Gul fagforening fanget i beskidte kneb: Telefonsælger lyver i medlemsjagt

Uheldigvis for sælgeren er Peter Bøgh også faglig sekretær for 3F og ved derfor udmærket godt, hvad Det Faglige Hus kan og ikke kan tilbyde. (Foto: Foto: Privat)

"Det er en åbenlys løgn", siger Peter Bøgh om samtalen hvor en sælger tilbød et medlemskab hos Det Faglige Hus. Sælgeren "udtalte sig forkert i alle forhold", erkender Det Faglige Hus.

Krigen mellem gule og røde fagforeninger er blevet rigtig beskidt, og i kampen om medlemmer bliver der ikke skyet mange midler.

Avisen.dk kan ved hjælp af en optaget salgstale dokumentere, hvordan en sælger for Det Faglige Hus i jagten på medlemmer tyer til lodret løgn.

Den benhårde jagt på medlemmer har den udlærte tømrer Peter Bøgh oplevet flere gange, når sælgere for Det Faglige Hus har ringet til ham.

Der er intet, som ikke er muligt, og sælgerne lover guld og grønne skove og det endda til en brøkdel af den pris, som Peter Bøgh skal betale som medlem for 3F.

Det var Peter Bøgh, der er i dag er faglig sekretær hos 3F i Fredensborg, godt træt af. For salgstalerne er "åbenlys løgn" og et forsøg på "tage folk i røven", mener han.

Derfor havde han båndoptageren klar, da Det Faglige Hus ringede igen.

I optagelsen, som er i Avisen.dk's besiddelse, kan man hører en sælger, der ikke er bange for at love hvad som helst, så længe et medlemskab til Det Faglige Hus kommer i hus.

Hun fortæller blandt andet, at Det Faglige Hus hjælper med opmåling af akkordaftaler, som er det beløb håndværkere får for færdiggjort arbejde. Noget som er normalt i branchen og forhandles jævnligt. 

Lover hjælp til akkord

Ifølge sælgeren er det noget, som Det Faglige Hus selvfølgelig hjælper med

- Hvis du skriver oppe i Google-søgefelt nu: ”Det Faglige Hus foretag opmåling af arbejde akkord”, står der stort på hvidt på den øverste linje: Faglig afdeling kan hjælpe dig i mange sitautioner. Vi forhandler med arbejdsgivere og fører akkordaftaler, siger sælgeren på optagelsen og lover samtidig, at selve opmåling sker af professionelt fagpersonale, som kommer ud på byggepladsen.

Hvis man trykker på selve linket står der dog sort på hvidt, at Det Faglige Hus ikke hjælper med opmåling af akkord.

Men det stopper ikke her. Sælgeren lover Peter Bøgh en lang række ydelser, som Det Faglige Hus ikke tilbyder som forhandling af prislister og overenskomster med Dansk Byggeri. 

- Det gør vi, lover sælgeren, når Peter Bøgh spørger ind til en lang række services, som Det Faglige Hus ikke tilbyder.

Du kan læse et længere uddrag af samtalen i faktaboksen. 

Salgstale fra Det Faglige Hus

Uddrag af Peter Bøghs samtale med sælgeren fra Det Faglige Hus

 

Sælger: Hvis du skriver oppe i Google-søgefelt nu: ”Det Faglige Hus foretag opmåling af arbejde akkord”, der står der stort på hvidt på den øverste: Faglig afdeling kan hjælpe dig i mange situationer. Vi forhandler med arbejdsgivere og fører akkordaftaler.

Peter Bøgh: Nu har jeg fundet den. Men der står jo: Vi yder ikke hjælp til opmåling af akkordaftaler.

Sælger: Det står lige her foran mig sort på hvidt på min skærm, at faglig afdeling kan hjælpe dig, og vi forhandler med din arbejdsgiver og fører akkordaftaler, som du er vant til i dag hos 3F. Det er nøjagtig det samme, vi går ind og gør for dig.

Peter Bøgh: Så der kommer en tømrer ud og måler mit arbejde op?

Sælger: Lige præcis. Hvis det ikke kan ordnes telefonisk, møder de op personligt.

Peter Bøgh: Men er det en tømrer?

