Pensionsselskab slår alarm: Du er måske ikke så sund, som du tror

Selvom de er med i gruppen af usunde, vurderer over 60 procent af dem stadig, at deres helbred har det helt fint. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix/Arkiv)

Selvom de kæmper med fysiske smerter og psykiske problemer, mener over 60 procent af de usunde danskere, at deres helbred har det helt fint.

Usunde danskere overvurderer i stor stil deres eget helbred.

Det viser nye tal fra pensionsselskabet PFA på baggrund af spørgeskemabesvarelser fra 15.200 kunder over en periode på fire et halvt år. Det skriver Ugebrevet A4.

Svarene er givet som led i PFA’s sundheds-screeninger af ansatte på virksomheder. Her bliver de ansatte inddelt i grupperne 'sund', 'mindre sund' og 'usund' alt efter deres helbred og livsstil.

  • 36 procent af de usunde svarer, at de inden for fire uger har oplevet at blive begrænset i deres sædvanlige aktivitetsniveau på arbejdet, fordi de har fysiske smerter.
  • 45 procent svarer desuden, at fysiske eller følelsesmæssige problemer såsom stress meget ofte, ofte eller en gang imellem har begrænset dem i deres arbejde.

Alligevel svarer 63,4 procent af de usunde dog 'ja' til, at deres helbred er godt, vældig godt eller fremragende.

Gabet mellem oplevet helbred og det faktiske helbred bekymrer Rikke Bay Haaber. Hun er i PFA chef for strategisk sundhed og forebyggelse.

- Vi har nogle nationale anbefalinger, der beskriver, hvad der skal til for at leve nogenlunde sundt. Det er nogle minimumskrav, som mange ikke opfylder. De her tal tyder så på, at de samtidig mener, at deres helbred er godt.

- Hvis man føler, man ikke har et problem, føler man heller ikke behov for at ændre adfærd. Og det er alarmerende, siger Rikke Bay Haaber.

Risiko for livstilssygdomme
PFA advarer mod, at det skaber grobund for livstilssygdomme, hvis man ikke reagerer på de symptomer, man oplever. Derfor opfordrer PFA virksomheder til at sætte mere fokus på medarbejdernes helbred og de rammer, der er på arbejdspladsen.

Faglig direktør i Diabetesforeningen Kristian Johnsen fortæller, at det kan have store konsekvenser, hvis man ikke handler i tide, hvis man oplever helbredsproblemer. Flere diabetes-ramte opdager det nemlig så sent, at de når at udvikle følgesygdomme såsom problemer med øjne, fødder, nyrer eller hjertet.

- Der er omkring 225.000 danskere med type 2 diabetes, men vi ved også, at der formodentlig er 60.000, der går rundt uden at være diagnosticeret. Samtidig er der cirka 300.000 med prædiabetes, som går rundt med en høj risiko uden at have fået det endnu, siger Kristian Johnsen.