Ny sag sår tvivl om Løkkes forklaring: Hyrede Løkkefonden - fik tale fra statsministeren

- Er det sådan, at man kan købe sig adgang til mig? Nej, det er det ikke, slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast på et samråd 31. januar. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Ny sag strider ifølge eksperter imod, hvad statsministeren hidtil har forklaret om sin tilknytning til Løkkefonden.

Ny sag sår tvivl om statsminister Lars Løkke Rasmussens hidtidige forklaring om, at man ikke kan købe sig til statsministerens tid via Løkkefonden.

Den tidligere børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune Pia Allerslev (V) købte konsulentydelser hos Løkkefonden for at starte et projekt ved navn KøbenhavnerAkademiet, forud for at Lars Løkke Rasmussen i september 2016 sagde ja til at deltage i en ceremoni på rådhuset om projektet.

Her holdt han - i sin egenskab af statsminister - tale og uddelte diplomer til folkeskoleelever, der havde modtaget undervisning i akademiet.

Det skriver BT på baggrund af aktindsigt i fakturaer, e-mails og notater hos Københavns Kommune. De nye oplysninger strider ifølge eksperter imod, hvad statsministeren hidtil har forklaret om sin tilknytning til Løkkefonden.

Lars Løkke Rasmussen var tidligere på året kaldt i samråd efter at have modtaget gaver og holdt møder med storfiskere, der har doneret store summer og afholdt velgørenhedsmiddage til fordel for Løkkefonden.

- Er det sådan, at man kan købe sig adgang til mig? Nej, det er det ikke, slog Løkke fast på et samråd 31. januar.

Her understregede statsministeren, at der er en klar skillelinje mellem Løkke som privatperson og som minister, når det gælder Løkkefonden. Og at han optrådte som privatperson, når han deltog ved middage og fester med folk, der har doneret penge til Løkkefonden.

De nye oplysninger giver et andet billede end det, statsministeren hidtil har forklaret, mener Roger Buch, chefforsker i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Når Lars Løkke Rasmussen deltager som statsminister, viser det et andet billede end det, som Lars Løkke Rasmussen har tegnet fra starten - at han kun var med i fonden som privatperson. Her har vi et eksempel på, at han deltager i rollen som statsminister, siger Roger Buch til BT og tilføjer:

- Det er selvfølgelig en stor fordel, hvis man ved at købe ydelser hos Løkkefonden kan få adgang til statsministeren.

Venstreborgmesteren Pia Allerslev tog initiativ til at hyre Løkkefonden til at udvikle KøbenhavnerAkademiet med læringsforløb til 13 københavnske skoler, da Lars Løkke Rasmussen var formand for Løkkefonden i 2014.

To år senere, 19. august 2016, skrev Pia Allerslev et brev adresseret til 'Statsminister Lars Løkke Rasmussen' og inviterede ham til en ceremoni på Københavns Rådhus. Han takkede ja.

BT har spurgt Lars Løkke Rasmussen, om han i egenskab af statsminister har deltaget ved andre arrangementer hos Løkkefondens kunder. Han er ikke vendt tilbage på BT's henvendelser.

Løkkefonden får sine årlige indtægter på over 7 mio. kr. gennem donationer og af at sælge konsulentydelser om læring. Hvor mange skattekroner Løkkefonden præcist har tjent på KøbenhavnerAkademiet er uklart, eftersom Løkkefonden med et argument om konkurrencehensyn har bedt Københavns Kommune om at hemmeligholde priserne på en række af de fakturaer, som kommunen har udleveret til BT.

På de fakturaer hvor priserne ikke er streget ud, er kommunens omkostninger til Løkkefonden på over 850.000 kroner.

Når Lars Løkke Rasmussen som statsminister deltager i et projekt, som Løkkefonden er betalt for at udvikle, viser det endnu engang, at han har svært ved at adskille rollerne som privatperson og statsminister, mener professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen.

- Og hvis man kan få direkte adgang til statsministeren ved at købe ydelser i Løkkefonden, så er det problematisk. For så er der nogen, der kommer foran i køen til statsministerens opmærksomhed, siger professoren til avisen.