Sælger: Ja! Ja, vi har specialister inde for alle områder, og nu er tilfældet, at du er tømrer, og så sender vi naturligvis også en tømrer ud til dig.

Peter Bøgh: Forhandler I også prislisten?”

Sælger: Det gør vi.

Peter Bøgh: Forhandler I prislisten med Dansk Byggeri?

Sælger: Det gør vi. Nu skal jeg lige se her; hvornår har du sidst forhandlet noget med din arbejdsplads?

Peter Bøgh: Det er ikke så meget arbejdspladsen. Lige nu arbejder jeg på noget, der hedder bygningsoverenskomsten. Forhandler I også den?

Sælger: Ja det gør vi.

Peter Bøgh: Så hvis jeg får problemer, så mægler I med Dansk Byggeri?.

Sælger: Det gør vi i hvert fald. Det er samme regel, der gælder. Kan det ikke løses telefonisk, møder vi op personligt.

Peter Bøgh: Giver I så også kurser i akkord?

Sælger: Kurser i akkord? Faglige kurser? Det kommer, når du melder dig ind i fagforeninge, så kommer det med en masse kurser. Blandt andet også inden for dit speciale. Jeg kan ikke hundrede procent sige dig, hvornår det næste kursus inden for dit speciale ligger, for det har jeg ikke adgang til. Men jeg har fået den her liste med, hvad jeg må sige, og hvad jeg ikke må sige, og hvis jeg ikke måtte sige det her, så ville det jo højest sandsynligt ikke passe. Så det kan jeg godt garantere dig for passer. Det jeg fortæller dig, bliver optaget på et lydbånd, så hvis jeg fortæller noget, der ikke passer, får jeg en fyreseddel, og det er jeg naturligvis ikke interesseret i.

Peter Bøgh: Ja undskyld jeg vender tilbage til det, men jeg kan simpelthen ikke finde det med opmåling af akkord. Når jeg går ind på hjemmesiden, står der, at I ikke hjælper med det, men du siger jo det modsatte.

Sælger: Det er mærkeligt, for jeg kan godt finde det inde på hjemmesiden, når jeg taster det ind.

 

UDVID

"Udtaler sig forkert i alle forhold"

Det Faglige Hus har ikke ønsket at stille op til interview, men har skriftligt meddelt, at sælgeren var ansat hos en samarbejdspartner og nu er afskediget.

Det Faglige Hus har også erkendt over for Avisen.dk, at sælgeren ikke siger én eneste sand ting i samtalen.

- Sælger udtaler sig forkert i alle forhold, skriver kommunikationschef i Det Faglige Hus, Mette Jul, til Avisen.dk.

Det Faglige Hus skriver desuden, at de vil ophøre samarbejdet med partneren, hvor sælgeren var ansat, hvis der opstår for mange problemer.

Avisen.dk har ønsket at se den liste, som sælgeren i samtalen med Peter Bøgh arbejder ud fra og henviser til. Sælger siger i samtalen, at der på listen står, hvad hun må og ikke må sige, at Det Faglige Hus kan.

Den liste har Det Faglige Hus ikke ville udlevere, men Mette Jul skriver:

- Vi har selvsagt ikke udleveret materiale, hvor der fremgår forkerte oplysninger.

De gule vinder frem

I de senere år har de gule fagforeninger blæst til angreb på de klassiske røde. Tal fra Danmarks Statistik viser, at siden 2007 har de gule fagforeninger næsten fordoblet deres medlemstal. I perioden 2012-2016 har LO-fagbevægelsen til gengæld mistet næsten hver 10. medlem.

Det fører til en skærpet konkurrence, hvor Det Faglige Hus vinder ind på 3F.

- 3F og Det Faglige Hus henvender sig til de samme lønmodtagere. Derfor er der selvfølgelig en hård konkurrence, men den skal foregå på et sagligt grundlag, skriver Det Faglige Hus til Avisen.dk

Ifølge arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, startede den tendens med det frie fagforeningsvalg i 2001.

Tager folk i røven

Peter Bøgh er udlært tømrer og er i dag faglig sekretær hos 3F Frederiksborg. Han siger, det langt fra er første gang, han bliver ringet op af Det Faglige Hus, der er kommet med en masse falske løfter, hvis han bare lige vil forlade 3F.

