I august 2020 står Sami Wolffsen Akray pludselig uden job, men kan ikke finde den hjælp, han har brug for. Jo, han kan godt finde en, der kan hjælpe ham med cv’et. En anden, der kan hjælpe med et godt foto. En tredje, der kan hjælpe med hans LinkedIn-profil. En fjerde, der kan hjælpe med video osv. Han får også god rådgivning, men der mangler stadig noget.
Mangler stadig nogen, der har samlet det hele ét sted, når man, som ham, gerne vil bruge sine kræfter på det, man er god til, og derfor er ved at kaste op over tanken om alt, der nu skal til for at få landet det næste job.
Så han gik i gang med at finde de rigtige mennesker, der kunne hjælpe ham med at realisere netop det, og i december 2020 havde han de første kunder.
I dag har han og hans team hjulpet godt 150 mennesker igennem hele processen, og de kan stolt præsentere en succesrate på den pæne side af 85%.
Fra Tintin til bærer
For i Jobsherpa får kandidaterne ikke blot gode råd og en guide, men bliver holdt i hånden hele vejen. En idé der opstod en aften, hvor Sami læste "Tintin i Tibet" sammen med sin datter, fortæller han:
– Tintin og Kaptajn Haddock skal finde et fly, der er oppe på et bjerg. De ved, hvor det er, men ikke hvordan de kommer derop eller finder vej. Så Tintin foreslår, at de finder en sherpa, fordi sådan en ved, hvad man skal have med, kender terrænet og vejen derop. Da jeg vågnede næste morgen, slog det mig, at det jo var det, vi skulle. Vise vores kandidater vejen op ad bjerget, og når vi står på toppen pege dem i den rigtige retning.
Men hurtigt stod det klart, at der var brug for mere end en vejviser. Der var også brug for nogen til at bære bagagen op. Så i dag er Jobsherpa mere en end-to-end løsning for jobsøgende, uanset om de henvender sig som ledige eller i arbejde, der ønsker nyt job.
Alle materialer laves for en, helt ned til hjælp med at skrive indlæg på LinkedIn, men det, Sami Wolffsen Akray oprindelig troede, var den største udfordring for jobsøgende, viste sig at være noget helt andet.
Det er ikke nok at ville spille bold
– Da jeg startede det her, var hovedvægten på killer-cv’et og LinkedIn-profilen, da jeg troede, at det var nøglen til jobbet. Det gik også rigtig godt det første halve år og med de første 100 kandidater, men når jeg så tilbage på det, kunne jeg også se, at det var det, der fyldte mindst i vores arbejde. Alt for mange er nemlig ikke afklarede med, hvad de vil. Det svarer lidt til, hvis man spørger en fodboldspiller, hvad han gerne vil spille, og han så svarer: ’Jeg vil bare gerne spille bold.’ Det dur ikke, når man søger job. Så er du nødt til at vide, hvad det er, du kan, som ikke alle andre kan. Hvor du er specialist og ikke generalist. Desværre bliver de fleste af os mere og mere ’bare spille bold’, jo længere vi er ledige, fortæller Sami Wolffsen Akray videre.
Jobsherpa har en helt klar plan for, hvordan man får landet sit næste job og hjælper kandidaterne hele vejen. – Det, der differentierer os fra vores konkurrenter, er, at de gør det hele og arbejder for både virksomheder og kandidater – hos os har vi kun fokus på kandidaten, siger Sami Wolffsen Akray. Foto: Screendumb
Den næste store blokade, især for folk fra lederstillinger, er aktivt at bruge sit netværk i jobsøgningen og være ærlig om, at man står uden job og har brug for hjælp til at finde et.
Men det er så netop noget af det, Jobsherpa kan hjælpe med. De pitcher anonymt kandidater ind til de virksomheder, de gerne vil arbejde i, uanset om de er i et længere forløb eller blot gerne vil videre i karrieren.
Fremover håber Sami Wolffsen Akray at udvide konsulentdelen for jobsøgende med franchise, så denne måde at finde nyt arbejde på kan komme endnu flere til gode, og også at koble en agent-afdeling på, der passer ens karriere ala en fodboldagent eller et fitnessabonnement.