Er din mand eller kone lidt for glad for fløderig sovs, masser af smør, cola og chips, som går ud over helbredet?
Det er ikke helt lige meget, hvad vi putter i munden, da flere studier blandt andet viser store sammenhænge mellem den rette kost og en reduceret risiko for hjerte-kar-sydomme, beretter organisationen Hjerteforeningen.
Og mere end halvdelen af folk over 55 år rammes af en hjerte-kar-sygdom.
Når det kommer til selve kosten, anbefaler Lotte Juul, der er diætist hos Hjerteforeningen, at I lever efter de fem f'er.
Nemlig fedtstoffer fra planteriget, fisk, fuldkorn, frugt og grønt og fysisk aktivitet, selv om sidstnævnte selvfølgelig ikke er noget, der kan komme på tallerkenen.
- Sæt også frugt og grønt, hvor der står slik og kage, siger Lotte Juul.
- Vi spiser ubevidst det, der er inden for rækkevidde, så det handler om at gøre den sunde løsning til den lette løsning.
Ifølge Lotte Juul kan det være en god idé at spise fisk som pålæg, fordi det ofte er nemmere end at skulle lave en hel ret.
- Men det kræver også, at vi får gravet dåserne med tun ud fra skabet og sat dem et sted med lidt mere trafik, siger hun.
Derudover peger diætisten blandt andet også på at bytte lyst brød ud med fuldkorn og smør ud med hummus eller avokado.
- Mange af dem, som har en hjertesygdom i forvejen, kan faktisk nedsætte den ved at leve efter de her fem f'er, siger hun.
Men hvordan starter du så samtalen med din ægtefælle om, at de spiser for usundt og dyrker for lidt motion?
Ifølge Mattias Stølen Due, der er psykolog og direktør for Center for Familieudvikling, som har specialiseret sig i familierelationer, kan det være et voldsomt sårbart emne.
Derfor anbefaler han, at du går nænsomt til værks.
- Den bedste måde, vi kan gå til det her på, er at spørge om lov til at tale om det, siger han.
- Det, der ofte sker, er, at vi går og tænker meget på det, og så kommer det ud i forbindelse med et skænderi. Og det er det dårligste tidspunkt overhovedet.
I stedet handler det ifølge Mattias Stølen Due om timing, så du finder et tidspunkt, hvor der er ro på, og du ikke "overfalder" den anden med et budskab, de ikke er klar på.
Psykologen peger i stedet på, at du kan tage udgangspunkt i dig selv og din bekymring for ægtefællens helbred, og at du synes, det kunne være rart at få italesat, hvad I som par skal stille op med det.
- Vi plejer pointere, at når én person i et forhold har et problem, så har begge et problem, siger Mattias Stølen Due.
- Vi skylder hinanden at tale om det på en konstruktiv og kærlig måde, siger han.
/ritzau fokus/
Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus