Republikanere fremlægger skatteplan til 1,51 billion dollar

Præsident Donald Trump vil gerne give det amerikanske folk en stor julegave. Den skal komme i form af en skatterefom til en værdi på halvanden billion dollar. (Foto: Foto: Carlos Barria/Reuters)

Skatteudspil vil få indflydelse for næsten alle amerikanske virksomheder og familier - hvis det implementeres.

Republikanerne præsenterede torsdag et nyt skatteudspil til en værdi af 1,51 billion dollar.

Det indebærer en række af de store skattelettelser, som Donald Trump lovede under valgkampen op mod præsidentvalget i november.

Udspillet betegnes som den potentielt største ændring af det amerikanske skattesystem siden 1980'erne.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Republikanerne ønsker blandt andet at reducere selskabsskatten fra 35 til 20 procent. Derudover vil partiet reducere skatten for selskabers indtjening i udlandet og skatten for borgerne.

- Vi arbejder på at give det amerikanske folk en kæmpe skattelettelse i julegave, siger præsident Donald Trump i Det Hvide Hus under afsløringen af udspillet ifølge nyhedsbureauet AP.

Hvis skatteplanen implementeres, vil den få betydning for næsten alle amerikanske virksomheder og familier. Det er dog langt fra sikkert, at den vil nå så vidt.

Flere brancheorganisationer har allerede kritiseret planen. Det samme har Demokraterne, der mener, at reformen hovedsageligt tilgodeser det rigeste.

Udspillet vil igen teste Republikanernes evne til at levere resultater.

Partiet har stadig ikke formået at gennemføre væsentlige lovændringer, siden Donald Trump overtog præsidentembedet i januar - selv om Republikanerne har flertallet i begge Kongressens kamre.

Det nye udspil vil i givet fald øge den amerikanske statsgæld.

Det kan vise sig at blive en stor knast, da mange republikanere tidligere har udvist bekymring for netop statsgælden, skriver nyhedsbureauet AP.

Præsidenten har efter møder med flere fremtrædende republikanere gentaget, at han forventer, at skattereformen er blevet godkendt i Kongressen og ligger klar til underskrivelse på hans skrivebord 23. november.

/ritzau/