Salgstale fra sælger: Tillidsfolk er købt af 3F

Carina Ravn Olesen er ikke overrasket over, at 3F mister medlemmer til Det Faglige Hus, efter hun selv har oplevet den gule fagforenings salgsmetoder. (Foto: Foto: Privat)

Tillidsrepræsentanter er købt af 3F, og Det Faglige Hus kan forhandle med arbejdsgiver, selvom de ikke har tegnet overenskomsten, er blot nogle af de oplysninger sælgeren gav til Carina Ravn Olesen. Sælger begik en række fodfejl, men "har for så vidt ret", mener Det Faglige Hus.

Kampen om medlemmer strammer til, og der er krig på kniven mellem den traditionelle fagforening, 3F, og den gule fagforening Det Faglige Hus. 

Og en del af den kamp foregår over landets telefonlinjer.

I en optagelse i Avisen.dk's besiddelse fortæller en telefonsælger for Det Faglige Hus blandt andet, at den gule fagforening forhandler med arbejdsgiveren, når der er knas med overenskomsten.

Sælgeren fortæller også, at Det Faglige Hus vil vinde den næste "udbudsrunde" af overenskomster, og hvis tillidsfolk siger noget andet end sælgeren, er det fordi, de er ansat af 3F. 

Der er kommet fokus på Det Faglige Hus' salgsmetoder, efter Avisen.dk i søndags kunne skrive, om en løgnagtig telefonsælger, der ingen midler skyede for at sælge.

Du kan læse hele salgstalen her.

Ville høre det med egne ører 

Carina Ravn Olesen fra Ørum i Midtjylland er til daglig faglig sekretær i 3F's industrigruppe i Skive-egnen. Hun optog samtalerne med sælgeren, da hun fra medlemmer af 3F havde hørt om Det Faglige Hus' salgstaler.

- Jeg var nødt til at høre det med egne ører, siger Carina Ravn Olesen og påpeger, at sælger gik langt i jagten på et nyt medlem.

Flere af Carina Ravn Olesens optagelser er ikke intakte. Hun kan dog fortælle, at sælgeren var særdeles kreativ, da det skulle forklares, hvorfor Det Faglige Hus ikke har overenskomster.

- Jeg fortæller sælgeren, at min tillidsmand har sagt, at Det Faglige Hus ikke har overenskomster, og der siger hun så, at det er fordi, at Det Faglige Hus ikke eksisterede, da de blev udbudt, siger Carina Ravn Olesen og fortsætter:

- Men hun siger, at næste gang staten udbyder overenskomsterne, så vil Det Faglige Hus få dem. Så vi er ude i en eller anden mærkelig form for offentlig licitation, siger Carina Ravn Olesen.

En overenskomst forhandles mellem en arbejdsgiverorganisation og en lønmodtagerorganisation. Dermed står staten fuldstændig uden for disse forhandlinger, og der findes ikke udbudsrunder, hvor man kan byde på en overenskomst.

Kommunikationskonsulent for Det Faglige Hus, Teddy Gehrke, erkender, at sælger ikke havde fuldstændig styr på den danske model.

- Sælger står nok ikke alene, når det gælder 100 % paratviden om den danske model og hele det arbejdsretlige system, og hun giver anledning til flere mindre misforståelser omkring disse forhold, skriver han i en mail til Avisen.dk.

Kan forhandle med arbejdsgiver

Undervejs i de mange samtaler påpeger Carina Ravn Olesen, at arbejdsgiveren ikke er forpligtiget til at tale med Det Faglige Hus, når der er knas med overenskomsten, fordi det ikke er dem, der har tegnet den. 

- Det er ikke rigtigt. Og det er også derfor, vi har så sindssyg stor en tilflugt over til vores fagforening, for det er ved at gå op for folk, at de kan få helt det samme billigere hos os, konkluderer sælgeren i en optagelse, som er i Avisen.dk's besiddelse.

Det Faglige Hus understreger over for Avisen.dk, at de har helt samme adgang til arbejdsgivere, når det gælder problemer med ansættelsesforhold i henhold til ansættelseskontrakten. 

