- Kommunen kan ikke stille sig op og sige til mig og mine søskende, at det her er en trist historie. For det synes de jo ikke, når de bagefter nægter at indgå et forlig med os. De to ting hænger simpelthen ikke sammen.
Sådan siger 22-årige Sapran Hassna i dag, tirsdag, til Avisen.dk, inden TV 2-dokumentaren ”Anbragt i helvede” i aften ruller over skærmen.
I dokumentaren fortæller Sapran Hassna og hendes to år ældre søster, Nanna Hansen, hvordan de gennem flere år levede med ydmygelser, vold og seksuelt misbrug i en plejefamilie lidt uden for Skælskør.
Søstrene, hvis lillesøster og udviklingshæmmede storesøster også boede i plejefamilien, har nu valgt at stævne Slagelse Kommune, som i dag omfatter den daværende Skælskør Kommune.
Men indtil videre har kommunen afvist at efterkomme søstrenes erstatningskrav på 300.000 kroner med henvisning til, at der skal være et lovmæssigt grundlag, før kommunen kan udbetale erstatning.
Det er først og fremmest kommunens ansvarsfralæggelse og "ligegyldighed", som gør Sapran Hassna vred.
- Mit budskab til kommunen er: Prøv at være lidt mere menneskelige. Og hvis I ikke vil det, så stå ved, at I synes den behandling, vi har fået af kommunen, har været okay. Det kan jeg egentlig bedre forholde mig til, end at de prøver at sige, det er synd for os, siger hun.
Skræmmende ligegyldighed
De fire søstre blev anbragt i plejefamilien i 1999, efter deres far brutalt havde myrdet deres mor. Sapran Hassna var på det tidspunkt seks år.
Ifølge TV 2 fik kommunen første gang en indberetning om mulig vold i søstrenes nye hjem i 2001. En psykolog informerede dengang kommunen om, at Nanna Hansen fortalte, at plejefaren gav hende blå mærker. Psykologen anbefalede nogle måneder efter, at Nanna Hansen burde fjernes hurtigst muligt.
Kommunen fjernede hende i 2002, men de tre andre søstre blev boende. Først i 2005 blev Safran Hassna og hendes lillesøster fjernet og fire måneder senere også den udviklingshæmmede storesøster.
På det tidspunkt havde både en sagsbehandler og en tilsynschef sat spørgsmålstegn ved, om plejefamilien var egnet til opgaven, fremgår det af TV 2’s oplysninger.
Ifølge Sapran Hassna er det dybt kritisabelt, at kommunen ikke valgte at flytte alle pigerne samtidig, da de valgte at flytte hendes storesøster.
- Der er jo en ligegyldighed her, der er så eksplicit. Og det er jo det, der netop er så skræmmende. Man kan ikke tælle på to hænder, hvor meget kommunen fejler, siger hun.
Når søstrene blev flyttet hver for sig og ikke samtidig, hænger det sammen med, at der blev taget større hensyn til plejefamilien end til søstrene, mener Sapran Hassna.
- Vi blev jo ikke flyttet fra plejefamilien, fordi kommunen mente, at der var noget galt med familien. I stedet har forklaringen længe været, at vi børn var for meget for plejefamilien. At det var for overvældende og hårdt for dem, og at vi ikke var i stand til at knytte et bånd til dem, siger Sapran Hassna, som mener, kommunen har forsømt sin tilsynspligt.
Hvorfor gør ingen noget?
Selvom Sapran Hassna var en lille pige, da søstrene boede i plejefamilien, var hun klar over, at kommunen kunne bestemme over pigernes skæbne.
Men som lille pige er det svært at råbe kommunen op, husker hun.
- De var der så sjældent, så i starten ved jeg ikke, om min vrede dengang var rettet mod kommunen. Jeg tror egentlig mere, jeg tænkte: Hvorfor siger mine skolelærere ikke noget, og hvorfor er der ikke nogen pædagoger, der siger noget.
Sapran Hassna fortæller, hvordan pigerne gradvist begyndte at miste tilliden til voksne, fordi de oplevede ikke at blive taget alvorligt.
