevaldig sangskat

Sebastian havde aldrig følt sig forstået eller påskønnet af sine mange pladeselskaber, og den pludselige anerkendelse bekræftede bare en gammel tese. Nemlg, at han sjældent vidste, hvor han havde de folk, der var sat til at sælge hans musik:

»Tilbage i de sene 1970 ere faldt jeg over et referat fra mit daværende pladeselskab. Der stod, at de ikke fattede, hvorfor jeg solgte mindst 25.000 eksemplarer af hver plade ... Men så var det da i det mindste ikke noget, de behøvede at bruge kræfter på at markedsføre. Det stod der! Guldet mellem deres hænder interesserede dem ikke.«

I dag kan de færreste være i tvivl om, at ham Sebastian er såvel guld som platin værd. Og at dele af branchen – måske lige lovlig sent – anerkender hans livsværk, så det er til at tage og føle på.

I næste uge udkommer tredje og sidste kapitel i boksserien Sebastians Sangskat , der gennem efteråret har dokumenteret og samlet troubadourens formentlig unikke produktivitet. Den første boks bød på Sebastians 10 album fra 1970 erne, den næste på hans 10 langspillere fra 1980 erne, og endelig følger så de ni fra 1990 erne og frem. Samt et sammenskudsrend af diverse sjældne optagelser og indspilninger.

En gigant genopstår

Sangskatten viser, hvilken zigzaggende, bølgende og helt igennem mærkværdig karriere, Sebastian kan prale af. Hvis han da gjorde sådan noget. Fra noget nær protestsanger i sine første mange år. Så popstjerne med dundrende pladesalg i de noget mindre bekymrede 1980 ere. Til kompromisløst at rendyrke musical- og teateropsætninger med en kaskade af kasketter oven på de rødblonde lokker.

Og så ... puff, var han væk. Og glemt, ville mange nok tilføje. Men med urette. Thi i sommer gik Sebastian på scenen i et stoppet stortelt på Skanderborg Festivalen, hvor de overvejende purunge gæster skrålede med på den genoopstandne troubadours største træffere. De kunne sådan set teksterne til det meste. Den Store Flugt fra 1972, til Skatteøen fra 1986, til Ronja Røverdatter fra 1991. Osv,

Ingen vej tilbage

Spørgsmålet er, om det nye publikum også kender historien om Knud Grabow Christensen. Det var Sebastians rigtige navn, dengang han voksede op i sønderjyske Sønderborg. Han blev født i julen 1949, men allligevel var det så som så med hjertevarmen i barndomshjemmet. Det var i stedet præget af den strikse opdragelse, som faderen – en befalingsmand i den danske hær – gav sin søn med på vejen.

Derfor var Knud egentlig godt tilfreds med 14 år ung at ryge på kostskole i nordsjællandske Asserbo. Især da han stiftede bekendtskab med en eksotisk og indtil da fremmed verden: Rockmusikken og Rolling Stones, i særdeleshed.

Snart efter fik teenageren Knud sin første guitar, og herfra var der ingen vej tilbage.

»Det var det her, jeg skulle. Koste, hvad det ville,« husker Sebastian tilbage.

Bob Dylan light

I 1971 strejfede sønderjyden rundt på de københavnske gader, stræder, værtshuse og hvor man ellers ville høre på hans amerikansk inspirerede folkmusik. Det ville et pladeselskab gerne. Pladekøberne, derimod, vægrede sig mere ved hans engelsksprogede albumdebut, The Goddess . Den solgte nogle sølle hundrede kopier.

»Hvorfor skulle folk give de samme penge for en plade med mig som for en plade med den rigtige Bob Dylan,« ler han 36 år senere.

Dermed kunne det hele have set sort ud. Men ved et tilfælde fik Sebastian – det navn havde pladeselskabet besluttet sig for, så udlandet lå mere åbent – lov til at indspille nummeret Lossepladsen Bløder , der stik imod alle forventninger ramte radiobølgerne med eftertryk.

Pludselig varmede han op for Gasolin og konkurrerede med dem alle på pladesalget. Og han blev kendt som en af årtiets markante politiske røster. Væsentlig mindre højtråbende end Røde Mor, javel, men trods alt arkitekten bag den legendariske Christiania-plade og bidragsyder til Nej Til Atomkraft -projektet.

Andet end sødsuppe

I 1980 erne ændrede Sebastian profil. Ikke udpræget overlagt, men sådan anskuede folk det ikke desto mindre. Han var ikke længere protestsanger.

»Jeg har aldrig ført mig frem som én, der havde et budskab eller en mission. Jeg kunne bare godt stille op til nogle værdige sager i en meget politiseret tid. Men selv min sidste rigtige popplade, Miraklernes Tid (1990, red.) bød da på holdninger,« pointerer han.

Op igennem årtiet var troubadouren for alvor blevet et kommercielt trækplaster, og succeser som Skatteøen pressede ham til at levere storsællerter på den rigtige side af 100.000 solgte album. Hver gang.

