Gul fagforening til Sussi: Brug din ferie på at passe dit syge barn
Delikatesseassistenten Sussi Hansen skiftede til en gul fagforening for at spare penge. Det fortrød hun, da hendes ældste søn pludselig blev indlagt, og der ingen hjælp var at hente hos de gule. Foto: Rune Evensen
Der var ingen hjælp at hente hos den gule fagforening, da delikatesseassistenten Sussi Hansen pludselig fik et problem, da hendes 13-årige søn blev indlagt på sygehuset.

Da delikatesseassistenten Sussi Hansens 13-årige søn bliver indlagt med mistanke om galdesten, ringer hun til sin chef.

– Jeg anede ikke, hvad der skulle ske, og om min søn skulle opereres. Så jeg fortalte min chef, at jeg var nødt til at holde fri. Det var der ingen problemer i. Jeg har verdens bedste chef, siger Sussi Hansen siger hun til NNF's fagblad Substans

Sønnen bliver undersøgt og opereret flere gange. Som dagene går, bliver Sussi Hansen klar over, at hun er nødt til at finde en løsning på, at hun ikke er på arbejde.

- Med den ringe hjælp jeg fik hos de gule, er de 400 kr. givet godt ud, og havner jeg i en skidt situation igen, ved jeg, hvor jeg skal hente hjælp.
Sussi Hansen

Derfor ringer hun til sin gule fagforening for at få at vide, hvordan reglerne er. Men hos de gule er der ikke meget hjælp at hente.

– De spurgte bare, om jeg ikke havde mere ferie tilbage, som jeg kunne bruge på at holde fri. Jeg var træt og ked af det og slet ikke tilfreds med det svar. Kan det være rigtigt, at jeg skal bruge min ferie på at passe mit barn på sygehuset?, siger Sussi Hansen.

”Finanserne er ikke så store”

Sussi Hansen ringer derfor til Fødevareforbundet NNF og lægger kortene på bordet:

– Jeg fortæller dem, at jeg faktisk ikke er medlem, men gerne vil have deres hjælp. Hvis jeg lover at melde mig ind igen, vil de så hjælpe mig?

Sussi Hansen havde faktisk været medlem af Fødevareforbundet NNF siden 1997, men i sommers skiftede hun til en gul fagforening på grund af økonomi.

– Jeg er enlig mor til to drenge, og finanserne er ikke så store. Derfor kiggede jeg på, hvor jeg kunne spare, og det kunne jeg ved at skifte fagforening. Det var ca. 400 kroner om måneden, og det er alligevel en tur i Aldi og fylde posen op, fortæller Sussi Hansen og understreger:

– Det havde ikke noget med Fødevareforbundet NNF at gøre. Jeg har været utrolig glad for at være medlem. De kan altid svare på spørgsmål, og hvis de ikke lige ved, hvad svaret er, undersøger de det og vender tilbage.

En uge med fuld løn

Fordi Sussi Hansen havde været medlem i så mange år, vil forbundet gerne hjælpe hende. Faglig konsulent John Andersen tager sig af Sussi Hansens sag. Selv om Sussi Hansen ikke er dækket af en overenskomst, opdager John, at der flere steder i hendes ansættelseskontrakt er henvisninger til produktionsoverenskomsten.

– Jeg greb bolden og spurgte arbejdsgiver, om han ville være med til, at Sussi Hansen var omfattet af overenskomsten på de sidste punkter i kontrakten også. Det gik han straks med til, fortæller John Andersen.

Ifølge produktionsoverenskomsten har man ret til en uge med fuld løn – dog max 130 kr. pr. time – når man er indlagt med et barn under 14 år. Sussi Hansens chef betalte derfor fuld løn i 7 af de dage, hun var indlagt.

– Det var fantastisk at få den hjælp og meget opløftende, at jeg ikke skulle bruge min ferie, siger Sussi Hansen, som opfordrer andre til at overveje det en ekstra gang, hvis de tænker på at skifte til en gul fagforening for at spare:

– Selvfølgelig er det mange penge, men man ved aldrig, hvilket problem man kan løbe ind i. Med den ringe hjælp jeg fik hos de gule, er de ca. 400 kroner givet godt ud, og havner jeg i en skidt situation igen, ved jeg, hvor jeg skal hente hjælp, siger Sussi Hansen.