Prins Henriks båre på Amalienborg vogtes af værnepligtige

Det er almindelige værnepligtige, der i døgndrift vogter prins Henriks båre, til han flyttes til slotskirken.

Prins Henriks båre bliver vogtet i Christian IX's palæ på Amalienborg det næste døgn. Den er placeret på bukke, der er speciallavet til lejligheden af kalmarfyr fra Sverige.

Den bliver vogtet af to militære enheder, der har betydet meget for prinsen - Dannebrog og Den Kongelige Livgarde.

De værnepligtige står døgnvagt ved båren, indtil båren overføres til Christiansborgs Slotskirke. Det er to gardere, to gaster og en sergent.

Da båren blev flyttet fra Fredensborg Slot, var det medarbejdere derfra, som løftede båren ind i rustvognen. Det var blandt andre taffeldækkere, som er dem, der dækker op, når der eksempelvis er statsbesøg, og en jæger, der var klædt i grønt, som løftede båren.

Fredag flyttes prins Henriks båre fra Amalienborg til Christiansborg Slotskirke. Det foregår klokken 18 for at undgå myldretiden, da trafikken til dels bliver afspærret. Der vil lyde kirkeklokker undervejs på ruten.

Prins Henriks båre køres i rustvogn efterfulgt af den kongelig familie i biler. Ruten fra Amalienborg går blandt andet forbi Kongens Nytorv.

Om aftenen vil der være en privat ceremoni i kirken, hvor den kongelige familie deltager, og der vil være inviterede gæster fra Henriks nære franske familie. Kun den allernærmeste familie fra Danmark og Frankrig og få andre deltager.

Kongehuset kan ikke oplyse den præcise gæsteliste, da der er tale om et privat arrangement. Der er ikke taget stilling til, om kongefamilien ankommer samlet.

Det vil være en kort religiøs ceremoni på omkring et kvarter.

Omkring 38.000 danskere har sendt deres kondolencer til kongehuset.

/ritzau/