Det fik han nok af. Så i stedet udlevede Sebastian nogle radikalt andre ambitioner med sin musik. Til branchens store overraskelse sagde han sådan set farvel til popstjernestatussen for i stedet at drage ud i det ikke just kritikerdyrkede musicalunivers.

Modsat så mange andre så Sebastian således en musikalsk udfordring i de store teateropsætninger, menneskene i kød og blod på de skrå brædder, instruktionen. Helheden. Alt det udlevede han i billetslugere som Gøngehøvdingen , Cyrano , Aladdin , og Pippi .

»Jeg har jo aldrig anset musicals som noget ringe. For mig handler det ikke om lårsvingende damer fra 1940 ernes amerikanske film og sødsuppeagtige begreb. Jeg opfattede musicals som noget betydeligt mere alvorligt. I princippet var det bare en sammensætning af teater og musik.«

Ind i varmen

Den fagre nye verden blev dog ikke en flugt fra det pres, som Sebastians egen arbejdsmoral lagde ned over ham. Et pres, der – sammenlagt med en daglig afbrænding af 50 Prince Light, dårlige kostvaner og mangel på motion – trykkede helbredet i bund. Så meget i bund, at han næsten ikke nåede at høste den anerkendelse, som pladebranchen, musikkritikerne og en lang række andre havde undgået at give ham i de første 33 år. Til trods for mere end to millioner plader – og to millioner solgte musicalbilletter, sågar.

I dag er han mest af alt glad for sin sangskat, glad for at være sig selv. Og stolt:

»Jeg kom aldrig ind i varmen. Fordi jeg var anderledes, og alting i branchen var gearet til, at tingene skulle være på en bestemt måde,« smiler Knud Grabow Christensen.

Musikeren, der var en dårlig Bob Dylan, men en prisværdig og hæderlig Sebastian. I længden.

faktaboks

Født i Sønderjylland som Knud Grabow Christensen.

Bor i dag, 57 år gammel, i Præstø på Sydsjælland med sin kæreste.

Fik i 1979 datteren (og singersongwriteren) Sara Grabow med sin daværende hustru.

Har udgivet 29 album siden 1971, aktuel med triple-boksen Sebastians Sangskat (EMI).

Står bag musicalsucceser som Ronja Røverdatter og Gøngehøvdingen .

Har solgt mere end to millioner album og to millioner teaterbilletter.

Har kørt musikalske parløb med blandt andre Alex Riel, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen.

Modtog i 2004 musikbranchens ærespris.

butiksansat står ved tøjstativ
Corona

De kan slippe for

mundbind

fly holder parkeret i lufthavn
Nyheder

61 passagerer

fra Sydafrika testet positive 

mand står på scene og synger
Kendte

Bryan Adams hårdt ramt:

To gange corona

på en måned

politibil med påskriften politi
Krimi

Soloulykke: Ung mand fundet i sin bil i et træ 

mand kigger ind i kameraet
Kendte

Berømt komponist

er død

mennesker omkring bus
Nyheder

Mindst 19 personer

omkommer i busulykke

Parret under finalen af vild med dans 2021 han rækker en sejrs arm i vejret.
Film og TV

Her er vinderne af

Vild med dans

en kørende bil indefra i regnvejr.
Krimi

85-årig sigtet for

vandvidskørsel

Yussuf Poulsen i profil med kasket omvendt på.
Sport

Landsholds-stjerne

også smittet

Nærbillede af Michael Laudrup der småsmiler.
Kendte

Laudrup scorer

millioner

billeder af broen i mørke
Krimi

Spærrede broer:

Seks anholdt

Et billede af en tabel
Nyheder

Vaccinegennembrud:

med tredje stik smittes

Nærbillede af Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Sygeplejeskolen-skuespiller

afslører: Jeg skal være far

Nyheder

EU vil have

REJSESTOP 

efter ny variant

En sundhedsperson giver en vaccine.
Nyheder

Anbefaler corona-vaccine

til børn fra 5 år og op

Et idyllisk vejskilt på Fejø
Nyheder

Vil bygge almene

boliger på småøerne

Alle de fem dommere viser allesammen et 10 tal
Kendte

Chok: Vild med

dans-dommer

ramt af corona

Nærbillede af MØ, der er korthåret , med en stor ørering på
Kendte

Dansk hitmager

skifter køn

Krimi

Politiet går ind i

plejehjemssagen

En mand bliver tattovret på sin underarm. Tattovøren har handsker på.
Nyheder

Efter kæmpe razzia:

ALLE overtrådte loven

En analytiker sidder foran en computerskærm
Nyheder

Derfor falder de

danske aktier NU

En lille lejlighed
Helt vildt

IKEA tilbyder en lejlighed for $1 om måneden

Et flot par på den røde løber
Kendte

Pernille Blume får kærlighedsbesøg i finalen

En dame med en prøve
Corona

Ny corona-variant opdaget:

Hidtil farligste

Folk med mindbind i metroen
Corona

Her skal mundbind og coronapas frem fra mandag

En firehjulstrækker ude i skoven
Biler

Britisk bilproduktion bombet tilbage til 1956

Et skilt i en butik med Black Friday
Nyheder

Ikke black friday-tilbud på populære varer

dronning margrethe snedronningen
Kongelige

Dronning Margrethe:

