Administration 

Bagland presser Mette F. og Tesfaye: "Det er over alle grænser utilgiveligt"

Det er symptombehandling, når Mattias Tesfaye nu foreslår, at børnene på Sjælsmark kan komme i en aflastningsfamilie i weekenden, mener formand for Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm, Niels Lundshøj. (Foto: Foto: Torkil Adsersen, Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix)

En enig S-partiforening i Hørsholm vil have Mette Frederiksen til at skabe bedre forhold for flygtningebørnene på Sjælsmark. Enten presser S-toppen på for forbedringer på Sjælsmark, eller også skal børnefamilierne fjernes fra udrejsecentret, lyder det.

Udrejsecentret Sjælsmark er en skamplet på Hørsholm. Og det er en skændsel, at børn skal vokse op sådan et sted. 

Sådan lyder det i en skarp kritik fra både den socialdemokratiske partiforening og  medlemmer af kommunalbestyrelsen i Hørsholm kommune, hvor Sjælsmark ligger. 

- For os at se er der kun to muligheder for at få sat en stopper for, at børn vokser op under de forfærdelige vilkår på Sjælsmark. Enten er man nødt til at bringe forholdene i orden. Eller også fjerner man børnefamilierne fra Sjælsmark, siger formanden for Socialdemokratiets partiforening i Hørsholm, Peter Moesgaard. 

Det er en samlet partiforening med godt 90 medlemmer, der ifølge Peter Moesgaard er enige om at presse Christiansborg til at forbedre forholdene for de cirka 100 børn på Sjælsmark. 

Utilgiveligt

Formanden for Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm kommune, Niels Lundshøj, der også er medlem af partiforeningen, har sendt et læserbrev afsted til lokalavisen, som hele S-partiforeningen bakker op om. 

- Det er over alle grænser utilgiveligt, at vi som samfund tillader en institution med børn, som ombudsmanden kommenterer på følgende måde: forholdene vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse, skriver Niels Lundshøj blandt andet i læserbrevet. 

Han oplever ofte at stå magtesløs, fordi kommunen ikke kan løse det grundlæggende problem: At udrejsecenteret hverken nu eller i fremtiden kan sikre børnene en ordentlig opvækst, med mindre at et flertal på Christiansborg ændrer det. 

- Vi kan nok iværksætte visse foranstaltninger, men vi kan ikke umiddelbart fjerne børnene fra det skadelige miljø, noterer han. 

Tesfaye: Send børn i aflastning i weekenden  

Integrationsordfører Mattias Tesfaye (S) har talt om, at hvis børnene mistrives, skal de sociale myndigheder gribe ind. Det er blevet tolket som et forslag om, at man skal tvangsfjerne børn fra deres forældre på Sjælsmark.

Men det er ikke korrekt, anfører Mattias Tesfaye i et debatindlæg i Pio Pio.

Men de sociale myndigheder skal hjælpe børnene på Sjælsmark efter samme regler som andre børn, og derfor 'kan det være, at børnene kommer i en aflastningsfamilie i weekenderne', skriver han. 

Symptom-behandling

Det er heller ikke en holdbar løsning, pointerer Niels Lundshøj.

- Aflastning i weekenderne er symptombehandling og løser ikke det grundlæggende problem, nemlig at børn ikke skal vokse op på Sjælsmark, siger han til Avisen.dk.

En skamplet i Hørsholm - Læs hele læserbrevet

En skamplet i Hørsholm

Når vi som mennesker skal orientere os i vidt forskellige forestillinger om et ordentligt samfund, er vi almindeligvis enige om ét fundamentalt forhold: børns trivsel har absolut forrang. Derfor har vi konstrueret et omfattende system med en lang række foranstaltninger for at sikre, at alle børn vokser op i gode, trygge rammer, der fremmer barnets udvikling og tro på verden.   

I Hørsholm Kommune modtager vi nu og da underretninger om mistrivsel fra bekymrede borgere og omsorgspersoner, og vi behandler alle underretninger med største alvor. Nu viser det sig imidlertid, at over 40 % af alle underretninger til kommunen kommer fra den samme adresse: Udrejsecenter Sjælsmark. Havde dette været tilfældet for enhver anden offentlig eller privat institution med ansvar for børn, var den blevet lukket umiddelbart med alvorlige konsekvenser for myndighedsudøveren.

Det er over alle grænser utilgiveligt, at vi som samfund tillader en institution med børn, som ombudsmanden kommenterer på følgende måde: forholdene vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse.

Som kommune står vi ofte magtesløse, for vi kan ikke løse det grundlæggende problem: at udrejsecenteret hverken nu eller i fremtiden kan sikre børnene en ordentlig opvækst. Vi kan nok iværksætte visse foranstaltninger, men vi kan ikke umiddelbart fjerne børnene fra det skadelige miljø.

Der har været megen polemik om udrejsecenteret, og debatten har ofte centreret sig om mere generelle holdninger til flygtninge og afviste asylansøgere. Jeg vil på det kraftigste opfordre til, at vi på tværs af politiske partier og holdninger samler os i en fælles kamp for børnene. At vi tilsidesætter vores forskellige syn på integration, udlændinge og migrantstrømme og arbejder målrettet og utrætteligt for at få gjort op med de forhold, som børnene lever under. Det må og skal vi kunne blive enige om. Det er vores forbandede pligt.

