Administration 

Gul fagforening fanget i beskidte kneb: Telefonsælger lyver i medlemsjagt

Uheldigvis for sælgeren er Peter Bøgh også faglig sekretær for 3F og ved derfor udmærket godt, hvad Det Faglige Hus kan og ikke kan tilbyde. (Foto: Foto: Privat)

"Det er en åbenlys løgn", siger Peter Bøgh om samtalen hvor en sælger tilbød et medlemskab hos Det Faglige Hus. Sælgeren "udtalte sig forkert i alle forhold", erkender Det Faglige Hus.

Krigen mellem gule og røde fagforeninger er blevet rigtig beskidt, og i kampen om medlemmer bliver der ikke skyet mange midler.

Avisen.dk kan ved hjælp af en optaget salgstale dokumentere, hvordan en sælger for Det Faglige Hus i jagten på medlemmer tyer til lodret løgn.

Den benhårde jagt på medlemmer har den udlærte tømrer Peter Bøgh oplevet flere gange, når sælgere for Det Faglige Hus har ringet til ham.

Der er intet, som ikke er muligt, og sælgerne lover guld og grønne skove og det endda til en brøkdel af den pris, som Peter Bøgh skal betale som medlem for 3F.

Det var Peter Bøgh, der er i dag er faglig sekretær hos 3F i Fredensborg, godt træt af. For salgstalerne er "åbenlys løgn" og et forsøg på "tage folk i røven", mener han.

Derfor havde han båndoptageren klar, da Det Faglige Hus ringede igen.

I optagelsen, som er i Avisen.dk's besiddelse, kan man hører en sælger, der ikke er bange for at love hvad som helst, så længe et medlemskab til Det Faglige Hus kommer i hus.

Hun fortæller blandt andet, at Det Faglige Hus hjælper med opmåling af akkordaftaler, som er det beløb håndværkere får for færdiggjort arbejde. Noget som er normalt i branchen og forhandles jævnligt. 

Lover hjælp til akkord

Ifølge sælgeren er det noget, som Det Faglige Hus selvfølgelig hjælper med

- Hvis du skriver oppe i Google-søgefelt nu: ”Det Faglige Hus foretag opmåling af arbejde akkord”, står der stort på hvidt på den øverste linje: Faglig afdeling kan hjælpe dig i mange sitautioner. Vi forhandler med arbejdsgivere og fører akkordaftaler, siger sælgeren på optagelsen og lover samtidig, at selve opmåling sker af professionelt fagpersonale, som kommer ud på byggepladsen.

Hvis man trykker på selve linket står der dog sort på hvidt, at Det Faglige Hus ikke hjælper med opmåling af akkord.

Men det stopper ikke her. Sælgeren lover Peter Bøgh en lang række ydelser, som Det Faglige Hus ikke tilbyder som forhandling af prislister og overenskomster med Dansk Byggeri. 

- Det gør vi, lover sælgeren, når Peter Bøgh spørger ind til en lang række services, som Det Faglige Hus ikke tilbyder.

Du kan læse et længere uddrag af samtalen i faktaboksen. 

Salgstale fra Det Faglige Hus

Uddrag af Peter Bøghs samtale med sælgeren fra Det Faglige Hus

 

Sælger: Hvis du skriver oppe i Google-søgefelt nu: ”Det Faglige Hus foretag opmåling af arbejde akkord”, der står der stort på hvidt på den øverste: Faglig afdeling kan hjælpe dig i mange situationer. Vi forhandler med arbejdsgivere og fører akkordaftaler.

Peter Bøgh: Nu har jeg fundet den. Men der står jo: Vi yder ikke hjælp til opmåling af akkordaftaler.

Sælger: Det står lige her foran mig sort på hvidt på min skærm, at faglig afdeling kan hjælpe dig, og vi forhandler med din arbejdsgiver og fører akkordaftaler, som du er vant til i dag hos 3F. Det er nøjagtig det samme, vi går ind og gør for dig.

Peter Bøgh: Så der kommer en tømrer ud og måler mit arbejde op?

Sælger: Lige præcis. Hvis det ikke kan ordnes telefonisk, møder de op personligt.

Peter Bøgh: Men er det en tømrer?

