Murer om Arbejdstilsynet: "De kommer nærmest først, hvis der er sket en ulykke"
Murer Morten Bjørn Larsen er selv begyndt at lægge mærke til, at Arbejdstilsynet sjældent viser sig på byggepladsen. (Foto: Foto: Lars Andersen. )
Arbejdstilsynet kommer mindre ud på de danske arbejdspladser end for ti år siden, og dét lægger man mærke til ude på byggepladserne, fortæller mureren Morten.

Færre besøg på byggepladser og færre påbud til virksomheder om dårligt arbejdsmiljø. 

Det er virkeligheden for Arbejdstilsynet, der gennem de sidste ti år har fået bevilliget færre penge, og har måttet fyre ansatte. Det viser nye tal fra netop Arbejdstilsynet.

Den udvikling kan Morten Bjørn Larsen nikke genkendende til. Han har arbejdet som murer i 25 år, og han ser stadig mindre til kontrolgruppen på de københavnske byggepladser.

- Engang kunne vi ringe til dem, for at få dem ud og hjælpe os med at gennemgå sikkerheden på pladsen. I dag har de slet ikke tid - de kommer nærmest først, hvis der er sket en ulykke. Det forringer sikkerheden, siger Morten Bjørn Larsen til Avisen.dk. 

Han er miljø- og sikkerhedsrepræsentant og er selv meget glad for at samarbejde med Arbejdstilsynet. 

Den 42-årige murer forklarer, at han ikke ser Arbejdstilsynet som politimænd, der skælder ud på håndværkere og entrepenører. De er derimod en myndighed, der kan supplere med gode råd og vejledning til et sikkert og godt arbejdsmiljø, lyder det fra Morten Bjørn Larsen.

Der skal penge til

Den københavnske murer har ikke oplevet at få besøg af Arbejdstilsynet i to år, og det er ikke kun deres kontrol af arbejdsmiljøet, som han savner.

Ifølge Morten Bjørn Larsen bliver der foretaget færre undersøgelser af social dumping, når det kommer til udenlandske ansatte i byggebranchen. 

- Vi har slet ikke noget imod, at der bliver hentet dygtige folk op til at tage det arbejde, som vi ikke selv kan udføre. Men det gør det endnu mere vigtigt, at Arbejdstilsynet holder tjek på, om folk arbejder til en ordentlig løn og under ordnede forhold. Det er desværre også gået tilbage i forhold til for ti år siden, siger han.

Morten Bjørn Larsen håber på, at der bliver tilført flere penge til Arbejdstilsynet, så inspektioner af arbejdspladsen kommer op på det niveau, som det engang lå på. 

- Det kan ikke være rigtigt, at de ikke længere kommer tilbage til byggepladsen og følger op på problemer, eller noget de var betænkelige ved. Men det er desværre sådan noget vi oplever i dag, siger Morten Bjørn Larsen.

via Listen To News