Ministre tager afstand fra telefonløgn fra gule fagforeninger
For første gang i sine 11 år som minister var Brian Mikkelsen til samråd i Beskæftigelsesudvalget. Foto: Uffe Weng
Både Troels Lund Poulsen og Brian Mikkelsen tager afstand fra salgsmetoder brugt af Det Faglige Hus. Men de vil ikke ændre loven.

To ministre tog klart afstand fra de metoder, som en telefonsælger fra Det Faglige Hus er blevet afsløret i at benytte. Men ministrene slog samtidig fast, at der ikke er brug for at ændre loven for at stoppe det.

Sådan lød det, da Folketingets Beskæftigelsesudvalg onsdag morgen havde kaldt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) samt erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i samråd. Anledningen var en række artikler på Avisen.dk, hvor det blev afsløret, at løgn bliver brugt i jagten på medlemmer til Det Faglige Hus.

I en båndet telefonsamtale tilbød en sælger en lang række ydelser, som Det Faglige Hus slet ikke tilbyder for at kapre et medlem. Det Faglige Hus erkendte efterfølgende, at "sælger udtaler sig forkert i alle forhold".

- Der skal ikke herske tvivl om, at jeg tager klart afstand fra de metoder, der beskrives. Jeg håber, at Det Daglige Hus selv får sat en stopper for det, sagde Troels Lund Poulsen på samrådet.

Hans ministerkollega Brian Mikkelsen var enig.

- Det er for dårligt, hvis man tyr til usandheder, når man hverver nye medlemmer. Det hører ingen steder hjemme, sagde den konservative erhvervsminister.

Artiklen fortsætter under billedet

De to ministre på vej til samråd for at forklare sig efter Avisen.dk's afsløringer.

Samrådet var indkaldt af Karsten Hønge (SF), Bjarne Lausten (S) samt Bent Bøgsted (DF).

- De gule fagforeninger misinformerer, lyver og sælger en vare, der ikke har hold i virkelighed, mener Bjarne Laustsen.

De tre politikere ville gerne have en forklaring på, hvordan det kan være i orden at lyve i jagten på medlemmer. For markedsføringsloven gælder ikke for foreninger, så derfor kan telefonløgnen ikke straffes.

Og det vil de to ministre ikke lave om på. Det vil nemlig ramme tusindvis af foreninger, hvis markedsføringsloven skulle gælde for dem.

I stedet henviste Brian Mikkelsen til, at aftaleloven gælder.

- Forbrugeren er beskyttet af regler i aftaleloven og kan kommer ud af aftalen, hvis sælgeren har løjet, sagde han.