Der er dog den forskel i og med, at 3F som overenskomstpart kan tage en sag igennem arbejdsretten, der behandler overenskomstbrud og er den eneste domstol på området. Gule fagforeninger kun kan gå til civile domstole, påpeger Det Faglige Hus. 

- Men når vi stævner en arbejdsgiver, så kan man altså ikke bare blive væk, skriver Det Faglige Hus.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, er det dog at strække den at kalde det for "helt det samme".

Arbejdsretten er nemlig hurtig, specialiseret og effektiv, og sagerne køres kollektivt. Hos de civile domstole skal sager køres individuelt, og domstolene er ikke eksperter på området.

Samtidig kan det ifølge forskeren tage årevis, før der træffes en afgørelse ved en civil domstol, da der kan ankes i en uendelighed.

3F ansætter tillidsmænd

Hvorfor er det så meget billigere hos Det Faglige Hus, hvis man kan få præcis den samme hjælp, spørger Carina Ravn Olesen.

Det er blandt andet fordi, 3F har købt tillidsfolkene på arbejdspladser, der derfor modarbejder de gule fagforeninger, kan man forstå på sælgeren.

- Jeg vil ikke tale dårligt om 3F og sådan noget. Men det har jeg også talt med min chef om, og det er jo fordi, at tillidsmanden er på en måde ansat af 3F. Så hun vil jo gøre alt, hvad hun kan for at beholde 3F, siger sælgeren i forsøget på at skaffe et nyt medlem. 

Det Faglige Hus bakker sælger op, men erkender, at sælgeren ikke skulle have forsøgt "at pinde det ud", hvordan 3F bruger medlemskronerne. Det må 3F nemlig selv stå på mål for, skriver den gule fagforening. Men:

- Sælger har for så vidt ret, når hun siger, at ”tillidsrepræsentanten arbejder på en måde for 3F”. Tillidsrepræsentanten er jo 3F’s direkte repræsentant i forhold til arbejdsgiveren, skriver de ligeledes.

Ifølge Carina Ravn Olesen er tillidsmænd på arbejdspladser på ingen måde ansat af 3F. De modtager dog et mindre vederlag, der skal dække for eksempel transportudgifter.

Ligesom i sagen med Peter Bøghs sælger, som Avisen.dk beskrev i sidste uge, kan Carina Ravn Olesen heller ikke få noget som helst på skrift, før hun siger ja. Sælgeren henviser dog til 14 dages fortrydelsesret, hvis Det Faglige Hus ikke lever op til forventningerne.

Kan godt forstå medlemmerne

Det var ikke Carina Ravn Olesens plan, at hun skulle gå til medierne med sine optagelser. 

Du spiller jo en rolle, hvor du lader som om, du ved mindre, end du reelt gør. Hvorfor gør du det?

- Fordi jeg er nødt til at vide, hvordan der sælges til vores medlemmer. Så jeg prøver blot at sætte mig i deres sted for at finde ud af, hvad det er, der får dem til at rykke væk, siger Carina Ravn Olesen.

I det seneste par år, har der været benhård konkurrence mellem 3F og Det Faglige Hus om medlemmerne. En kamp 3F i øjeblikket taber stort til den gule fagforening. 

Det overrasker ikke den faglige sekretær, efter hun selv har oplevet den sølvtunge, der sidder på sælgerne.

- Nu har jeg så fundet ud af, at det, de fortæller, bare er noget løgn. Så er det jo nemt at skaffe flere medlemmer, siger hun efter sin tur i Det Faglige Hus' salgsmaskine.

Avisen.dk har ønsket et interview med landsformand for Det Faglige Hus, Johnny Nim, men det har ikke været muligt.

en mand kigger ind ad vinduet til en Jensens Bøfhus-restaurant
Nyheder

Nul bøffer?: Jensens Bøfhus presses i konflikt

sedler og mønter
Nyheder

Sådan vil du bruge dine
indefrosne feriepenge

letpåklædt kvinde
Krimi

Ulovligt marked for

danske nøgenbilleder:

Det koster 20 kroner

Billede af en masse mønter
Nyheder

Flertal presser på:

Frigiv alle feriepengene

Elon MUsk står foran en Tesla model 3
Nyheder

Tesla-stifter: Stort

prisfald på elbiler

Et billede fra politiets lagre med stjåle designermøbler
Krimi

Hælervarer for

to milliarder:

Er din stol varm?

illustration af covid-19
Corona

Tjek din branche:

Så mange smittes

med corona

billede af et lyn
Nyheder

Lyn slår ned under fodboldkamp:

14 børn kvæstet

Scandinavian Star set fra luften
Nyheder

Scandinavian Star-kaptajn

Hugo Larsen er død

billede af det udsendte materiale
Corona

Usikker antistoftest

sendes til

halv million danskere

strandede hvaler ved Tasmanien
Dyreliv

Australien finder 470 hvaler i rekordstor stranding

To hundefører står med deres hunde i lufthavnen i Helsinki. De to hundefører, som begge er kvinder, har grønne t-shirts på. De står ved nogle officielle skilte, der viser, at hundene tjekker for coronavirus.
Nyheder

Hunde skal snuse sig frem

til coronasmittede i lufthavn

En politibetjent med ryggen til. Han har en sort jakke på med hvide versaler, hvor der står "politi".
Krimi

Betjente viste sig

at være tricktyve

Nærbillede af Donald Trump på en talerstol med et rødt slips og åben mund. Den amerikanske præsident ses i profil.
Corona

Trump: Kina må tage

ansvar for pandamien

Den norske prinsesse Märtha Louises kæreste med solbriller på sammen med Märtha Louise og en blondine
Kongelige

Prinsessen overrasket af

skandale-kæresten

stjernehimmelen med nordlys og grandtræer i baggrunden
Nyheder

Hold øje med

efterårshimmelen

Et stort gråt Herkulesfly holder i en lufthavn. I baggrunden ses flere andre fly i luften.
Krimi

Herculesfly nødlander 

i Aalborg

En sygeplejerske med engangskitel, hårnet, mundbind og gummihansker tilser en oatient på intensivafdelingen.
Corona

Endnu flere smittede men

kontakttallet falder

Pengesedler og mønter
Nyheder

Datoen er klar:

Her kan du få dine

feriepenge

Tommy Kenter og Janne Hiort
Kendte

Tommy Kenter

er blevet gift

Ambulance med udrykning
Krimi

84-årig død i bilulykke

Brand i kæmpe affaldsberg
Nyheder

Brand i Roskilde kan

vare flere måneder

Havørn på himlen
Dyreliv

Fire havørne fundet døde:

Frygter forgiftning

Mugshot af Mark Chapman
Nyheder

Lennons drabsmand undskylder

Britt Bendixen i TV-studiet
Underholdning

Britt Bendixen gør comeback:

Jeg er på toppen

Strandede grindehvaler på Tasmaniens vestkyst
Dyreliv

270 strandede hvaler
kæmper for livet 

Hugo Drax i Moonraker
Kendte

Ikonisk Bond-skurk død

Utydelige skilte i tåge
Nyheder

DMI advarer:

Farligt vejr

Satellitbillede af atomanlæg i Nordkorea
Nyheder

Nordkoreas atomprogram

vækker bekymring 

retten i Sønderborg set udefra
Krimi

39-årig delte sine

overgreb på 5-årig

på nettet

Kø til coronatest foran CASA Arena i Horsens
Corona

Kæmpe kø: Flere må

gå hjem uden test

Død elefant set fra luften
Dyreliv

Mystisk massedød

blandt elefanter

er opklaret 

Det skotske ægtepar Colin og Christine Weir skåler i champagne efter at have vundet 1,3 milliarder i lotto i 2011.
Helt vildt

Vandt i Lotto:

Fyrede 325 millioner

af på otte år 

Portrætfoto af dronning Margrethe
Kongelige

Kongehuset afslører

nyt portræt af dronningen

"Hold afstand"-skilt på gaden i dansk by
Corona

Corona-detektiver

skal bryde smittekæder

En kvinde med små røde trusser ligger ovenpå en mand
Sex og samliv

Her er danskernes

foretrukne sexstillinger

Person med handsker håndterer en coronatest
Corona

418 nye smittede

- antallet af indlagte

stiger 

En grøn avokado holdes imellem hænderne
Nyheder

Du gror eksotiske planter forgæves

I forgrunden ser man politiets fotovogn med måleudstyr i baggrunden kommer en bil susende.
Krimi

