Danskere skal allerede næste år stemme til kommunalvalg ved at trykke på en skærm i stemmeboksen.
Borgmestrene i otte af landets største kommuner har bedt velfærdsministeren om lov til at afholde elektroniske valg fra næste år.
- Vi kommuner skal følge med it-udviklingen. Og så er elektroniske valg i øvrigt billigere, da vi ikke skal tælle stemmer. På sigt skal folk også kunne stemme hjemme på nettet, siger Mads Lebech, næstformand for De Konservative og borgmester i Frederiksberg Kommune, der i sidste uge bad producenter byde på et elektronisk stemmeboks-system.
Får kvittering
Også Århus, København, Odense, Aalborg, Høje Taastrup, Glostrup og Gentofte er med i ønsket om at holde elektroniske valg til kommunalvalget i 2009.
For at sikre sig, at vælgerne har trykket på den rigtige knap, får vælgere en kvitering med parti og kandidat. Firmaerne AION og Siemens har foreslået kommunerne et idiotsikkert system.
- Så man ikke kan manipulere med stemmerne. Demokrati skal man ikke spøge med, derfor går vi med livrem og seler. Og man vil de første gange lave kontroloptællinger af stemmerne, siger direktør i AION Jacob Gyldenkærne, der tidligere har afholdt it-valg i flere fagforeninger
For ikke at skræmme it-forskrækkede væk vil man dog stadig kunne bede om en stemmeseddel.
- Det her er en fornyelse, der kan revolutionere valghandlingen. Reelt betyder det jo på længere sigt, at vi kan have valgresultatet kvart over otte, siger Københavns kulturborgmester, Pia Allerslev (V).
Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra velfærdsminister Karen Jespersen (V). Men formanden for Rådet for it-sikkerhed anbefaler politikere at tænke sig om.
- Jeg er bekymret for demokratiet, fordi elektroniske valg åbner for, at man kan ændre på valgresultatet, siger han.