Social dumping skal bekæmpes ved at indføre et såkaldt bestilleransvar.
Det mener oppositionen, der vil sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold på de danske arbejdspladser.
Midlet er bestilleransvar eller lovfæstet kædeansvar, hvor den øverste bygherre har ansvaret for at sikre, at hyrede entreprenører og underentreprenører betaler den aftalte løn til deres ansatte og betaler skat, moms og ATP til myndighederne.
"I dag har vi allerede bestilleransvar på moms. Det betyder, at den, der ansætter en udenlandsk virksomhed til at lave noget i Danmark, har pligt til at tilbageholde momsen. Det skal vi også kigge på i forhold til Skat og ATP," siger medlem af arbejdsmarkedsudvalget Lennart Damsbo-Andersen (S) til Newspaq.
SF's arbejdsmarkedspolitiske ordfører Karsten Hønge går også ind for at at indføre et bestilleransvar, hvis arbejdsmarkeds parter ikke selv indfører et kædeansvar.
"Når vi kommer i regering, vil vi løse problemet med udenlandske virksomheder, der rejser fra regningen. Om vi får et kædeansvar eller et bestilleransvar, det finder vi ud af. Denne trafik skal endegyldigt stoppes," siger Karsten Hønge til Newspaq.
Han henviser til f.eks. polske firmaer, der skylder løn og feriepenge til ansatte, bod til fagforeningerne og skat til myndighederne.
"Man kan høre latteren hele vejen fra Polen af, fordi de er rejst hjem og har efterladt regningen heroppe. Så vi skal have fundet en model, hvor vi kan forfølge pengene," siger Karsten Hønge.
Også Enhedslisten bakker op om forslaget om bestilleransvar, som partiet allerede har stillet beslutningsforslag om i Folketinget.
Bekæmpelse af social dumping er ifølge en undersøgelse fra Berlingske Research et af LO-baglandets hovedkrav til en ny S-SF regering.
Det forstår Lennart Damsbo-Andersen, der er tidligere tømrer og fagforeningsmand i TIB, godt.
Samtidig understreger han dog, at man ikke kan lovgive sig ud af alt.
"Arbejdsmarkedet parter vil helst selv tage sig af det overenskomstmæssige. Og ofte er arbejdsgivere og arbejdstagere selv i stand til at lukke huller," siger han.
Det så man i den seneste bygge-overenskomst fra 2010. Her blev der indført en regel om, at Dansk Byggeri og 3F/TIB skal mødes senest 48 timer efter, at der er konstateret brud på overenskomsten.
"Der har ikke været en eneste faglig sag, efter at man indførte 48 timers-møderne. Problemerne er blevet løst på arbejdspladserne," siger Lennart Damsbo-Andersen.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) afviser at indføre et såkaldt bestilleransvar.
Hun mener, det bliver uoverskueligt, hvad man som privatperson eller virksomhed kan komme til at hænge på af økonomiske forpligtelser, hvis man hyrer en virksomhed til at udføre et stykke arbejde.
Enhedslistens beslutningsforslag:
Den, der bestiller en tjenesteydelse eller aftaler en entreprise til en værdi over 100.000 kroner, skal i sidste ende kunne gøres økonomisk ansvarlig for retmæssige krav fra leverandørens ansatte om manglende løn (herunder feriepenge, pension m.m.) og retmæssige krav fra myndighederne om manglende skatteindbetalinger, moms og ATP-bidrag.