Administration 

Politiet: Jakob tog sit eget liv

(Foto: Foto: Privat)

En central kilde i politiets efterforskning siger til Nyhedsavisen, at politiets efterforskning kun peger i én retning: 18-årige Jakob Haugen-Kossmann tog sit eget liv.

Det er næsten, som om de 27 dage, hvor ingen vidste, hvor Jakob Haugen-Kossmann var, er blevet skåret ud af virkeligheden.

Der, hvor svarene skulle have været, er intet.

Der er ingen skrig fra mørkelagte bølger.

Der er ingen vidner, der ud af øjenkrogen registrerer en ung mand i kontakt med en anden.

Ingen tilfældigt opdaget tøjbylt, der ligger forladt på kajen til Københavns Havn.

I stedet er der kun en ung mand, der i tilsyneladende godt humør forlader varmen og vennerne på Det Elektriske Hjørne klokken 01.50 natten til lørdag den 29. marts og træder ud i en forblæst og kold sidegade i København.

27 dage senere er der et lig, der skvulper i havnen.

Der er også et hvorfor?

I dag er det en uge siden, Jakob Haugen-Kossmann blev fundet ud for Operaen. Men selv om han er fundet, er intet ændret. Spørgsmålet Hvor er Jakob? er blot besvaret med et endnu mørkere spørgsmål: Hvorfor?

Intet motiv

Hvorfor er intet han foretog sig, efter døren til Det Elektriske Hjørne smækkede i, blevet registreret af et eneste menneske eller overvågningskamera? Hvorfor endte han i havnen? Hvorfor skulle han dø?

I stedet er kun politiets hidtidige svar.

Det udelukker en forbrydelse.

- Offentligheden forventer, at der ville ske noget dramatisk, da vi fandt liget, men retsmedicinerne har ikke kunne finde bare en lille rift eller det mindste blå mærke på liget, der bare antyder en forbrydelse eller noget mistænkeligt, som vi bør efterforske, siger vicepolitiinspektør John Amdisen.

Rifter og blå mærker er ikke det eneste, der mangler. Der er intet motiv. Man slår ikke en 18-årig gymnasieelev ihjel uden grund. Det mest nærliggende ville være et rovmord, men politiet overvåger stadig Jakobs dankort, og der er ikke hævet en krone siden den 29. marts.

- Jeg vil gerne skære det helt ud i pap. Der er reelt set kun to muligheder. Enten faldt Jakob i vandet, eller også hoppede han selv, siger vicepolitiinspektør John Amdisen

Hemmelig teori

Men John Amdisen erkender også, at gåden dermed ikke er løst.

For hvordan endte Jakob i det vand, der ifølge DMI kun var 3,8 grader den nat. En vandtemperatur, som de fleste ikke kan overleve ret længe i.

Ifølge en central kilde i efterforskningen er der imidlertid kun en holdbar teori, som nok også er den meste smertefulde for Jakobs familie og venner. Det er ikke officielt, men til Nyhedsavisen siger kilden, at al efterforskning reelt set kun peger i en bestemt retning: At Jakob begik selvmord.

- Det er meget forståeligt, hvis forældrene desperat søger et svar på, hvad der er sket med deres søn, men det er desværre altovervejende sandsynligt, at Jakob selv opsøgte vandet, siger kilden, der ikke ønsker at stå frem med navn, fordi en sag om selvmord er meget følelsesladet.

Men han underbygger sin påstand.

- Sagen er, at der efter en måneds intens efterforskning ikke er det mindste spor af Jakob, efter han forlod Det Elektriske Hjørne. Der er overhovedet ikke nogen, der har lagt mærke til den mindste smule tumult eller støj på linien, som kunne påkalde sig vidners opmærksomhed på gaden. Overhovedet intet, siger kilden.

Derfor er politiets uofficielle hovedteori, at Jakob ikke gjorde, som han plejede at gøre. Han gik ikke op til Nørreport eller Metro-stationen på Kongens Nytorv for at tage toget hjem, men fortsatte i stedet til fods gennem nattelivet ned mod vandet. Ubemærket. Nærmest usynlig.

Ikke et uheld

Ligegyldigt hvilke gader Jakob valgte at gå ad denne overskyede nat, er det første vand Jakob vil møde kanalerne ved Nyhavn eller rundt om Christiansborg.

Men det er udelukket, at han faldt eller selv sprang i vandet her, forklarer brandinspektør Niels Ole Blirup fra Københavns Brandvæsen, der i mange år har været med til at bjærge druknede fra vandet i København.

