Rajoy afviser dialog om catalansk løsrivelse

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, gentager, at Cataloniens folkeafstemning var forfatningsstridig. Han vil ikke forhandle på sådan et grundlag. (Foto: Foto: Javier Soriano/AFP)

Spaniens premierminister høster klapsalver i parlamentet i Madrid, hvor han afviser dialog med Catalonien.

Der bliver ingen forhandlinger om Cataloniens løsrivelse fra Spanien, sådan som den catalanske regionspræsident, Carles Puigdemont, ellers har efterlyst.

Den spanske regering afviser blankt at forhandle catalansk løsrivelse fra Spanien.

Tirsdag aften talte Puigdemont til regionsparlamentet i Barcelona for at fremlægge situationen efter folkeafstemningen 1. oktober, da et flertal af de afgivne stemmer i Catalonien sagde ja til, at regionen skal rive sig løs.

Men der skal to til tango. Dansepartneren er i den spanske hovedstad, Madrid, og her mødes Catalonien med en kold skulder.

Spaniens regering har i hele processen erklæret, at folkeafstemningen var i strid med forfatningen, og det samme har højesteretten sagt.

Onsdag eftermiddag talte Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, i parlamentet. Han afviste at forhandle med Catalonien.

- Det er ikke muligt at have dialog om noget, der i henhold til forfatningen er forbudt.

- Det er ikke muligt at mægle mellem demokratisk lov og ulydighed.

Han sagde, at han gerne går i dialog med ledelsen i Barcelona. De kan tale om antallet af embedsmænd og meget andet, bare det ligger inden for rammerne af forfatningen.

Ikke noget med at forhandle om løsrivelse, sagde Rajoy, der blev mødt med klapsalver, da talen var slut.

Tidligere onsdag holdt Rajoy krisemøde med sin regering for at drøfte situationen. Efterfølgende sagde premierministeren, at han formelt vil spørge Cataloniens regionale regering, om den har erklæret sig uafhængig eller ej.

Pedro Sánchez, leder af det socialistiske oppositionsparti, har onsdag også haft møde med Rajoy.

Socialisten siger, at han og premierministeren er enige om, at de skal se på en reform af forfatningen.

- En proces, der skal indledes om et halvt år, og som har til formål at få ændret styreformen i regionerne, herunder Catalonien, siger Pedro Sánchez

Den forfatningsstridige folkeafstemning endte med, at 90 procent sagde ja til catalansk selvstændighed. Men kun knap 43 procent af vælgerne deltog.

/ritzau/AFP