Rød blok knuser blå i ny måling: Alternativets mandater er ligegyldige

Rød blok har ikke brug for Uffe Elbæks mandater for at få magten, viser ny måling. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Hvis ny måling bliver til virkelighed efter et valg, er det pludselig fuldstændig ligegyldigt, at Alternativet har valgt at trække sine mandater ud. I denne måling får rød blok nemlig 85 mandater, mens blå må nøjes med 82.

Det blev modtaget med stor furore, da Alternativet i løbet af sommeren præsenterede sine egne statsministerdrømme og erklærede, at de ville trække deres mandater ud af rød blok.

Men hvad der kunne være blevet en kæp i hjulet på Mette Frederiksens chance for at sætte sig på statsministerposten, kan nu vise sig ikke at være meget mere end en sten i skoen. I hvert fald hvis man skal tro den seneste måling fra Norstat, som Jyllands-Posten bringer.

Her kan rød blok med S-SF-Ø-R nemlig lune sig på 85 mandater, mens blå blok må nøjes med 82. Alternativet i den selvproklamerede grønne blok får 8 mandater. 

Målingen, der altså betyder, at Alternativet ikke er nødvendige for at gøre Mette Frederiksen til statsminister, tager Alternativet dog med ro.

- Vi står fast på vores beslutning om først og fremmest at pege på os selv, og hvis ikke vi får flertal, så vil vi slet ikke pege på nogen. Det gælder også selvom, der måtte være et blåt flertal efter valget. Vi vil heller aldrig forhindre nogen i at danne regering, siger politisk ordfører Carolina Magdalene Maier.

Forleden meldte også Enhedslisten sine statsministerambitioner ud, men Pernille Skipper gjorde det klart, at hun stadig vil støtte Mette Frederiksen.

Derudover viser Norstat-målingen af Kristendemokraterne ikke vil komme ind, mens Nye Borgerlige ligger lige på vippen af spærregrænsen på 2 procent - dog stadig inden for den statistiske usikkerhed.