- Strømmen i kanalerne er slet ikke stærk nok til, at liget vil kunne flyde ud til det åbne vand ved Operaen. Det vil synke til bunds nærmest lige på stedet og blive der, forklarer han.

Denne oplysning, der ikke tidligere har været fremme i medierne, bestyrker politiet i teorien om, at Jakob ikke ved et uheld kan være faldet i vandet, fordi han måske var uforsigtig eller for fuld til at holde balancen.

Mod døden

Samtidig er der som nævnt ikke et eneste tegn på kontakt mellem Jakob og et andet menneske den nat. Ingen har set noget. Ingen har hørt noget. Ingen skrig om hjælp. Alle de fakta, der ikke er tyder kun i en retning. En ung 18-årig mand, der bevæger sig alene gennem natten. Alene mod vandet.

- Han må selv være gået hele vejen ned til havnefronten for, at hans lig senere kan dukke op på den anden side af vandet ved Operaen,« siger kilden i politiet.

Der er næsten en kilometer ned til havnefronten og så langt går man ikke midt om natten uden, at det har et bestemt formål.

Politiet mener, at Jakob vidste, hvad han ville. Han ville tage sit eget liv ved at drukne sig et stille sted på havnen, hvor han ikke ville blive forstyret. Et sted, der lå afsides.

Det passer med måden som folk, der virkelig ikke vil leve mere opfører sig.

- Hvis ens selvmordsforsøg i virkeligheden er et råb om hjælp, så vælger man ofte et sted, hvor man kan blive stoppet. Hvis man vil dø, så går man ofte afsides, siger Christian Møller Pedersen, der er ledende psykolog ved Center for Selvmordsforbyggelse i Århus.

Det skjulte liv

Den slags afsides steder er der mange af på havnefronten, som ifølge bestyren på café en Custom House i Havnegade, nærmest ligger øde hen efter klokken to om natten.

Jakob Haugen-Kossmanns familie udelukker, at der kan være tale om et selvmord.

- Det er en meget ubehagelig teori, som er familien inderligt imod. Vi kan overhovedet ikke genkende det billede af Jakob. Han var en livsglad dreng, der glædede sig til gymnasiefesterne og en tur til Australien. Nogen må have likvideret ham, siger Jakobs mor, Elisabeth Kossmann.

Men i nogle tilfælde kan selv ens nærmeste skjule deres indre liv.

- Nogle kan skjule sit indre følelsesliv for deres nærmeste. Det afhænger helt af, hvilket menneske man er, og hvor god man er til at bære maske. Der er også mennesker, der begår selvmord efter en pludseligt opstået indskydelse, de når ofte ikke at gennemtænke det nok til at se andre udveje, siger Christian Møller Pedersen.

Ingen ved, hvor på havnefronten tragedien fandt sted.

Men strømforholdene viser, at Jakob Haugen-Kossmann har ramt vandet et eller andet sted mellem Langebro og det nye skuespilhus for enden af Nyhavn. Den retsmedicinske undersøgelse viser, at han var i live, da han ramte vandet. Det er meget svært at komme op af vandet i havnen, når først man er der. Om natten er det næsten umuligt.

Han kan have ligget i det kolde vand i op mod 20 minutter, inden døden er sat ind. Her efter er han sunket til bunds.

- Med den temperatur vandet havde, vil der gå flere uger, før liget går i forrådnelse og flyder op til overfladen igen, siger speciallæge Steen Holger Hansen fra retsmedicinsk i København.

Det vil passe med, at Jakob er endt i vandet tæt på Operaen, hvor hans lig blev fundet.

Jakobs lig blev fundet uden tøj på, og det kan ifølge politiets kilder tyde på, at han helt velovervejet har taget tøjet af på molen og lagt det i en bunke, før han sprang. Det kan også være han har revet det af sig nede i vandet.

- Når kroppen får så stærkt et kuldechok kompenserer den i en grad, så det kan føles, som om man er ved at brænde op og derfor flår tøjet af i desperation, siger Steen Holger Hansen.

Brevet og tøjet

Ifølge brandinspektør Niels Ole Blirup forekommer det tit, at redningsfolk finder lig i vandet uden tøj på.

- Hver eneste år fisker vi lig op af kanalerne i København. Og også i ydresæsonerne uden tøj på. Typisk handler det om nogle, der i kådhed og beruset tilstand har haft lyst til at bade, men uheldigvis er druknet. Andre gange bliver vi tilkaldt, fordi forbipasserende finder en dynge tøj og måske også et afskedsbrev på molen, så er det folk, der er har begået selvmord, forklarer han.

