Hun har læst tonsvis af bøger om børn og børneopdragelse.
Alligevel ender hun med at slå barnet.
Eller give et dask , som mødrene foretrækker at kalde det.
»Moren har generelt sværere ved at sætte sig igennem over for børnene. Hun prøver alle de teknikker, hun har læst om, hun taler og gør alt for at undgå konflikten, og til sidst, når hun er helt svedig og frustreret, giver hun barnet et dask. Og desværre udvikler det sig nemt til et mønster, for moren er så bange for, at det skal gå galt igen, at hun på forhånd er anspændt, når det trækker op til en konflikt med barnet,« fortæller familievejlederen Lola Jensen, der har mange års erfaring med at hjælpe familier tilbage på sporet.
Vold i alle slags familier
»Jeg møder den daglige vold i alle slags familier og i alle samfundslag. Mødrene er altid fortvivlede og kede af det. For de ønsker virkelig ikke at slå sine børn. De er jo ofte gode mødre, der ved en masse om børn og opdragelse,« forklarer hun.
Danske familievejledere og psykologer er da heller ikke spor overrasket over en ny, stor norsk undersøgelse Vold og overgrep mot barn og unge fra NOVA, der er et samfundsvidenskabeligt forskninginstitut, som blandt andet forsker i familier, børn og opvækstvilkår.
Undersøgelsen viser blandt andet, at hver femte barn har oplevet vold fra mor, mens kun 14 procent har oplevet vold fra far.
Slår i afmagt
»Jeg er desværre ikke spor overrasket over, at mor slår mere. Jeg tror, det skyldes, at det stadig er mødrene, der er mest sammen med børnene, og at der er flere enlige mødre,« siger familiepsykologen Ulla Dyrløv.
I Danmark har det i 10 år været forbudt at slå børn, og i forbindelse med tiårsjubilæet lavede Børnerådet i juni en undersøgelse, der viser, at danske forældre stadig slår i stor stil.
Fire ud af ti danske børn har været udsat for vold i hjemmet. Men der er ingen danske tal på, hvem af forældrene der slår mest.
Men blandt familieeksperter er der ingen tvivl. Danske mødre slår i afmagt, og det sker hele tiden i hele samfundet.
»Der er meget mere vold i familierne, end man forestiller sig. Det er jo et tabu, og det sker altid i afmagt. Så jeg er slet ikke forbavset over, at mødre slår oftere end fædre,,« siger psykologen Christina Sand Jespersen, der arbejder som familierådgiver i Helsingør.
Mødre slår, når de føler afmagt. Derfor handler det om at sætte sig klart igennem og holde fast over for barnet i det, man vil.
Beslut dig for, hvad der er til diskussion, og hvad der ikke er.
Børn skal have lov at være sure og vrede, uden at mor bliver voldelig.
Bed om hjælp. Kan man ikke styre sig, så bed om hjælp hos naboen, manden, familien eller en professionel.
Når man begynder at råbe af børnene, så er det tid til at erkende, at man er ude på en glidebane.
Kilde: Ulla Dyrløv, familiepsykolog, og Christina Sand Jespersen, familiepsykolog