Den dødsdømte Saddam Hussein får nu støtte fra en kant, han selv foragtede: Menneskerettighedsforkæmperne.
Human Rights Watch har fulgt retssagen mod Saddam, hvor han blev dømt til galgen for henrettelsen af 148 shiamuslimer i den sydirakiske by Dujail. Under retssagen blev tre af hans forsvarsadvokater myrdet, tre af rettens fem dommere trak sig tilbage, og chefdommeren blev udskiftet.
»Retssagen var fundamentalt uretfærdig. Tribunalet misbrugte en vigtig mulighed for at give det irakiske folk en troværdig retfærdighed. Og at dømme en mand til døden efter en uretfærdig retssag er uforsvarligt,« siger Human Rights Watch?s juridiske ekspert, Nehal Bhuta, i en pressemeddelelse.
Retssal af amatører
Organisationen sad med i retten i 10 måneder og interviewede løbende advokater og dommere. Mandag offentliggjorde de konklusionen i en rapport, der tegner et billede af en amatørlignende domstol.
Saddam Husseins advokater fik ikke lov til at krydsforhøre vidner, og mange vigtige dokumenter fik de aldrig udleveret. Mange dokumenter er simpelthen forsvundet, og der blev ikke skrevet referat under retssagen, skriver Human Rights Watch i rapporten.
»Helt fair«
De overlevende af Saddams forsvarsadvokater har straks taget rapporten til sig og mener, sagen bør gå om. Men Iraks udenrigsminister afviser tanken.
»Vi er helt overbeviste om, at retssagen var fair, og at Saddam Hussein havde enhver mulighed for at forsvare sig selv. Det var ikke en sag, der kørte bag lukkede døre, eller en skueret, som vi så under hans styre. Vi står ved rettens dom,« siger udenrigsminister Hoshyar Zebari til BBC.
Danmarks udenrigsminister, Per Stig Møller (K), ønsker ikke at kommentere den nye rapport. Han henviser i stedet til sin tidligere kommentar om dommen, hvor han glæder sig over afslutningen på sagen, men tager afstand fra dødsstraffen.
Saddam Hussein mangler at modtage sin dom i en sag om folkemord på irakiske kurdere. Datoen for hans henrettelse er uvis.