Overblik: Konflikten mellem DBU og herrelandsholdet

DBU: Forhandlingerne med spillerne er indstillet (Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Ritzau Scanpix)

DBU og Spillerforeningen er havnet i en konflikt, der kan få alvorlige konsekvenser for dansk fodbold.

Uenighed om en ny landsholdsaftale har kastet Dansk Boldspil-Union (DBU) ud i en ny konflikt med et af sine landshold.

Hvor det sidste år var kvinderne, er det nu herrelandsholdet, der er endt i en strid med unionen om, hvordan de fremtidige vilkår på landsholdet skal se ud.

En stor knast i forhold til at nå til enighed om en ny landsholdsaftale omhandler de kommercielle rettigheder.

En upræcis aftale fra 2015 endte med en voldgiftssag og en regning på tre millioner kroner til DBU.

Derfor ønsker både DBU og spillerne helt klare linjer for, hvilke rettigheder parterne hver især har i forhold til reklamefremstød vedrørende landsholdet.

Her kan du få et overblik over den nuværende konflikt mellem DBU og landsholdspillerne:

* Den tidligere landsholdsaftale, der blev indgået i 2015, udløb efter sommerens VM-slutrunde i Rusland. I slutningen af juli blev forhandlingerne om en ny aftale genoptaget.

* Efter en periode med træge forhandlinger meddelte Spillerforeningen 20. august, at man ønskede at få en ny aftale på plads hurtigst muligt, så der ville være en afklaring før landskampen mod Slovakiet 5. september.

* I slutningen af august - uden nogen ny aftale på plads - skrev DBU's seks lokalforeninger et brev til de danske landsholdsspillere, hvori de opfordrede spillerne til at tænke på helheden i dansk fodbold og ikke kun egen vinding.

* Landsholdsanfører Simon Kjær havde dog ikke meget positivt at sige om lokalunionernes opfordring. Han sagde til Jyllands-Posten, at det er DBU, der vil "ændre stort set alting og lave en helt ny aftale på det kommercielle område med en masse nye krav. Det er ikke os."

* Administrerende direktør i DBU Claus Bretton-Meyer meldte efterfølgende ud, at unionen havde imødekommet flere af de krav, spillerne var kommet med. Også spillernes ønsker til de kommercielle vilkår. Samtidig sagde direktøren, at spillerne i hans øjne fik forkerte informationer om forhandlingernes fremgang. Denne påstand blev afvist af spillerne.

* På grund af de kommende landskampe satte DBU en deadline for en ny aftale til fredag 31. august.

* Efter ikke at være nået til enighed inden den frist meddelte DBU lørdag eftermiddag, at forhandlingerne var indstillet. DBU tilbød lørdag en midlertidig aftale, som ifølge DBU ville betyde, at spillerne kunne gennemføre de to kampe i starten af september med samme - eller forbedrede - vilkår.

* Samtidig gav DBU spillerne indtil søndag 2. september klokken 18 til at melde ud, hvorvidt de havde tænkt sig at møde op i landsholdslejren mandag.

* I forbindelse med indstillingen af forhandlingerne lørdag 1. september bad DBU's bestyrelse unionens ledelse om at sikre gennemførslen af kampene mod Slovakiet og Wales.

* Søndag 2. september meddelte Spillerforeningen, at landsholdsspillerne tilbød at forlænge den tidligere aftale midlertidigt for at kunne afvikle de to landskampe mod Slovakiet og Wales i den følgende uge.

* Senere søndag meddelte DBU, at man afviste spillernes tilbud og betragtede det som et afbud fra de udtagne spillere. DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, sagde til Ritzau, at DBU nu vil kigge sig om efter andre spillere til de to kommende landskampe.

* Mandag 3. september bekræfter DBU, at Åge Hareide ikke står i spidsen for landsholdet til de planlagte kampe 5. og 9. september, idet han ikke har udtaget holdet. DBU forsøger i stedet at samle et hold af spillere fra Superligaen eller 1. division. Spillerforeningen opfordrer spillerne til at sige nej til DBU.

/ritzau/