Både hans forgænger og efterfølger vidste det meste. Men som vikarierende chefredaktør for Se og Hør anede Per Ingdal efter eget udsagn nærmest intet om bladets arbejdsmetoder. Og da slet ikke dem, der var på grænsen af det lovlige.
Det budskab leverede den i dag forhenværende udgiverdirektør i Aller Media, da han onsdag eftermiddag afgav forklaring i den såkaldte Se og Hør-sag.
I affæren har en it-operatør i sit arbejde for Nets overvåget kendte og kongeliges brug af kreditkort og mod betaling leveret informationerne til ugebladet.
- Hvis jeg havde haft den viden, som jeg har i dag, så havde jeg selvfølgelig sagt, at det skal vi stoppe. Jeg havde ingen viden om kilder overhovedet, fastslog Per Ingdal i Retten i Glostrup.
Anklagemyndigheden mener imidlertid at kunne bevise, at Ingdal udmærket kendte til samarbejdet med den såkaldte tys-tys-kilde, da han i det første halvår af 2009 sad i spidsen for Se og Hør ved siden af sit job som udgiverdirektør.
I onsdagens retsmøde kom den økonomiuddannede Ingdal dog aldrig for alvor under pres.
Blandt andet påpegede den tiltalte, at han - hvis han havde kendt til ulovligheder på bladet - på det stærkeste havde frarådet Se og Hørs nye chefredaktør, Kim Henningsen, at fyre journalisten Ken B. Rasmussen, da han i 2011 spurgte udgiverdirektøren til råds.
- Havde jeg vidst, at kilden brugte adgang til kreditkortoplysninger, havde jeg nok anbefalet Kim Henningsen at beholde Ken B. Rasmussen med en klækkelig lønforhøjelse, sagde Ingdal.
Det var netop Ken B. Rasmussen, der satte gang i Se og Hør-sagen. Det skete, da han i 2014 skrev romanen "Livet, det forbandede" om arbejdet med kreditkortkilden. Tidligere har Ken B. Rasmussen forklaret, at afsløringen var et ønske om hævn over fyringen.
Selv om Per Ingdal nægter sig skyldig i anklagen om bestikkelse og medvirken til hacking, tog han i 2014 konsekvensen af Se og Hør-sagen og forlod jobbet i Aller Media.
- Vi blev enige om, at pilen pegede på mig, sagde Per Ingdal om et møde med Allers administrerende direktør.
- Jeg var da ærgerlig over det, men jeg føler ikke et personligt ansvar, sagde den tiltalte i onsdagens retsmøde.
Retssagen fortsætter torsdag. Dommen ventes i slutningen af november.
Otte tidligere Se og Hør-medarbejdere og mediehuset Aller har været tiltalt i sagen om Se og Hørs uberettigede brug af personoplysninger:
De tiltalte i sagen, der begynder den 9. september, er:
Chefredaktørerne Henrik Qvortrup og Kim Henningsen
Udgiverdirektør og fungerende chefredaktør Per Ingdal
Journalisterne Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen
En IBM-medarbejder, der ikke er stået frem og hvis navn ikke er oplyst
To tiltalte og mediehuset Aller har tilstået deres rolle i sagen og fået deres dom.
Aller fik 50 dagbøder á 200.000 kr - en samlet bøde på 10 mio. kr.
Jourhavende/Nyhedschef Lise Bondesen fik seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste. Lise Bondesen er nu direktør og chefredaktør på Avisen.dk/UgebrevetA4.
Redaktionschef Kim Bretov fik seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.