Jeg vil tage spørgsmålet op med den øvrige kommunalbestyrelse med henblik på at få afsøgt vores muligheder for at give en hjælpende hånd til børnene. Et udrejsecenter er som koncept en udmærket idé, men det er en skændsel, at børn skal vokse op sådan et sted. Vi kan ikke tillade, at det finder sted her i vores kommune, og magtesløshed til trods, så har vi som myndighed et ansvar.

Af Niels Lundshøj, Formand for Børne- og Skoleudvalget, medlem af kommunalbestyrelsen i Hørsholm. En enig socialdemokratisk partiforening i Hørsholm bakker op.  

UDVID

Sammen med Peter Moesgaard opfordrer Niels Lundshøj til, at man på tværs af politiske partier og holdninger samles i en fælles kamp for børnene og tilsidesætter forskellige syn på integration, udlændinge og migrantstrømme. 

- Vi skal arbejde målrettet og utrætteligt for at få gjort op med de forhold, som børnene lever under. Det må og skal vi kunne blive enige om. Det er vores forbandede pligt, hedder det i debatindlægget.

Niels Lundshøj har bedt om, at børnenes forhold på Sjælsmark kommer på dagsordenen på et af de førstkommende møder i kommunalbestyrelsen med henblik på at få afsøgt kommunens muligheder for at give en hjælpende hånd til børnene.

40 procent af indberetninger fra Sjælsmark

- Et udrejsecenter er som koncept en udmærket idé, men det er en skændsel, at børn skal vokse op sådan et sted, lyder det.

Fakta om Sjælsmark

Udrejsecenter Sjælsmark drives af Kriminalforsorgen i henhold til en kontrakt med Udlændingestyrelsen. Der er cirka 400 pladser i centret. 

I udrejsecentret bor bl.a. familier med børn, der har fået endeligt afslag på asyl, hvor den ene eller begge voksne ikke medvirker til udsendelsen. 

Ifølge tal fra udlændingestyrelsen boede der i september 2018 93 børn på Sjælsmark. 

Ombudsmanden har efter flere tilsynsbesøg kritiseret forholdene. Uro, ensomhed og uoverskuelighed karakteriserer i betydeligt omfang børnenes hverdag, mener ombudsmanden. Blandt andet spiseforhold i kantine og forbud mod selv at lave mad i familierne kritiseres, ligesom adgangen til fritidsaktiviteter. 

Sjælsmark blev etableret under S-R-SF-regeringen og videreført af VLAK-regeringen. 

UDVID

Ifølge Niels Lundshøj kommer over 40 procent af alle underretninger om mistrivsel hos børn i kommunen fra den samme adresse: Udrejsecenter Sjælsmark.

- Havde dette været tilfældet for enhver anden offentlig eller privat institution med ansvar for børn, var den blevet lukket umiddelbart med alvorlige konsekvenser for myndighedsudøveren, fastslår han.

I næste uge mødes Niels Lundshøj med Mattias Tesfaye på Christiansborg for at drøfte forholdene på Sjælsmark.  

Artiklen er rettet 10. januar efter henvendelse fra Peter Moesgaard. Et afsnit om frustration i baglandet over S-toppen er fjernet, og den lokale partiforeningsformand påpeger, at der 'jo skal 90 mandater til, så det er alene den siddende regering, der kan gøre noget ved Sjælsmark nu og ikke S-toppen'.

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden

Det der ligner hovedgaden i den lille landsby med en række gamle rækkehuse
Helt vildt

Ugens tilbud:

Hel landsby sælges

Amalie Dollerrup og hendes mand Andreas Jebro til en prisuddeling.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Manden tjekker ind

lys er tændt i mørket
Nyheder

To personer fundet omkommet efter hyttebrand i Norge

Kong Harald og dronning Sonja
Underholdning

30 år på tronen:

Kærligt kongepar 

En mand for foretaget en coronatest i halsen med en lang vatpind
Nyheder

Undersøger alle positive

prøver for mutationer

En stor gruppe personer er samlet til en fest på et dansegulv
Krimi

Politiet lukker endnu

en ulovlig fest

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark

Lottokupon
Nyheder

Vandt en million i Lotto:

Fik pizza galt i halsen

Snedækket landskab
Nyheder

Kulderekord: Laveste temperatur i tre år

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fire børn frygtes omkommet

efter hyttebrand i Norge.

Indgang til retten i Glostrup
Krimi

Smuglede 310 kilo hash til Danmark

Billede af middelaldrende herre i jakkesæt
Nyheder

Her er Merkels afløser

En fantomtegning af en mørkhåret mand
Helt vildt

Mand kaprer fly

hopper ud med faldskærm

og forsvinder sporløst

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj

Billede af Oh Land
Kendte

Oh Land:

X Factor er jo ikke virkeligheden

Trump går forbi honnørhilsende soldater
Nyheder

Trump planlægger storslået

afsked lige før Biden-indsættelse

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Indiske sundhedsmedarbejdere
Corona

Indien vil vaccinere

300 millioner inden sommer

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine