leveret af Nyhedsbureauet Newspaq
Opdateret kl. 09:52
Mange danskere mener, at den frie bevægelighed i EU er blevet lige fri nok.
Det fremgår af EUvox2014 - en stor europæisk undersøgelse foretaget i forbindelse med valget til EU-Parlamentet i maj, skriver Ugebrevet A4.
I undersøgelsen, som over 150.000 danskere har deltaget i, giver 39 procent udtryk for, at de ønsker at begrænse EU-borgeres ret til at arbejde i Danmark. Altså noget, som går imod en af grundpillerne i EU-samarbejdet.
Direktør i Tænketanken Europa Bjarke Møller er forbløffet over resultatet.
- At det skulle gå hen og være 40 procent - det overrasker mig virkelig, siger Bjarke Møller til Ugebrevet A4.
De seneste år har arbejdskraftens frie bevægelighed presset den danske model på arbejdsmarkedet, systemet for velfærdsydelser og andre områder, skriver ugebrevet. Og det reagerer en stor gruppe af danskerne tilsyneladende nu på.
- Det er et fornuftsægteskab. De vil ikke have mere af det. Især når det bliver konkret med, at
østeuropæere kan komme her og tage dit arbejde, siger lektor og EU-forsker ved Aarhus Universitet Derek Beach.
49 procent af danskerne erklærer i samme undersøgelse sig helt eller delvist enige i, at indvandring af EU-borgere fra Østeuropa svækker den danske økonomi.
Undersøgelser viser ifølge ugebrevet, at det indre marked og østeuropæisk arbejdskraft overordnet set er en gevinst for dansk økonomi.
Det skyldes, at østeuropæerne trækker mindre på velfærdssystemet i forhold til, hvad de betaler gennem skatter og afgifter, hvis man undlader at regne østeuropæiske statsborgeres forbrug af den offentlige service med.
Derek Beach vurderer, at skeptikerne er folk, der typisk har korte uddannelser og lavere indkomster, og som sidder i job, hvor de mærker konkurrence fra andre EU-borgere.
- Hvis du er håndværker, og en polak kan lave det samme arbejde til de halve penge, så frygter du for dit levebrød, siger Derek Beach til ugebrevet.
For Gunde Odgaard, sekretariatschef i 3F's bygge, anlægs- og trækartel, er forklaringen simpel.
- Der er nogen her, der føler sig truet, siger han.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.