Sælger: Ja! Ja, vi har specialister inde for alle områder, og nu er tilfældet, at du er tømrer, og så sender vi naturligvis også en tømrer ud til dig.

Peter Bøgh: Forhandler I også prislisten?”

Sælger: Det gør vi.

Peter Bøgh: Forhandler I prislisten med Dansk Byggeri?

Sælger: Det gør vi. Nu skal jeg lige se her; hvornår har du sidst forhandlet noget med din arbejdsplads?

Peter Bøgh: Det er ikke så meget arbejdspladsen. Lige nu arbejder jeg på noget, der hedder bygningsoverenskomsten. Forhandler I også den?

Sælger: Ja det gør vi.

Peter Bøgh: Så hvis jeg får problemer, så mægler I med Dansk Byggeri?.

Sælger: Det gør vi i hvert fald. Det er samme regel, der gælder. Kan det ikke løses telefonisk, møder vi op personligt.

Peter Bøgh: Giver I så også kurser i akkord?

Sælger: Kurser i akkord? Faglige kurser? Det kommer, når du melder dig ind i fagforeninge, så kommer det med en masse kurser. Blandt andet også inden for dit speciale. Jeg kan ikke hundrede procent sige dig, hvornår det næste kursus inden for dit speciale ligger, for det har jeg ikke adgang til. Men jeg har fået den her liste med, hvad jeg må sige, og hvad jeg ikke må sige, og hvis jeg ikke måtte sige det her, så ville det jo højest sandsynligt ikke passe. Så det kan jeg godt garantere dig for passer. Det jeg fortæller dig, bliver optaget på et lydbånd, så hvis jeg fortæller noget, der ikke passer, får jeg en fyreseddel, og det er jeg naturligvis ikke interesseret i.

Peter Bøgh: Ja undskyld jeg vender tilbage til det, men jeg kan simpelthen ikke finde det med opmåling af akkord. Når jeg går ind på hjemmesiden, står der, at I ikke hjælper med det, men du siger jo det modsatte.

Sælger: Det er mærkeligt, for jeg kan godt finde det inde på hjemmesiden, når jeg taster det ind.

 

UDVID

"Udtaler sig forkert i alle forhold"

Det Faglige Hus har ikke ønsket at stille op til interview, men har skriftligt meddelt, at sælgeren var ansat hos en samarbejdspartner og nu er afskediget.

Det Faglige Hus har også erkendt over for Avisen.dk, at sælgeren ikke siger én eneste sand ting i samtalen.

- Sælger udtaler sig forkert i alle forhold, skriver kommunikationschef i Det Faglige Hus, Mette Jul, til Avisen.dk.

Det Faglige Hus skriver desuden, at de vil ophøre samarbejdet med partneren, hvor sælgeren var ansat, hvis der opstår for mange problemer.

Avisen.dk har ønsket at se den liste, som sælgeren i samtalen med Peter Bøgh arbejder ud fra og henviser til. Sælger siger i samtalen, at der på listen står, hvad hun må og ikke må sige, at Det Faglige Hus kan.

Den liste har Det Faglige Hus ikke ville udlevere, men Mette Jul skriver:

- Vi har selvsagt ikke udleveret materiale, hvor der fremgår forkerte oplysninger.

De gule vinder frem

I de senere år har de gule fagforeninger blæst til angreb på de klassiske røde. Tal fra Danmarks Statistik viser, at siden 2007 har de gule fagforeninger næsten fordoblet deres medlemstal. I perioden 2012-2016 har LO-fagbevægelsen til gengæld mistet næsten hver 10. medlem.

Det fører til en skærpet konkurrence, hvor Det Faglige Hus vinder ind på 3F.

- 3F og Det Faglige Hus henvender sig til de samme lønmodtagere. Derfor er der selvfølgelig en hård konkurrence, men den skal foregå på et sagligt grundlag, skriver Det Faglige Hus til Avisen.dk

Ifølge arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, startede den tendens med det frie fagforeningsvalg i 2001.

Tager folk i røven

Peter Bøgh er udlært tømrer og er i dag faglig sekretær hos 3F Frederiksborg. Han siger, det langt fra er første gang, han bliver ringet op af Det Faglige Hus, der er kommet med en masse falske løfter, hvis han bare lige vil forlade 3F.

