Sosu'en Heidi i løn-krig med LA-profil
Sosu'en Heidi Møller Madsen og Henrik Dahl (LA) har været i løn-krig i BT's debatspalter. (Foto: Fotos: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix og Privat)
BT's debatsektion har været præget af en krig på ord mellem sosu-assistenten Heidi Møller Madsen og Liberal Alliances Henrik Dahl om lønnen hos de danske sosu'er.

"Det er en illusion, at den offentlige sektor er udpint og forarmet". Sådan skrev Liberal Alliances folketingsmedlem Henrik Dahl i et debatindlæg hos BT.

Men illusionen er misvisende lød det fra politikeren, der endda kunne henvise til tal, der viste, at de danske social- og sundhedsassistenter i gennemsnit får 400.000 i bruttoløn hvert år. 

Det fik social- og sundhedsassistenten Heidi Møller Madsen til tasterne, hvor hun kaldte Henrik Dahls debatindlæg for en hån mod sosu'erne. 

- Det siges, at hvis en løgn fortælles nok gange, så bliver løgnen til sidst sandhed, indleder hun debatindlægget med.

Til Avisen.dk uddyber hun, at Henrik Dahls udsagn om, at det er en illusion, at det offentlige er udpint, gjorde hende vred.

- Da jeg arbejdede på plejehjem, gik jeg tit hjem med ondt i maven. Der mangler tid til at give psykisk omsorg, og det hele går op i pleje. Det gør en stresset. Man beder en borger om at tisse i bleen, fordi du ikke kan nå at hjælpe dem på toilettet, siger Heidi Møller Madsen.

Brutto eller netto

Men hvad er så op og ned i sagen om sosu'ernes løn?

Heidi Møller Madsen henviser i sit debatindlæg til, at social- og sundhedshjælpere i gennemsnit får cirka 300.000 kroner om året i nettoløn, mens Henrik Dahl skriver, at en sosu-assistent får 400.000 kroner i bruttoløn om året.

Heidi Møller Madsen har fundet sine tal i beregningsgrundlaget for den seneste overenskomstforhandling. 

Henrik Dahls tal er trukket af FOA hos Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, KRL. 

De 400.000 kroner i bruttoløn, han omtaler, dækker over lønnen før skat MED pension og særydelser for en social- og sundhedsassistent ansat i kommunerne. Det beløber sig til et snit på 403.368 kroner om året, viser tallene.

Tallet på 300.000 kroner, som Heidi Møller Madsen beskriver, er nettoløn, som er lønnen før skat UDEN pension og særydelser.

Men Heidi Møller Madsen bruger social- og sundhedshjælpernes løn, når Henrik Dahls tal retteligt gik på social- og sundhedsassistenternes løn. Avisen.dk har derfor kigget på FOA's beregningsgrundlag for den seneste overenskomstforhandling.

De tal viser, at en gennemsnitlig sosu-assistent tjener 319.118 om året - svarende til 26.593 kroner om måneden. Altså lidt mere end de 300.000 kroner en sosu-hjælper får.

Mange på deltid

Heidi Møller Madsen skriver desuden, at hun selv ville tjene cirka 364.000 kroner om året, hvis hun havde en fuldtidsstilling.

Hvis man lagde pension og særydelser oven i dette tal, ville det være i omegnen af 400.000 kroner i årsløn.

Men den måde at gøre lønnen op på, mener Heidi Møller Madsen ikke er helt fair.

- Jeg har aldrig oplevet, at mine kolleger siger, at de får eksempelvis 25.000 plus pension. når vi snakker om løn. Det er de færreste, der regner pension med i deres samlede løn. Pension er jo heller ikke noget, du kan bruge her og nu, siger Heidi Møller Madsen.

Heidi Møller Madsen, du starter jo dit debatindlæg med at skrive, at hvis man gentager en løgn nok gange, bliver den sand. Nu viser det sig, at Henrik Dahls tal - ligesom dine - er rigtige. Hvorfor beskyldte du ham for at lyve?

Måske havde jeg ikke helt regnet efter. Men de tal, han bruger, er kun, hvis man regner fuldtid med. Så grunden til, jeg skrev det, var, at kun meget få opnår de tal, siger Heidi Møller Madsen.

Heidi Møller Madsen er nemlig kun ansat på deltid, hvilket en stor del af de danske sosu-assistenter er. I alt er 70 procent af sosu-assistenterne ansat i regioner eller kommuner på deltid, hvorfor deres realløn vil være lavere, end de tal, der fremgår i debatindlæggene. 

Heidi Møller Madsen forklarer da også, at hun samlet set fik 274.000 kroner i nettoløn før skat sidste år. 

- Deltid skåner. Det er også hårdt at arbejde 30 timer hver uge, fordi sosu-arbejdet er så drænende både psykisk og fysisk. Jeg har dagligt ondt i skulder og lænd, og hvis du har været ved en døende patient, må du ikke vise, at du er ked af det, når du kommer ind til den næste, siger Heidi Møller Madsen.

Avisen.dk har været i kontakt med Henrik Dahl. Han vil ikke kommentere yderligere på tallene, da det er tal, der stammer fra et dataudtræk, som FOA har lavet hos Kommunernes og Regionernes Løndatakontor. Derfor har han heller ingen kommentarer til Heidi Møller Madsens indlæg, der ifølge ham må 'stå for egen regning'.

via Listen To News