Jakobs tøj er aldrig blevet fundet. Heller ikke noget afskedsbrev.

- Det tøj kan være tusind steder, samlet op af en hjemløs eller blæst til Læsø, siger John Amdissen.

Tøjbylten kan – hvis den nogen sinde bliver fundet – vise sig, at blive den afgørende brik, der mangler for at kunne løse gåden.

- Måske er der et afskedsbrev, hvor der står undskyld far og mor , siger kilden.

John Amdissen tror ikke på, at gåden bliver helt løst.

- Vi får det formentlig aldrig at vide. Det er kun Jakob, der ved, hvad der skete, siger han.

I går ville Jakob Haugen-Kossmann være blevet 19 år.

faktaboks

Jakob Haugen-Kossmann var katolik og deltog ofte i messen i den lokale Sct. Therese Kirke i Hellerup.

Ifølge den Katolske Kirke er livet er en gave fra Gud, som man er forpligtet til at passe på under alle omstændigheder.

Mennesket er ikke herre over livet og kan ikke selv bestemme, hvornår det skal begynde og slutte. At tage sit eget liv strider mod menneskets kærlighed til sig selv og det naturlige overlevelsesinstinkt , lyder det.

Kirken mener dog ikke, at man skal klandre mennesker, hvis de vælger at begå selvmord.

Mennesker, som tager deres eget liv befinder sig i en håbløs situation. Derfor skal man ikke bebrejde dem det, selvom de i virkeligheden gør noget forkert. Man bør heller ikke tvivle på, at Gud tager imod dem med barmhjertighed .

ATK-bil
Krimi

Blitzet: "Førerløs" bil

drønede igennem byzone

Prins Andrew i forgrunden bag ham ses prinsesse Beatrice med en stor sort og hvid hat.
Kongelige

Dropper sit skjul:

Besøger datter

på hospitalet

En flersporet stor vej med en cykelovergang og en vejbro oppe over,
Sport

Chaufføren var

IKKE skyld i

Chris Ankers død

Sarah Grünewald og christiane schaumburg-müller
Kendte

Vild med dans-vært: Jeg trives ikke med noget der er forbudt

Peter Kofod og  Anders Vistisen
Nyheder

DF-profil: Jeg vil arbejde dag og nat for dansk brexit

John Rosenhøj
Nyheder

DF'er beskyldes for at have tilbudt prostitueret som "slavetøs"

billede af politibil
Krimi

Mystik: Mand alvorligt såret af knivstik på dansk motorvej

noller
Kendte

Noller: - Jeg fortryder ikke noget

Sport

Cykelverdenen sørger over Chris Anker Sørensens død

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Udgiver bog om tabu

natteliv
Nyheder

Efter genåbningen:

Vi vælter i byen

Øgendahl
Kendte

Mick Øgendahl:

Hædret med flise

tårnspring
Helt vildt

Vildt spring:

Hopper fra 21 meter høj klippe

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Vi må løse Arne-udfordringer

mascha vang
Film og TV

Rystet Mascha Vang:

Det var modbydeligt

tauson
Sport

Clara Tauson i sin anden WTA-finale

thulesen
Nyheder

Thulesen Dahl genvalgt som formand 

en politiafspærring og nogle betjente
Krimi

52-årig erkender drab på kvinde 

en rødhåret dame i kjole og en mand i jakkesæt
Nyheder

Støjberg og Thulesen Dahl fik stående klapsalver

En gammel mand med høj hat og en lidt yngre med samme hat
Kongelige

Det her var prins Philips sidste (muntre) sætning

pia kjærsgaard går ned ad en trappe
Nyheder

Pia Kjærsgaard giver Thulesen Dahl sidste advarsel

to dansere på et gulv
Kendte

Vild med dans-deltager: Det er uacceptabelt

en håndværker foran en villa
Nyheder

Hver anden glemmer deres skattefradrag

en dame sms'er bag rattet
Krimi

Mobiltelefoni:

Vi overtræder loven konstant

Nyhavn med turister
Nyheder

København kåret:

Sikreste by i verden

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Strømmen gik i flere byer

pia kjærsgaard i folketinget
Nyheder

Et års ballade i Dansk Folkeparti

et sort hvidt billede af en smilende mand
Nyheder

Mystik omgiver stadig Dag Hammarskjölds død 60 år efter

vild med dans
Film og TV

Vild med dans: De røg ud 

Taliban
Nyheder

Taliban genåbner skoler: Kun for drenge

Krimi

41-årig kvinde dræbt af skud

Thorstein Thomsen
Kendte

Thorstein Thomsen er død

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Kan du huske vinderne

df
Nyheder

Peter Kofod: Klar til at blive DF-næstformand

gran canaria
Rejser

Populære rejsemål bliver grønne

armbrøst
Nyheder

Vild video:

