Observatør: Islamisk Stat er ved at forlade Raqqa

Billede fra video fra fredag, der viser syriske civile på flugt nær Raqqa. Alle syriske krigere fra Islamisk Stat har forladt byen. (Foto: Foto: Erik De Castro/Reuters)

Der står busser parat i Raqqa til at transportere IS-krigere og deres familier ud, siger en observatørgruppe til Reuters.

Alle syriske krigere fra Islamisk Stat har forladt byen Raqqa. Der er også ved at blive gjort forberedelser til, at gruppens udenlandske krigere kan forlade den tidligere IS-bastion.

- Der føres forhandlinger om, at ikke-syriske medlemmer af Islamisk Stat kan forlade byen. En sådan aftale vil formentlig betyde, at de kan forlade byen med civile som levende skjolde, siger en lokal embedsmand til Reuters.

Det er ældre lokale mænd, som er mæglere ved disse forhandlinger.

Mæglerne havde tidligere overtalt over 100 medlemmer af Islamisk Stat til at overgive sig. Det har de tilbageværende jihadister afvist.

Observatørgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (Sohr) siger, at de syriske jihadister har forladt Raqqa med deres familier med kurs mod ukendte destinationer.

Gruppen, der overvåger situationen i Syrien fra Storbritannien via et netværk af kilder og aktivister, meddelte tidligere, at der stod busser parat inde i Raqqa til at transportere krigere fra Islamisk Stat og deres familier ud af byen.

Syriens Demokratiske Styrker, der udgøres af kurdiske og arabiske krigere og støttes af den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat, har ført an i nedkæmpelsen af IS i området.

Mustafa Bali, der er talsmand for Syriens Demokratiske Styrker, siger til nyhedsbureauet Reuters, at der stadig kan blive kampe i byen. Han mener dog, at de sidste slag måske kun varer "timer eller dage".

Det Syriske Observatorium citerede fredag "pålidelige og uafhængige kilder" for oplysninger om, at der på den ene side var indgået en aftale mellem Den Internationale Koalition og Syriens Demokratiske Styrker og på den anden en aftale med Islamisk Stat.

Tabet af Raqqa vil være et stort tilbageslag for den militante gruppe.

Islamisk Stat tog kontrollen over Raqqa i 2014.

Her dræbte gruppen blandt andre formodede tilhængere af det syriske regime. Også byens shiamoskéer og kristne kirker blev ødelagt.

Siden har det været et mål for oprørsgrupper og den internationale koalition at generobre storbyen. I juli begyndte Syriens Demokratiske Styrker at trænge ind i den gamle bydel.

Kampene har sendt titusindvis af civile på flugt.

/ritzau/AFP