Jeg har ikke fulgt med i Vild med dans

corona
Corona

Børnelæger: Glæde over vaccine til børn

Kasper hjulmand
Nyheder

Kasper Hjulmand:

Årets Leder 2021

kirsebærsauce
Sundhed

Har du jule-handlet:

Så tjek dit køleskab

vild med dans
Film og TV

Danske Spil: De vinder Vild med dans

esbern snare pirater
Krimi

Pirater fængslet i 13 dage - sigtet for drabsforsøg

Nyheder

Forsvarer: Støjberg var ikke involveret 

corona
Nyheder

4390 nye coronatilfælde - 12 flere døde

En trist hund
Dyreliv

Sådan tager du bedst afsked med kæledyret

Nyheder

EU: Coronapas efter vaccination bør kun gælde ni måneder

et par i et studie griner
Film og TV

Fællessang-stjerner fejrer jul på DR

En fregat på vandet
Krimi

Esbern Snare i dramatisk kamp – fire dræbt

Jes Dorph ude på gaden
Kendte

Jes Dorph lukker og slukker

Et par i lang kjole og korsridderdragt
Kendte

Caroline Flemings søster:

Jeg er dybt ulykkelig

Nogle dansere i et studie
Film og TV

Sådan bliver Vild med dans-finalen

To biler på en gade i en tom by
Biler

Helt ny Suzuki S Cross på gaden 

En mand står ved en sten med en øl i hånden
Kendte

Jeremy Clarkson:

Nu brygger han øl

En gråhåret mand tørrer øjnene
Nyheder

Valgkaos:

Omtælling af stemmer

vejstriber på en vej
Krimi

Tiltalt for kartelaftale på vejstribe-opgaver

Patienter på intensiv
Corona

Tyskland passerer 100.000 coronadødsfald

Morten Messerschmidt ser bekymret ud mens Inger Støjberg ser til
Nyheder

Messerschmidt vil ikke stille op mod Støjberg som DF-formand

En gummibåd med immigranter
Nyheder

31 migranter har mistet livet ud for Frankrigs kyst

mundbind
Corona

Supermarkeder er klar: Der er millioner af mundbind

En trist blond kvinde
Nyheder

Trækker sig efter syv timer på posten

Søren Brostrøm tager et mundbind på
Corona

Regeringen:

Mundbind i transport og butikker

Tre mænd synger på scenen
Biler

Transportministeren gav den gas

person drikker af drikkedunk
Sundhed

Din drikkedunk

er en bakteriebombe

En mand i rødt med våben overvåger nogle folk.
Helt vildt

Dømt til døden fordi han solgte Squid Game-kopier

En mand med briller kigger bekymret ud
Nyheder

Skatteminister efter hård kritik: Jeg påtager mig arv og gæld

person med mundbind
Corona

Nye restriktioner:

Indkalder til pressemøde

dansere i vild med dans står på dansegulvet
Kendte

Afbud til finalen:

Vild med dans ramt

af corona

valgplakater står på række
Nyheder

Valgplakater kan blive til

tandbørster og toiletsæder

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Dronning Margrethe

har fået tredje stik

retten i aarhus set udefra
Krimi

Gravede ligdele ned

mens børnene sov

kvinde med mundbind
Corona

Nye restriktioner på vej

inger støjberg interviewes
Nyheder

Går efter fængselsstraf

til Støjberg

raket står i affyringsrampe
Helt vildt

Forsvar for jorden:

Skal slå asteroide

ud af kurs

valplakat med oliver møllenberg
Krimi

Dansk bokser

i voldsom bilulykke

Inger Støjberg smiler
Nyheder

I spil som ny DF-formand:

Støjberg afviser ikke 

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederikseb taler sammen i folketingssalen
Nyheder

Trods hårde ord:

Frederiksen og Ellemann

på fælles tur

cyklist på vej
Nyheder

Farligere at være cyklist

i Danmark

mindested for døde i amerikansk by
Nyheder

Angreb på juleoptog:

Nu er seks personer døde

noter einstein
Nyheder

Einsteins noter: Solgt for 86 millioner kroner

janni karsten
Kendte

Janni Ree:

Lever i frygt for Karsten

kørselsfradrag
Nyheder

Godt nyt til billisterne

billig villa
Nyheder

Drømmer du om hus:

Se landets billigste villaer

aktier i fald
Nyheder

Coronafrygt:

Aktier i styrtdyk

Sexisme
Nyheder

Nu kommer den: Dokumentaren om sexisme på TV 2

Nyheder

WHO: 700.000 kan dø med corona 

kira eggers
Kendte

Kira Eggers:

Ramt af corona

Retten ved Nykøbing Falster
Krimi

Ville kvæle sin kone

i pølse i svøb

for at arve

De tre nominerede fodboldspillere på banen efter kampen mod Finland i Parken under EM 2021.
Sport

Årets spiller skal kåres:

Hvem hepper du på?

rambuk tyveri
Krimi

Rambuk-tyve slap

væk med smykker

og ure for millioner