- I starten af snakken siger jeg, at jeg er faglært tømmersvend, og det er jeg rigtig nok. Det er jo i den forbindelse, jeg bliver kaldt op. Jeg har oplevet det flere gange, hvor de helt ublu præsenterer ting, der er forkerte, og som fagforeningsmand føler jeg mig forpligtiget til at komme ud med det, siger han.

Undervejs i samtalen lover sælgeren Peter Bøgh, at han bare kan benytte sin to ugers fortrydelsesret, hvis han alligevel ikke vil være medlem af Det Faglige Hus

- Det er da sødt, hun tilbyder, at man kan fortryde. Men det er da uhyggeligt, at man skal bruge fortrydelsesretten til noget, der er solgt på en løgn, siger Peter Bøgh og understreger, at der jo sagtens kan gå over to uger, før man finder ud af, at Det Faglige Hus ikke tilbyder det lovede.

Og ifølge den vrede tømrer er der ikke bare tale om en misforståelse. På lydoptagelsen kan man da også høre, at sælgeren ikke tøver, når hun lover det ene og det andet.

- Det er en åbenlys løgn, der har konsekvenser for den ansatte. Jeg spørger, om de forhandler med Dansk Byggeri, og det svarer hun bare ja til. Det chokerer mig. Det er ikke et spørgsmål om nuancer. Det her er bare at tage folk åbenlyst i røven, og for dem, der hopper på den kan det jo få store konsekvenser, siger Peter Bøgh.

Avisen.dk har ønsket et interview med landsformand for Det Faglige Hus, Johnny Nim, men det har ikke været muligt.

Har du oplevet noget lignende? Så ring til journalist Victor Kristensen på 27 83 71 34 eller skriv til nyhedsdesk@avisen.dk

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Pressemøde om Tour de France på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen
Sport

Dansk cykelfest

er udskudt 

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig

brand i en lejlighed i Viby J
Krimi

Uforklarlig brand i boligblok: Flere skal genhuses

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

Ældre par i haven
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej

mundbind
Corona

Revet væk: Massevis af mundbind på vej mod Danmark

Wilford Brimley
Film og TV

Legendarisk

skuespiller død

Hurtigruten smitte
Corona

Smitte breder sig

norsk passagerskib

SpaceX Astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter

tilbage på jorden

Jesper Binzer DAD
Underholdning

DAD-sanger: De havde

sex og stjal vores

romerhjelm

Donald Trump Adolf Hitler
Nyheder

Sammenligner

Trump med Hitler

El Marro
Nyheder

Stod bag bølge af vold:

Narkoboss knaldet

En afsærret Shell-tankstation
Nyheder

12-årig pige dræbt

i skyderi ved benzintank

Lars Ulrich står bag trommesæt i Parken
Krimi

For høj musik i haven

giver bøder

mange døde af hjembrændt alkohol
Nyheder

86 døde af

hjemmebrændt alkohol

Billede af ung kvinde med grønne negle
Helt vildt

Mirakel:

Teenager fundet efter 8 dage

i øde skov

Jumbojet fra BA i lufthavn
Rejser

Mus forsinker

flyrejse i timevis

En grøn Suzuki foran grafittimur
Biler

Test: Suzuki Jimny

Jeep i kogevask

Billede af formanden for WHO edros Adhanom Ghebreyesus
Nyheder

Rystende melding

fra WHO

En astronaut kravler igennem slusen på Rumstationen ISS og bliver modtaget af tre andre astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter lander

i dag

James Cordon i jakkesæt og slips
Film og TV

James Cordon skal

erstatte Ellen Degeneres

Burgere på grill
Mad og drikke

Sådan griller du

perfekte burgere

Arne Juhl Mette Freeriksen
Nyheder

Arne undsiger 

regeringen

Spanien rejsevejledning
Corona

Spanien krydser kritisk grænse - kan blive lukket for rejser

Prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew: Sexorgie

med mindreårige piger

Morten Messerschmidt
Nyheder

Messerschmidt

udfordrer

Thulesen-Dahl

Ringsted smitte slagteri
Corona

Yderligere 18 ansatte er

smittet på slagteri

Mundbind
Corona

Mundbind udsolgt flere steder

En kæmpe krokodille med en menneskehånd i gabet.
Krimi

Myrdede taxichauffører

og fordrede krokodiller

med ligene

Billed af en smilende Johnny Reimar
Kendte

Johnny Reimar:

