Gul fagforening fanget i beskidte kneb: Telefonsælger lyver i medlemsjagt
Uheldigvis for sælgeren er Peter Bøgh også faglig sekretær for 3F og ved derfor udmærket godt, hvad Det Faglige Hus kan og ikke kan tilbyde. (Foto: Foto: Privat)
"Det er en åbenlys løgn", siger Peter Bøgh om samtalen hvor en sælger tilbød et medlemskab hos Det Faglige Hus. Sælgeren "udtalte sig forkert i alle forhold", erkender Det Faglige Hus.

Krigen mellem gule og røde fagforeninger er blevet rigtig beskidt, og i kampen om medlemmer bliver der ikke skyet mange midler.

Avisen.dk kan ved hjælp af en optaget salgstale dokumentere, hvordan en sælger for Det Faglige Hus i jagten på medlemmer tyer til lodret løgn.

Den benhårde jagt på medlemmer har den udlærte tømrer Peter Bøgh oplevet flere gange, når sælgere for Det Faglige Hus har ringet til ham.

Der er intet, som ikke er muligt, og sælgerne lover guld og grønne skove og det endda til en brøkdel af den pris, som Peter Bøgh skal betale som medlem for 3F.

Det var Peter Bøgh, der er i dag er faglig sekretær hos 3F i Fredensborg, godt træt af. For salgstalerne er "åbenlys løgn" og et forsøg på "tage folk i røven", mener han.

Derfor havde han båndoptageren klar, da Det Faglige Hus ringede igen.

I optagelsen, som er i Avisen.dk's besiddelse, kan man hører en sælger, der ikke er bange for at love hvad som helst, så længe et medlemskab til Det Faglige Hus kommer i hus.

Hun fortæller blandt andet, at Det Faglige Hus hjælper med opmåling af akkordaftaler, som er det beløb håndværkere får for færdiggjort arbejde. Noget som er normalt i branchen og forhandles jævnligt. 

Lover hjælp til akkord

Ifølge sælgeren er det noget, som Det Faglige Hus selvfølgelig hjælper med

- Hvis du skriver oppe i Google-søgefelt nu: ”Det Faglige Hus foretag opmåling af arbejde akkord”, står der stort på hvidt på den øverste linje: Faglig afdeling kan hjælpe dig i mange sitautioner. Vi forhandler med arbejdsgivere og fører akkordaftaler, siger sælgeren på optagelsen og lover samtidig, at selve opmåling sker af professionelt fagpersonale, som kommer ud på byggepladsen.

Hvis man trykker på selve linket står der dog sort på hvidt, at Det Faglige Hus ikke hjælper med opmåling af akkord.

Men det stopper ikke her. Sælgeren lover Peter Bøgh en lang række ydelser, som Det Faglige Hus ikke tilbyder som forhandling af prislister og overenskomster med Dansk Byggeri. 

- Det gør vi, lover sælgeren, når Peter Bøgh spørger ind til en lang række services, som Det Faglige Hus ikke tilbyder.

Du kan læse et længere uddrag af samtalen i faktaboksen. 

Salgstale fra Det Faglige Hus

Uddrag af Peter Bøghs samtale med sælgeren fra Det Faglige Hus

 

Sælger: Hvis du skriver oppe i Google-søgefelt nu: ”Det Faglige Hus foretag opmåling af arbejde akkord”, der står der stort på hvidt på den øverste: Faglig afdeling kan hjælpe dig i mange situationer. Vi forhandler med arbejdsgivere og fører akkordaftaler.

Peter Bøgh: Nu har jeg fundet den. Men der står jo: Vi yder ikke hjælp til opmåling af akkordaftaler.

Sælger: Det står lige her foran mig sort på hvidt på min skærm, at faglig afdeling kan hjælpe dig, og vi forhandler med din arbejdsgiver og fører akkordaftaler, som du er vant til i dag hos 3F. Det er nøjagtig det samme, vi går ind og gør for dig.

Peter Bøgh: Så der kommer en tømrer ud og måler mit arbejde op?

Sælger: Lige præcis. Hvis det ikke kan ordnes telefonisk, møder de op personligt.

Peter Bøgh: Men er det en tømrer?

Sælger: Ja! Ja, vi har specialister inde for alle områder, og nu er tilfældet, at du er tømrer, og så sender vi naturligvis også en tømrer ud til dig.

Peter Bøgh: Forhandler I også prislisten?”

Sælger: Det gør vi.

Peter Bøgh: Forhandler I prislisten med Dansk Byggeri?

Sælger: Det gør vi. Nu skal jeg lige se her; hvornår har du sidst forhandlet noget med din arbejdsplads?

Peter Bøgh: Det er ikke så meget arbejdspladsen. Lige nu arbejder jeg på noget, der hedder bygningsoverenskomsten. Forhandler I også den?

Sælger: Ja det gør vi.

Peter Bøgh: Så hvis jeg får problemer, så mægler I med Dansk Byggeri?.

Sælger: Det gør vi i hvert fald. Det er samme regel, der gælder. Kan det ikke løses telefonisk, møder vi op personligt.