Mistænkeliggjort
Heldigvis var der voksenpersoner, der hørte og handlede på, hvad søstrene blev udsat for. Det førte i 2008 til, at deres plejefar blev idømt fem års fængsel ved retten i Næstved.
Ifølge TV 2 blev han dømt for at have haft samleje med Nanna Hansen – i perioder cirka en gang om ugen. Han blev også dømt for vold mod og for at have haft samleje med lillesøsteren fire gange. Derudover havde han ifølge dommen været voldelig mod Sapran Hassna og blufærdighedskrænket hende.
Alligevel oplever Sapran Hassna, at kommunen efterfølgende har tvivlet på pigernes beretninger.
- I forbindelse med retssagen stillede de spørgsmålstegn ved vores troværdighed i stedet for bare at komme med en undskyldning, husker hun.
Men kommunen skal ikke have lov til at løbe fra sit ansvar, siger Sapran Hassna, og det er grunden til, at søstrene nu har fremsat deres erstatningskrav.
- Jeg ved godt, det kan lyde som om, jeg gerne vil have hævn, men jeg synes at det er totalt uacceptabelt, at de har kunnet slippe på den måde. For de har jo været ligeså skyldige – hvis ikke mere skyldige - end plejefamilien, siger hun og fortsætter:
- Jeg forstår ikke, hvorfor vi skal mærke en konsekvens, når kommunen ikke gør. Hvordan kan det være rimligt?
Kommune: Vi må følge loven
Uddannelsesdirektør i Slagelse Kommune Vini Lindhardt kalder i en mail til Avisen.dk sagen for "rigtig ulykkelig", men kan i øvrigt ikke kommentere på enkeltsager.
I forhold til søstrenes erstatningskrav skriver uddannelsesdirektøren, at en kommune i følge reglerne ikke bare må udbetale en erstatning uden at have rettens vurdering.
"Jeg har fuld forståelse for, at det er en meget ubehagelig sag, men kommunen er nødt til at afvente rettens vurdering af, hvorvidt Slagelse Kommunen har et juridisk ansvar. Med de regler, kommunerne er underlagt, er der ikke andet at gøre," skriver hun.
Slagelse Kommune har i øvrigt henvist til, at sagen kan falde for en forældelsesfrist.
"Er der tale om forældelse må kommunen ikke udbetale erstatning. Det er netop dette der skal tages stilling til i retten. En kommune er nødt til, uanset sagens ulykkelige karakter, at følge reglerne for anvendelse af offentlige midler," skriver hun.
Vasker hænder
Det svar køber Sapran Hassna ikke.
- Jeg bliver mundlam, og jeg synes det er pinligt, at de ikke erkender, de har lavet en fejl. Jeg forstår ikke, at man prøver at vaske hænder på den måde. Skulle vi have holdt tilsyn med os selv eller været bedre til at råbe op? Der er bare ikke nogle gode argumenter, siger hun.
Hassna Safran håber på, at søstrene vinder over kommunen. Men hun begynder at tvivle på det, fortæller hun.
- Der er en følelse inden i mig nogle gange, hvor jeg tænker, at der nok er en eller anden paragraf, der gør at vi ikke får de penge. Eller at de kunne finde på at nedsætte beløbet, siger hun.
Det må ikke ske for andre
Men det er ikke kun for at få Slagelse Kommune til at påtage sig ansvaret, at Sapran Hassna og hendes søster har stævnet kommunen.
Når søstrene i første omgang valgte at stå frem i medierne og fortælle deres historie, handler det om at forhindre, at lignende sager kan ske, fortæller Sapran Hassna.
Ifølge Sapran Hassna er det helt nødvendigt, at kommunerne holder bedre opsyn med plejefamilierne.
Og så skal der være en helt klar konsekvens for ansatte, der forsømmer deres ansvar, mener hun.
- Jeg håber at ansvarlige i kommunen kan blive fængslet, når de begår fejl, der er så store – eller i hvert fald kan blive fyret, siger hun.
Dokumentaren ”Anbragt i helvede” bliver vist kl. 20.50 på TV2 i aften. Sapran Hassna har desuden netop udgivet bogen "Forbandede Barndom" i samarbejde med journalist Birgitte Wulff, hvor hun fortæller sin historie.