Ansatte ved landets vikarbureauer får nu større sikkerhed og tryghed på arbejdsmarkedet.
Det sker efter, at Folketinget torsdag vedtog den såkaldte vikar-lov, der implementerer EU-direktiv om vikararbejde.
Formanden for HK/Privat, Simon Tøgern, der organiserer vikarerne på funktionærområdet i Danmark, ser den nye lov som en markant forbedring.
- Det er meget tilfredsstillende, at vi får denne bedre beskyttelse, siger Simon Tøgern til Ritzau og tilføjer, at lovforslaget kommer til at berøre landets omkring 30.000 herboende vikarer.
Loven sikrer som udgangspunkt, at vikarerne ligestilles med fastansatte. Det sker enten ved, at de vikarbureauansatte får samme vilkår som fastansatte, eller at de bliver omfattet af en overenskomst.
- Vikarer er en meget fleksibel arbejdskraft, men også en udsat gruppe, da de i sagens natur lever en jobmæssig usikker tilværelse.
- Det har derfor været meget uretfærdigt, at vikarerne i mange tilfælde har måttet arbejde under ringere vilkår end de fastansatte, siger Simon Tøgern.
Loven skal desuden sikre, at kvaliteten af vikararbejdet bliver forbedret ved at indføre et ligebehandlingsprincip, der gælder for vikaransatte.
Princippet indebærer, at vikarer som minimum skal behandles på lige fod med ansatte på de virksomheder, som vikarerne bliver udsendt til, når det drejer om løn og ferie.
Den nye lov giver dog mulighed for, at princippet kan fraviges, hvis vikarerne i forvejen er omfattet af en kollektiv overenskomst, der sikrer de fornødne rettigheder.
Denne fravigelse gælder dog ikke de udenlandske vikararbejdere, der også bliver berørt af den nye lov. De vil ikke kunne fravige princippet ved overenskomster, som de medbringer fra deres hjemland.
Sidste år var der omkring 100.000 udenlandske vikararbejdere, som arbejdede i Danmark. Overvejende fra Østeuropa.
Dette sker for at undgå social dumping, altså hvor billig udenlandsk arbejdskraft udfordrer danske løn- og arbejdsregler.
- Selv om der er nuancer i den nye lov, får vikarerne nu klart bedre rettigheder. Det har været tiltrængt, og det er godt, at regeringen har rykket i denne sag, siger Simon Tøgern.
/ritzau/