At optræde for tiden

er som russisk roulette

Mundbind
Nyheder

Ældre Sagen:

Gratis mundbind

til pensionister

Mand med hovedet begravet i hænderne og med solskoldninger
Sundhed

Solskoldning

Sådan får du det bedre

Google Maps kvinde skraldespand
Helt vildt

Google-bilen fanger

kvinde i pinligt øjeblik

To mænd med ølmaver i små badebukser på en strand i Thailand.
Sex og samliv

Ny forskning:

Ølmaver forringer

POTENSEN

Mexicanske kirkegårdsarbejdere graver grave
Corona

Mexico har

tredjeflest coronadøde

i verden

Corona smitte WHO
Corona

Rekordstort antal

nye smittede

Billedet af tomt kontor med computerskærme
Nyheder

A-kasse bekymring:

Flere danskere

forsikrer lønnen

Mobiltelefon Twitter
Nyheder

17-årig anholdt:

Stod bag stort

hackerangreb

Filminstruktør Alan Parker
Film og TV

Mester-instruktør død

Kornmark
Krimi

Landmand finder død

mand på kornmark

Plejehjem omsorg
Corona

Smitte blandt personale:

Plejecentre lukker for besøg

Motorvej Fyn
Nyheder

Syv ulykker på syv dage:

Politi beder

bilister passe på

Billede af tomt slagteri
Corona

Smitteudbrud eksploderer på

slagteri i Ringsted

Luftbillede ud over et villakvarter i en by
Nyheder

Boligpriserne er nu højere

end før coronaudbruddet

Dame med blåt mundbind til demonstration
Corona

FAKTA:

Brug mundbind i myldretiden

El lille kylling ligger trygt  i et par store mandehænder
Dyreliv

Kyllingen går bedre

tider i møde

Kim Kardashian står foran hendes mand Kanye West på den røde løber
Kendte

Afsløring:

Kardashian og West har boet

hver for sig i et år

Et lille gult fly, som sprøjter vand ud fra bugen
Krimi

To fly kolliderede

under brandslukning

Solbeskinnet strand med sommeklædte mennesker på
Nyheder

Sol og varme sætter punktum

for usædvanlig kold juli

Dame som holder sig for maven
Sundhed

Luft i maven

Sådan afhjælper

du pinlige øjeblikke

Billede af en politibil
Krimi

Cyklist i kritisk tilstand efter

ulykke på Frederiksberg

Billede af Meghan Markle
Kongelige

Meghan Markle må

betale formue

i sagsomkostninger

Donald Trump med amerikanske flag i baggrunden.
Nyheder

Trump vil

udskyde valg

En firkantet orange sur smiley
Nyheder

Google fjerner al dansk musik

fra YouTube

corona læge hospital
Corona

Næste virus-bølge

på vej til Danmark

- 91 smittede på én dag

Billede af New Yorks børs
Nyheder

USA's økonomi lider

største tilbageslag nogensinde

Billede af Øresundsbron
Corona

Danmark åbner for rejser

til og fra hele Sverige

Hacker sidder foran to computere
Krimi

EU går samlet i

krig mod hackere

og cyber-kriminelle

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Hjælp politiet:

Ung kvinde

forsvundet

Bent Fabricius-Bjerre
Film og TV

Intimkoncert på TV:

Vennerne hylder

Bent Fabricius-Bjerre

sensommer blomster
Nyheder

Det skal du ordne

i haven i august

Strand sol sommer
Nyheder

Nu kommer varmen

tilbage

Mars raket
Nyheder

Dansk udstyr skal

finde liv på Mars

Altan
Nyheder

Er den farlig?

Sådan tjekker du din

gamle altan

restaurant eksplosion
Nyheder

Voldsom eksplosion:

Restaurant jævnet

med jorden

Adam Price og Annesofie Faurschou
Film og TV

Adam Price skilt

Eskimoer på Grønland
Nyheder

Nationalmuseet dropper

nu også ”eskimo”

Fortov kollapser
Helt vildt

Dramatisk video:

Fortov forsvinder

under forgængere

Politi krimi Aalborg Danmark
Krimi

Butikstyv stikker

ansat ned