OVERBLIK: Sådan endte anklager selv som anklaget

Krimi
Terrorsag mod pige fra Kundby (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

En storstilet hashefterforskning endte med en straffedom til en anklager. Læs her hvordan.

Tidligere anklager Trine Sorgenfri er mandag idømt fire måneders fængsel, heraf tre betinget for stillingsmisbrug og for at anspore vidner til at lyve. Sagen begynder helt tilbage i 2014, læs om forløbet her:

2014:

13. marts anholder politiet cirka 80 personer for at være involveret i organiseret hashhandel på Christiania. Siden bliver flere drypvist anholdt.

Sagerne bliver delt op i syv grupper. En omhandler syv leverandører, mens de seks andre handler om salg fra boder på Christiania. De seks sager omtales som "Pusher Street-sagerne" eller "Bodsagerne".

Der bliver rejst tiltale mod 84 personer i alt.

2015:

I januar falder der dom i sagen mod de syv leverandører, og i februar falder der dom i den første af Pusher Street-sagerne.

28. marts falder der dom i den sidste af de seks Pusher Street-sager. 83 personer blev dømt.

I december afsiger Østre Landsret dom i den første Pusher Street-ankesag. Ti personer bliver dømt. De får lov at anke til Højesteret.

2016:

Fire andre Pusher Street-sager bliver afgjort i Østre Landsret. Den sidste i juni.

Inden da - i maj - stadfæster Højesteret landsretsdommen fra december. Kun én sag mangler at bliver gjort færdig.

3. oktober - efter 15 retsmøder i den sidste sag - møder vicestatsadvokat Anders Riisager i retten i stedet for de to normale anklagere. Det var den dag, hvor den første af tre politiagenter skulle have været inde at vidne.

Riisager oplyser, at der er mistanke om ulovlig kontakt mellem senioranklager Trine Sorgenfri og vidner. Advokaterne forlanger at få indblik i al kontakt mellem anklagere og vidner.

11. november fremlægger Anders Riisager mailkorrespondance i retten. Heri bliver retsformanden blandt andet hånet, og dommerne erklærer sig siden inhabile.

2017:

I juni bliver senioranklager Trine Sorgenfri af Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) sigtet for 15 forhold. I august bliver en anden anklager sigtet for 3 forhold.

I december er DUP's efterforskning slut og sagen sendes til Statsadvokaten i Viborg med henblik på afgørelse af, hvorvidt der skal rejses tiltale.

2018:

I Østre Landsret meddeler dommerne fra hashsagen i marts sig inhabile, formentlig fordi retsformanden blev hånet. Det ligger fast, at ankesagen skal gå om for landsretten.

I april rejser Rigsadvokaten tiltale mod senioranklager Trine Sorgenfri. Hun anklages for otte af de 15 forhold. Hun anklages for stillingsmisbrug og for forsøg på medvirken til falsk forklaring. De øvrige sigtelser frafaldes.

Den anden sigtede anklager i sagen slipper også uden yderligere påtale.

I august bliver Trine Sorgenfri Sorgenfri fyret fra sin stilling hos anklagemyndigheden.

I november indleder Retten på Frederiksberg sagen mod Trine Sorgenfri. Hun idømmes 19. november fire måneders fængsel. Tre måneder bliver gjort betinget.

I dommen frifindes Trine Sorgenfri for fem anklagepunkter, som handler om, at hun skulle have instrueret vidnerne i hashsagerne med den risiko, at forklaringerne ville blive påvirket.

/ritzau/