Mand skyder to med armbrøst

mårhunde
Dyreliv

Mårhunde lokkes af mårhunde og aflives

drikkevand
Nyheder

Drikkevand tjekkes nu for fluorstoffet PFOS

Kjærsgaard
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Vil ikke udfordre Thulesen Dahl

Bramsen
Nyheder

Forsvarer Ærø-tur:

Forhindrede ingen beslutninger

Nyheder

Miljøbombe:

900 industrigrunde skal tjekkes for PFAS

en flok deltagere i bagedysten
Film og TV

Vild med dans-stjerners kærester i Bagedysten

en mand i rød-hvid skindjakke
Kendte

René Dif: Jeg kunne ikke genkende mig selv

foden af general sherman
Helt vildt

Verdens største træ
truet af kæmpe brand

Hele "Vild med dans"-holdet
Film og TV

Sæt ikke dine
penge på dem her

En mor og to børn
Helt vildt

Mor i havsnød redder sine børn ved at amme dem

kæmpe bunker af kompost
Nyheder

Firma i Roskilde lugter som en rådden skraldespand

felix smith
Kendte

Kvinde til Felix Smith:
- Du har flot hår, men ...

en strand i skyet vejr
Nyheder

Først på søndag ser vi solen

Nyheder

Hver femte dansker skylder det offentlige penge

dyrt ur
Nyheder

Du kan få bøde for, at købe drømmeuret med kontanter

forurenet grund
Nyheder

Tusindvis af grunde
kan være forurenet

tinderboxfacade
Nyheder

Tøjkæde knækker og går konkurs

legomodellen afsløres
Helt vildt

Vildt: Tom Kristensens Le Mans-vinder bygget i Legoklodser

Ambulance
Krimi

Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

 Bob Enyart
Corona

Vaccineskeptiske radioværter dør på stribe

snus
Sundhed

Snus giver unge varige skader på tænder og i mund

Københavns Byret i København
Krimi

Filmmand sigtet for

voldtægt

Østre Landsret
Krimi

Apoteker bedøvede og voldtog ung kvinde

anne louise hassing poserer
Kendte

Skuespiller smed 10 kilo:

Det har ændret mit liv

pia kjærsgaard taler i folketinget
Nyheder

DF-lokalformand:

Lad Pia overtage

formandsposten

par sidder i vildmarksbad
Livsstil

Undgå skader:

Sådan sikrer du haven

mod efterårets vejr 

elton john taler i mikrofon
Kendte

Skal opereres:

Elton John udskyder

sit farvel til Danmark 

Vladimir Putin sidder ved bord
Corona

Stort smitteudbrud

sender Putin i isolation 

gås skræpper
Dyreliv

Kan du banke en gås

i en slåskamp? 

jorden set fra rummet
Nyheder

Professor: Om få år

kan tusinder stå i kø

til tur i rummet

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Ny rekord: Millionregn

over danskerne

pele smiler
Sport

Legenden er i bedring:

Jeg vil spille 90 minutter

plus tillægstid

britney spears kigger
Kendte

I top 100: Hyldest til

Harry, Meghan og Britney

raketopsendelse fra florida
Helt vildt

Første rumturister

er sendt i kredsløb 

miljøminister lea wermelin taler
Nyheder

Jyske borgmestre

afviser regeringen

morten olsen
Sport

Morten Olsen indlagt med corona - kæmper med kronisk træthed

en fiskehejre
Dyreliv

Nyt våben i
kampen mod rotter

linse ved demonstrationen
Kendte

Linse i modvind: Fond opløst - deltog i Men in Black-demo

nemid-kort
Krimi

Pas på - svindlere benytter hul mellem NemID og MitID

skuespilleren esben dalgaard smiler
Kendte

Dansk skuespiller: 
Kræften er vendt tilbage

Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney og Maggie Nichols
Sport

Sex-misbrugte stjerneatleter angriber FBI

person bliver testet for covid-19
Corona

Professor sår tvivl om danske corona-tal

filmplakat med trine dyrholm
Film og TV

Store roser til

dansk storfilm:

Bedste i årevis

villavej med skilt med nabohjælp
Krimi

Nu stiger risikoen
for indbrud