Peter Bøgh: Giver I så også kurser i akkord?

Sælger: Kurser i akkord? Faglige kurser? Det kommer, når du melder dig ind i fagforeninge, så kommer det med en masse kurser. Blandt andet også inden for dit speciale. Jeg kan ikke hundrede procent sige dig, hvornår det næste kursus inden for dit speciale ligger, for det har jeg ikke adgang til. Men jeg har fået den her liste med, hvad jeg må sige, og hvad jeg ikke må sige, og hvis jeg ikke måtte sige det her, så ville det jo højest sandsynligt ikke passe. Så det kan jeg godt garantere dig for passer. Det jeg fortæller dig, bliver optaget på et lydbånd, så hvis jeg fortæller noget, der ikke passer, får jeg en fyreseddel, og det er jeg naturligvis ikke interesseret i.

Peter Bøgh: Ja undskyld jeg vender tilbage til det, men jeg kan simpelthen ikke finde det med opmåling af akkord. Når jeg går ind på hjemmesiden, står der, at I ikke hjælper med det, men du siger jo det modsatte.

Sælger: Det er mærkeligt, for jeg kan godt finde det inde på hjemmesiden, når jeg taster det ind.

 

UDVID

"Udtaler sig forkert i alle forhold"

Det Faglige Hus har ikke ønsket at stille op til interview, men har skriftligt meddelt, at sælgeren var ansat hos en samarbejdspartner og nu er afskediget.

Det Faglige Hus har også erkendt over for Avisen.dk, at sælgeren ikke siger én eneste sand ting i samtalen.

- Sælger udtaler sig forkert i alle forhold, skriver kommunikationschef i Det Faglige Hus, Mette Jul, til Avisen.dk.

Det Faglige Hus skriver desuden, at de vil ophøre samarbejdet med partneren, hvor sælgeren var ansat, hvis der opstår for mange problemer.

Avisen.dk har ønsket at se den liste, som sælgeren i samtalen med Peter Bøgh arbejder ud fra og henviser til. Sælger siger i samtalen, at der på listen står, hvad hun må og ikke må sige, at Det Faglige Hus kan.

Den liste har Det Faglige Hus ikke ville udlevere, men Mette Jul skriver:

- Vi har selvsagt ikke udleveret materiale, hvor der fremgår forkerte oplysninger.

De gule vinder frem

I de senere år har de gule fagforeninger blæst til angreb på de klassiske røde. Tal fra Danmarks Statistik viser, at siden 2007 har de gule fagforeninger næsten fordoblet deres medlemstal. I perioden 2012-2016 har LO-fagbevægelsen til gengæld mistet næsten hver 10. medlem.

Det fører til en skærpet konkurrence, hvor Det Faglige Hus vinder ind på 3F.

- 3F og Det Faglige Hus henvender sig til de samme lønmodtagere. Derfor er der selvfølgelig en hård konkurrence, men den skal foregå på et sagligt grundlag, skriver Det Faglige Hus til Avisen.dk

Ifølge arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, startede den tendens med det frie fagforeningsvalg i 2001.

Tager folk i røven

Peter Bøgh er udlært tømrer og er i dag faglig sekretær hos 3F Frederiksborg. Han siger, det langt fra er første gang, han bliver ringet op af Det Faglige Hus, der er kommet med en masse falske løfter, hvis han bare lige vil forlade 3F.

- I starten af snakken siger jeg, at jeg er faglært tømmersvend, og det er jeg rigtig nok. Det er jo i den forbindelse, jeg bliver kaldt op. Jeg har oplevet det flere gange, hvor de helt ublu præsenterer ting, der er forkerte, og som fagforeningsmand føler jeg mig forpligtiget til at komme ud med det, siger han.

Undervejs i samtalen lover sælgeren Peter Bøgh, at han bare kan benytte sin to ugers fortrydelsesret, hvis han alligevel ikke vil være medlem af Det Faglige Hus

- Det er da sødt, hun tilbyder, at man kan fortryde. Men det er da uhyggeligt, at man skal bruge fortrydelsesretten til noget, der er solgt på en løgn, siger Peter Bøgh og understreger, at der jo sagtens kan gå over to uger, før man finder ud af, at Det Faglige Hus ikke tilbyder det lovede.

Og ifølge den vrede tømrer er der ikke bare tale om en misforståelse. På lydoptagelsen kan man da også høre, at sælgeren ikke tøver, når hun lover det ene og det andet.

- Det er en åbenlys løgn, der har konsekvenser for den ansatte. Jeg spørger, om de forhandler med Dansk Byggeri, og det svarer hun bare ja til. Det chokerer mig. Det er ikke et spørgsmål om nuancer. Det her er bare at tage folk åbenlyst i røven, og for dem, der hopper på den kan det jo få store konsekvenser, siger Peter Bøgh.

Avisen.dk har ønsket et interview med landsformand for Det Faglige Hus, Johnny Nim, men det har ikke været muligt.

Har du oplevet noget lignende? Så ring til journalist Victor Kristensen på 27 83 71 34 eller skriv til nyhedsdesk@avisen.dk

via Listen To News