- I starten af snakken siger jeg, at jeg er faglært tømmersvend, og det er jeg rigtig nok. Det er jo i den forbindelse, jeg bliver kaldt op. Jeg har oplevet det flere gange, hvor de helt ublu præsenterer ting, der er forkerte, og som fagforeningsmand føler jeg mig forpligtiget til at komme ud med det, siger han.

Undervejs i samtalen lover sælgeren Peter Bøgh, at han bare kan benytte sin to ugers fortrydelsesret, hvis han alligevel ikke vil være medlem af Det Faglige Hus

- Det er da sødt, hun tilbyder, at man kan fortryde. Men det er da uhyggeligt, at man skal bruge fortrydelsesretten til noget, der er solgt på en løgn, siger Peter Bøgh og understreger, at der jo sagtens kan gå over to uger, før man finder ud af, at Det Faglige Hus ikke tilbyder det lovede.

Og ifølge den vrede tømrer er der ikke bare tale om en misforståelse. På lydoptagelsen kan man da også høre, at sælgeren ikke tøver, når hun lover det ene og det andet.

- Det er en åbenlys løgn, der har konsekvenser for den ansatte. Jeg spørger, om de forhandler med Dansk Byggeri, og det svarer hun bare ja til. Det chokerer mig. Det er ikke et spørgsmål om nuancer. Det her er bare at tage folk åbenlyst i røven, og for dem, der hopper på den kan det jo få store konsekvenser, siger Peter Bøgh.

Avisen.dk har ønsket et interview med landsformand for Det Faglige Hus, Johnny Nim, men det har ikke været muligt.

Har du oplevet noget lignende? Så ring til journalist Victor Kristensen på 27 83 71 34 eller skriv til nyhedsdesk@avisen.dk

Underholdning

Så blev det officielt: 

Stiller op for venstre

Nyheder

43 døde i brand

i indkøbscenter 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Ville tage sit eget liv

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:

Tager skarp afstand 

mænd bærer et lig
Nyheder

Hastemøde

om Gaza-dræbte

portræt af kvinde
Kendte

Ærlige Julie Zangenberg: Jeg har høj risiko for kræft

logo på retsbygning
Krimi

38-årig kvinde

fængslet for knivdrab 

mand og kvinde
Kendte

Bagedyst-stjerne

køber drømmeboligen

lastbil med krab
Nyheder

Navalnyjs team kan

ikke skaffe rustvogn 

portræt af kvinde
Kendte

Rosa Kildahl: Indfrier

afdød mands store drøm

mand og kvinde
Kendte

Stopper efter 16 år

tre mænd
Film og TV

The Julekalender: 

Bliver teaterforestilling

Nyheder

Gaza: 100 meldes dræbt 

ved uddeling af nødhjælp 

mand og kvinde
Kendte

Kærlighed ved første kig

skilt ved borup skole
Nyheder

Køge Kommune:

Hjælp af Kammeradvokaten

portræt af mand
Nyheder

Putin advarer om atomkrig 

blå blink
Krimi

Vi stjæler og stjæler

to mænd
Krimi

Erkender snyd 

for milliarder

Svensk blå blink
Nyheder

Tre dræbt i togulykke i Sverige

Kvinde smiler
Kendte

TV-værts vilde vægttab

En brandbil
Krimi

Usædvanligt uheld: Mand sad fast i støvsugeren

kartofler
Mad og drikke

Kom før dine venner: Tyvstart årets kartoffelhøst

En lille gul bil
Biler

Renault 5 genopstår

Øl på en hylde
Mad og drikke

Verdens største bryggeri buldrer derudaf

et par smiler
Kendte

Popstjerne vil i Folketinget

et mugshot af en mand
Krimi

Sidste ord inden henrettelse: Jeg er uskyldig

Guldsmykker en masse
Nyheder

Danskerne finder danefæ for formuer

En politibil
Krimi

Massiv kø på motorvej

en udenlandsk benzinstation
Nyheder

Skudårsfejl sætter benzinstandere ud af spil

Helikopter i luften
Krimi

Helikopterulykke:

Seks personer

bjærget – en død

Butiksfacade
Nyheder

Stor butikskæde går konkurs

Kaffe brygges
Sundhed

Ny forskning:

