Pas på juletyven

Julen er ikke kun hjerternes fest - det er også tyvenes absolut favorittid. (Foto: Scanpix)

Juleaften er den dag allerflest indbrudstyve er på spil.

Mens danskerne juleaften og juleaftensdag har travlt med at hygge sig med familien, har indbrudstyvene travlt med at fylde i pose og sæk.

Juleaften er årets helt store dag for indbrudstyve landet over. Sidste år var der 250 indbrud juleaften ifølge Danmarks Statistik. Det er langt over gennemsnittet. På en ”normal” dag i 2018 blev der begået 79 indbrud i gennemsnit.

Også i dagene op til jul, og mellem jul og nytår, er der ekstra gang i biksen for tyveknægtene. Og når vi når frem til nytårsaften, stikker det igen helt af. Sidste år blev der begået 152 indbrud nytårsaften i Danmark.

I alt blev der anmeldt hele 1047 indbrud fra lillejuleaften til nytårsaften sidste år. Og det ser ikke ud til, at der bliver færre i år.

Juletyvene har allerede varmet op i år. Især i Nordsjælland har der været mange ubudne gæster. Der er allerede anmeldt 56 indbrud.

- Vi har historisk set flest indbrud, og derfor er det ingen overraskelse. Langt hen ad vejen tror vi, at det skyldes, at vi har en stor mængde velstillede borgere og indbrudsinteressante boliger, siger Carsten Spliid fra Nordsjællands politi til Ritzau.

Sådan snyder du tyven

De bedste råd mod indbrudstyve er at bede naboerne om at holde øje, hvis man selv er væk i juledagene.

Man kan også skræmme tyve væk ved at hilse på folk i nabolaget, der ikke virker bekendte og spørge om man kan hjælpe dem med noget.

Tændt lys, radio, og et rullende fjernsyn er også noget, der får tyven til at forsvinde fra adressen.

En bil i indkørslen – eventuelt naboens vil også gøre underværker. Bor man i lejlighed kan ekstra sko foran hoveddøren signalere, at der er folk hjemme.

Og endelig skal man gemme sine værdifulde ting væk, så de ikke kan ses fra vinduerne. Tyve går særligt efter små værdifulde genstande, der kan være i en rygsæk.