Vandring blev under corona den helt store folkesport. Og der er altså ingen grund til at lægge den nyfundne kærlighed på hylden.
Så udnyt sommerferien til at få nogle gode dagsture i kalenderen. Der venter nemlig masser af smukke naturoplevelser langs de danske kyster.
Det fortæller antropolog og journalist Gunhild Riske, som er aktuel med guidebogen "Turen går til vandreruter ved havet i Danmark".
Her får du fem af hendes favoritter fordelt over landet.
1) Broager Land.
En rigtig god sommerrute finder man ifølge Gunhild Riske i det sønderjyske. Broager Land er en halvø, hvor I kan vandre langs med Flensborg Fjord.
Noget af vejen kan man gå langs den afmærkede vandrerute Gendarmstien.
- Ruten er fjordnær, og man kommer også højt op med panoramaudsigt - og med udsigt til Tyskland, fortæller Gunhild Riske og fortsætter:
- Der er også en masse kultur i området og hele grænsehistorikken.
2) Nymindegab.
Sommer og kyststrækninger kan give mulighed for et dyp i havet. Og i det vestjyske kan I kombinere vandreturen med en lang og bred sandstrand i Nymindegab.
- Man kan starte ruten på stranden og gå omkring fire kilometer. Så kommer man ind over et lille vandområde, som er det gamle udløb af Ringkøbing Fjord.
- Området er for længst sandet til, men der er stadig vand, og det giver en enorm bevægelighed - og en spændende flora og fauna, forklarer Gunhild Riske.
Herefter kan I gå gennem en plantage med udsigtspunkter og komme ud til Nymindegab by.
3) Stevns Klint.
Vil I på vandretur på Sjælland, kan I få jer én på opleveren ved Stevns Klint. Der er også masser at gå på opdagelse i for børn og børnebørn.
- Der er spor i form af et tyndt lag fiskeler, fra dengang dinosaurerne blev udslettet, og det er en rigtig spændende historie.
- Man kan se lagene i kalk- og kridtklinten, som førte til teorien om det enorme drama, hvor en meteor ramte jorden for mange millioner af år siden, fortæller Gunhild Riske.
Selve vandreruten er på toppen af klinten, og stien er flad.
Vil du helt ned til vandet og se på den spændende geologi, går turen dog ned ad nogle stejle trapper.
4) Tåsinge.
I Det Sydfynske Øhav ligger øen Tåsinge, og her kan I også komme på en varieret vandretur.
Begynd i den maritime by Troense, som rummer fine huse og et velbevaret skippermiljø.
- Ruten går langs med havet og igennem et herregårdslandskab med fasaner, en badestrand og Valdemars Slot, siger Gunhild Riske.
Herefter kommer I til den gamle bøgeskov Nørreskov, som ligger ud til vandet og byder på fin udsigt.
Ruten er en del af den noget længere Øhavsstien, som bugter sig i det fynske, men her kan man altså snuse til en del af den.
5) Svaneke.
Gunhild Riskes sidste anbefaling til en god sommerrute er på solskinsøen Bornholm.
Hun foreslår at begynde i Svaneke ved en kopimodel af kølen og stævnen på et gammelt sejlskib.
- Her får man en fornemmelse af skipperbyen i sine fine rødlige farver og med gamle købmandsgårde, siger hun.
Ruten går ned til fiskerlejet Aarsdale og byder på varieret natur med små skovstykker, strandeng og klipper, der ligner skærgård.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.