En argentinsk outsider med italienske rødder. En socialt indigneret mand, som taler de fattiges sag og lever ydmygt. Men også et konservativt og konventionelt pavevalg, der tordner mod homoægteskaber, aborter og kvindelige præster.
Sådan beskrives den nyslåede pave Frans - den 266. frontfigur i spidsen for den katolske kirke.
Kort efter klokken 19 onsdag aften steg hvid røg mod himlen fra Vatikanet, og den argentinske ærkebiskop Jorge Mario Bergoglio trådte ud på balkonen på Peterspladsen i Rom iført sin nye, hvide pavedragt.
Ordet "første" indgår i mange af beskrivelserne af katolikkernes nye førstemand.
Argentineren er den første pave nogensinde fra Latinamerika, han er den første fra Jesuiterordenen, og han er også den første nogensinde, der tager navnet Frans som sit selvvalgte pavenavn.
Navnet har ikke tidligere været båret af nogen pave. Det stammer fra Frans af Assisi, en af kristendommens mest berømte skikkelser, som har lagt navn til munkeordenen franciskanerne.
76-årige Jorge Mario Bergoglio beskrives som en beskeden og ydmyg mand, der er kendt for sine gode forhandlingsevner samt en vilje til at udfordre magtfulde interesser.
Han blev født i Buenos Aires som søn af en italiensk jernbanearbejder og hans argentinske kone.
Hjertet banker for de fattige, og Bergoglio bor til daglig i en lille lejlighed uden for argentinske Buenos Aires efter at have afvist en meget mere luksuriøs bolig, der blev stillet ham til rådighed som ærkebiskop.
Han tager helst bussen, når han skal rundt omkring, og han tilbringer efter sigende sine weekender i ensomhed.
På de store sociale spørgsmål beskrives han som en klassisk, konservativ katolik af den gamle skole.
Det kom for eksempel til udtryk, da hans hjemland, Argentina, som den første nation i Latinamerika gav grønt lys for homoseksuelle ægteskaber.
Bøsser og lesbiske fik også lov at adoptere og på alle måder opnå samme rettigheder som landets heteroseksuelle par.
Det fik Bergoglio til at sende et varslingsbrev ud til medlemmerne af den katolske kirke i Argentina, der tæller 90 procent af Argentinas befolkning. Her opfordrede han dem til at vise deres modstand over for lovforslaget.
Ifølge flere internationale medier var Bergoglio også med i opløbet ved det sidste konklave, der blev afholdt i 2005. Her tabte han angiveligt snævert til pave Benedikt XVI, der valgte at abdicere i februar.
For langt de fleste kom det imidlertid som en stor overraskelse, at det var den 76-årige argentiner, der endte med at løbe med et flertal af kardinal-kollegernes stemmer.
/ritzau/AFP