Fartfjols: Kørte i fotofælde

fire gange - med vilje

Et askebæger med to skoder i fotograferet tæt på
Nyheder

Salg af smuglersmøger

eksploderet

Fire brune malkekøer græsser i et grønt område med træer i baggrunden.
Dyreliv

Vil bekæmpe

ko-bøvser

med virus

Modellen Cecilie Haugaard med langt mørkt hår og en sort blondekjole ved siden af sin mand musikeren Christopher der er klædt i smoking. Hun smiler og kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Venter første barn sammen

nærbillede af eks-politikeren Pia Allerslev med halstørklæde og vind i håret.
Corona

Pia Allerslev smittet: 

Undrer sig over forløb

Inger Støjberg fotograferet på Christiansborg på billedet taler hun med alvorlig mine.
Nyheder

Inger Støjberg: Sexismesnak

er ved at gå over gevind

Anita Lindblom
Kendte

Svensk Sånt er livet-sangerinde er død - 82 år

En hammer der er hugget ned i noget glas, som splintre omkring hovedet på hammeren.
Krimi

Kvinde slået flere gange

i hovedet med hammer 

Folk med paraplyer og vintertøj går med ryggen til ned af en gade.
Nyheder

Øv! Regn og vind

kvæler sensommersolen

En hospitalsstue, hvor to læger eller sygesplejersker står ved en hospitalsseng med engangskitler, hårnet, handsker og masker på.
Corona

Flere alvorligt syge

patienter overlever

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbek om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Skilt på hegn om coronaregler
Nyheder

Er din kommune på listen?

Bekymrende smittetal

i 63 kommuner

Politibil i nærbillede
Krimi

Voldtægt på

kollegieværelse:

Ung mand sigtet

Færge ved ø
Nyheder

Færge med 280 ombord

gået på grund ved Åland

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

Mand ved pool bliver vækket af bjørn
Nyheder

Vild video:

Faldt i søvn ved poolen

– vækket af bjørn

Redningskøretøjer i mørke
Krimi

15-årig dræbt i

knallertulykke 

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology

Flag på halvt ved Det Hvide Hus
Nyheder

Brev med giftstof

sendt til Det Hvide Hus

Chuck Feeney portræt
Helt vildt

Milliardær bankerot:

Har foræret 50

milliarder væk

Mette Frederiksen i profil på mørk baggrund
Nyheder

Mette F. kaprer populær

Instagram-konto

Skilt i Jomfru Ane Gade
Corona

SF og DF efterlyser

klarere coronaregler

Kristian Thulesen Dahl portræt med mørkt slips.
Nyheder

Thulesen erkender:

Min rolle har været

til diskussion

Politibiler bag afspærring
Krimi

Blodig havefest i USA:

To døde og 14 sårede

Skilt til østre landsret
Nyheder

Cirkusartist brækkede

nakken:

Kæmper for erstatning

Mand med fingre i guillotine
Nyheder

Vild straf til teenagere:

Fire fingre skal amputeres

Det amerikanske flag med skovbrandene i Califorinien i bagggrunden
Nyheder

Røg fra skovbrande

på USA's vestkyst

kan ses i New York

Portrærbillede af Stine Bramsen
Kendte

Stine Bramsen:

Jeg har mistet

halvandet års løn

Sygepeljeske tester en mand med åben mund
Corona

Ny rekord:

589 er smittet

med covid-19 det seneste døgn

En lille prik viser en mand på vej op ad facaden på en skyskraber
Helt vildt

Kig ikke ned

Klatrer uden line

op ad skyskraber

Billede af Ruth Bader Ginsburg
Nyheder

Højesteretsdommer

er død af kræft:

Det betyder det

Seks unge kvinder i hatte med en kæmpe krokodille bag dem
Helt vildt

Se video:

Kæmpe-krokodille

sætter skræk i livet

på veninder

Nærbillede af solen
Nyheder

Den globale opvarmning

får måske en

tiltrængt pause