Derfor er kaffe sundt

Rulletrapper i storcenter
Krimi

Tumult i storcenter

Telia-skilt på facade
Nyheder

Snart er det slut med Telia

Hospital set ude fra
Kongelige

Norges kronprins

om kong Harald:

Formen er lidt bedre

Indgang til skole
Nyheder

TV2 erkender fejl

Skuespiller i Sopranoes
Kendte

Sopranos-stjerne på OnlyFans

Blå blink på politibil
Krimi

Kvinde kørte fra Kolding til København med kokain

Portræt af mand
Nyheder

Lasse lammet af konkurs

De to X Factor deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne har

friet til kæresten

To marsvin gemmer sig.
Nyheder

Efterlod to marsvin

uden vand og mad:

Her er straffen

Fire mænd i en lille speedbåd
Debat

Søren Baastrup: Krager, Kødbyen og Cape Fear

Prins Harry sammenbidt i profil.
Nyheder

Prins Harry

taber retssag

Udrykning og afspærring på stedet
Krimi

Spædbarn mister livet

efter trafikulykke

Sofie Lassen-Kahlke holder solbriller i sin pande.
Kendte

Vild krimi-debut:

Solgt til filmselskab

Underholdning

Ny bog om

kongen skuffer

Fra OL
Sport

OL-sikkerhedsplaner

stjålet i tog

Nyheder

EU bør være forberedt på krig

Nyheder

EU bør være forberedt på krig

Rasmus Seebach og Julie Teglhus arm i arm foran en kirke.
Kendte

Rasmus Seebach

afslører kønnet

Hans hus
Nyheder

Finder 88 ulovlige

skydevåben hjemme

hos filmlegende

Jes Dorph-Petersen kigger ind i kameraet.
Kendte

Jes Dorph-Petersen

fyret igen

En dobbeltseng på et hotelværelse
Nyheder

Badehotel går

konkurs - igen

Apples logo
Nyheder

Apple kaster håndklædet

i ringen

kvinde smiler
Kendte

Cecilie Hother

flasher brysterne

par poserer
Kongelige

Kongeligt dødsfald:

Blev kun 45 år 

sanger på scenen
Kendte

Dansk stjerne: Skammer

sig over X Factor-fortid

sanger på scenen
Kendte

Dansk stjerne: Skammer

sig over X Factor-fortid

bil kører på vej
Krimi

31 bilister snuppet

i fartkontrol:

Slipper for bøde

mand smiler
Kendte

Rasmus Seebach

misbrugt 

politi til stede på vej
Krimi

61-årig død i frontalt

sammenstød 

kong harald går
Kongelige

Kongen indlagt

i Malyasia 

abe i indhegning
Dyreliv

Zoo bekymret:

Abe på fri fod

røg på havn
Krimi

Isbryder i brand 

telefon med app
Nyheder

Fraråder køb hos

Temu 

Peter Ingemann på den røde løber
Kendte

Peter Ingemann på

jagt efter kvinde

En radiator
Nyheder

Så mange husstande

har ikke råd til varme

En politibil set fra siden. Den er hvid med blå skrift.
Krimi

21-årig ville dræbe

14 personer

Keld og Hilda med alvorlige miner på vej til begravelsen
Kendte

Keld og Hilda sætter

huset til salg 

Et vækkeur
Nyheder

Flere fridage kan

mindske sygedage

Et vækkeur
Nyheder

Flere fridage kan

mindske sygedage

Sport

Landsholdsspiller

er i respirator

En mand med en spændt bue
Film og TV

Hård ændring i

"Alene i vildmarken"

En mand med en spændt bue
Film og TV

Hård ændring i

"Alene i vildmarken"

Camilla Ottesen i hvidt outfit.
Kendte

Camilla Ottesen

nyder singlelivet

efter skilsmisse

En tigerunger ligger i halm.
Dyreliv

Tigerunge født i Zoo

- første gang i ni år

Emil Midé på havet
Kendte

Emil Midé undersøger

drømmen om et andet liv

Albert Einstein College udefra
Nyheder

Enkefrue donerer

7 milliarder

Taylor Swift på scenen
Kendte

Taylor Swifts far

beskyldes for vold

ulykkessted
Krimi

Påkørt af grisetransport:

Ægtepar i kritisk tilstand