Det har taget Peter Mygind lang tid at finde modet til at sige fra over for andre mennesker, som ikke behandler ham eller andre ordentligt.
Siden har skuespilleren beskæftiget sig meget med tematikken omkring mobning ved at deltage i flere kampagner for social ansvarlighed, holde foredrag om vold og mobning og ved at være ambassadør for Børns Vilkår.
- Det kræver sindssygt meget mod at sige fra, fordi man frygter reaktionen fra mobberen, fortæller Peter Mygind.
Han har flere gange selv mødt mobbere. Blandt andet i sin karriere som skuespiller.
- Jeg har selv oplevet instruktører i mit liv, som har sagt til mig, at jeg spiller dårligt.
- Og så stopper jeg op, kigger på dem og tænker "tror han eller hun seriøst, at jeg bliver en bedre skuespiller af at få at vide, at jeg spiller dårligt?", fortæller Peter Mygind.
Han uddyber, at den slags mobning kan foregå på alle arbejdspladser.
- Der findes mobbere i alle slags fag, så derfor må man prøve at lære at sige fra - også hvis man er øjenvidne til andre, der bliver mobbet, siger Peter Mygind.
Erfaringen har dog lært ham, at det er meget vigtigt, hvordan man får sagt fra.
- Det er før gået galt for mig, når jeg har skullet sige fra overfor en mobber, fordi jeg har brugt samme sprog. Det kommer der ikke noget godt ud af.
- Og der vil aldrig være en garanti for, at modtageren tager det til sig. Men det hjælper sjældent at fortælle vedkommende, at han eller hun er en idiot, siger Peter Mygind med et smil.
Ifølge ham kan der være mange forskellige årsager til, at en person har en uhensigtsmæssig adfærd over for andre mennesker.
- Det er måske i virkeligheden, fordi vedkommende har en eller anden mangel i sit eget liv.
- Og når han eller hun så vælger at mobbe, giver det vedkommende en følelse af at være noget værd, fortæller Peter Mygind.
Han er selv meget opmærksom på, om der foregår mobning på hans egen arbejdsplads.
Eksempelvis på en produktion som "Sommerdahl" kan der ifølge Peter Mygind være et hierarki, hvor runnerne er lavest placerede, og han har oplevet, at de nogle gange er målskive for dårlig behandling.
- Når jeg møder på arbejde - uanset om det er "Sommerdahl" eller andre produktioner - bruger jeg meget energi på at sikre mig, at folk kommunikerer respektfuldt med hinanden.
Det er noget, han har øvet sig på længe.
- Jeg prøver at bruge det alle steder i mit liv. Både i mit ægteskab, med mine børn og på arbejde, siger Peter Mygind.
I "Sommerdahl" hvor Peter Mygind spiller den ledende efterforsker Dan Sommerdahl, kommer skuespilleren også til at beskæftige sig med mobning, som er en af tematikkerne i seriens fjerde sæson.
Her skal Dan Sommerdahl være med til at opklare flere mord og hemmeligheder, som tager udgangspunkt i fire tematikker, hvor mobning er en af dem.
Ifølge Peter Mygind skal serien blandt andet vise, hvad der kan være årsag til mobning, og hvilke konsekvenser det kan få at mobbe andre.
- Når vi fortæller en historie i "Sommerdahl", er vi ikke bange for at skære det ud i pap for seerne.
- Eksempelvis ved at vise, hvad det er, der kan drive en mobber til at gå ud i det ekstreme, fortæller Peter Mygind.
Ud over mobning er de andre tematikker i "Sommerdahls" fjerde sæson alkoholisme, handicap og religion.
"Sommerdahl" kan ses på TV 2 Charlie hver søndag fra den 14. maj. Serien kan også streames på TV 2 Play.
Fakta: Peter Myginds mange titler
- Peter Mygind er både dansk skuespiller, tv-vært, underholdningsperson, musiker, foredragsholder og forfatter.
- Han er især kendt for at være en komisk skuespiller og for at være en underholdningsperson, men han har også spillet roller, som har vist en anden side af ham - eksempelvis i rollen, som politiefterforskeren Dan Sommerdahl i "Sommerdahl".
- Derudover er han kendt for mange andre roller, blandt andet sine roller i serierne "Nikolaj og Julie", "Taxa" og "Anna Pihl".
- Ud over at arbejde som skuespiller er Peter Mygind ambassadør for Børns Vilkår, og han har udgivet bogen "Myginds mission", efter at hans søn blev overfaldet på åben gade.
Af Laura Pretzmann, Ritzau Fokus