- Jeg ville aldrig aflevere en computer til reparation, hvis der var følsomme data på.
Sådan siger Rasmus Theede, der er formand i Rådet for Digital Sikkerhed.
Det er nemlig ikke helt uden risiko, hvis du sælger din gamle computer eller sender den til reparation og ikke har slettet alt på harddisken.
Med lidt teknisk snilde kan det nemlig lade sig gøre at genskabe filerne på din computer, og det kan i værste fald føre til identitetstyveri.
- Mange laver bare en standardformatering på computeren, men med redskaber til få hundrede kroner, kan en identitetstyv genskabe hele harddisken, siger Rasmus Theede.
Han mener ikke, det er nok at tømme papirkurven og slette dine programmer på almindelig vis, hvis du vil være sikker på, at følsomme bankoplysninger og romantiske feriebilleder ikke havner i de forkerte hænder.
- Af frygt for virksomhedsspionage vælger nogle virksomheder faktisk at få deres harddiske destrueret ved at makulere dem, siger Rasmus Theede og slår fast:
- Det er den eneste måde, man kan være 100 procent sikker på, at intet kan genskabes.
Der er dog ikke det store videresalgspotentiale, hvis du har givet din computer et gok i harddisken med en stor hammer.
Så medmindre du ligger inde med statshemmeligheder på drevet, kan du med ro i sindet benytte dig af andre metoder, hvor det næsten vil være umuligt at genskabe filerne, og hvor du samtidig kan få nogle penge for din computer.
- Vi anbefaler, at man bruger sletteværktøjer, som går ind og laver det, der hedder en low level formatering. Programmet overskriver hele harddisken. Også de dele, der ikke bliver slettet ved en normal formatering, siger Rasmus Theede.
Han tilføjer, at man med de fleste programmer kan overskrive harddisken flere gange, hvilket vil gøre det endnu mere usandsynligt, at harddisken kan blive genskabt.
Det amerikanske medie pcworld.com har lavet en liste med en række programmer, du kan bruge, hvis du skal slette din harddisk.
I artiklen anbefales programmerne: Eraser, O&O Saferease, Media Tools Wipe og Active@ KillDisk.
Nogle af programmerne koster ingenting eller kan bruges gratis i en prøveperiode. Andre skal købes. Ifølge pcworld.com er de enkelte programmer lette at bruge.
Hos Rådet for Digital Sikkerhed pointerer man, at der også findes en helt anden og effektiv løsning. Man kan nemlig lave en såkaldt kryptering af harddisken, hvor du med en kode kan tilgå filerne igen.
- Bitlocker er et krypteringsprogram, der er inkluderet i visse versioner af Windows. Ellers findes der en del kommercielle løsninger på markedet, siger Rasmus Theede.
Fakta: Sådan undgår du, at dine filer bliver genskabt af andre
- Brug fuld-disk kryptering. Programmet Bitlocker er ofte inkluderet i Windows.
- Alternativt kan du bruge professionelle sletteværktøjer. En almindelig formatering hjælper ikke.
- Disken kan også destrueres med finmakulering. Men det anbefales kun, hvis der er højsensitiv data på harddisken.
- Vær opmærksom på, at der ikke sidder en usb, dvd eller cd i din computer, når den sælges eller sendes til reparation.
Kilde: Rådet for Digital Sikkerhed
/ritzau/FOKUS