En tilværelse uden dagpenge kan også blive en tilværelse uden et sted at bo.
En ny undersøgelse, som Dansk Metal har lavet for Ugebrevet A4 viser, at to ud af tre ledige metalarbejdere forventer at måtte gå fra hus og hjem, hvis de mister deres dagpenge næste år som følge af dagpengereformen.
615 metalarbejdere deltager i undersøgelsen, og de fortæller om store økonomiske problemer, hvis de mister deres dagpenge. Tusindvis af ledige må sige farvel til dagpengene efter 1. juli 2012 som følge af halveringen i dagpengeperioden.
"Vores medlemmer er normalt velfungerende og rolige mennesker, som ikke er meget for at snakke om private bekymringer, når de møder op hos medarbejdere i a-kassen. Men nu begynder mange af dem at lægge bekymringerne på bordet, for de føler sig truet af økonomisk - og måske også familiemæssig - ruin. Mange af dem er virkelig frustrerede," siger Torben Poulsen, der er hovedkasserer i Dansk Metal, til Ugebrevet A4.
65 procent af de adspurgte er samtidig i den situation, at de ikke vil kunne få kontanthjælp, hvis de mister deres arbejdsløshedsstøtte, da de har for høj friværdi i huset eller deres ægtefælle tjener for meget.
De fleste af metalarbejderne i undersøgelsen har søgt over 100 job, og 98 procent har søgt arbejde uden for deres fag, men uden held. De er alle faglærte, og hovedparten har flere års erfaring fra arbejdsmarkedet. Ifølge undersøgelsen anser kun hver tredje af de arbejdsløse metalarbejdere det for sandsynligt, at de har fundet et job, inden dagpengene forsvinder.
Professor og arbejdsmarkedsforsker Michael Svarer fra Aarhus Universitet vil ikke give et bud på, hvor mange personer der mister dagpengene 1. juli næste år.
"Det har en effekt at korte dagpengeperioden af i forhold til antallet af ledige. Men det vil kræve en større analyse, hvor man blandt andet skal tage forbehold for konjunkturerne, at give et mere præcist bud på effekten af dagpengereformen," siger Michael Svarer til A4.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) afviser ændringer i dagpengereformen, mens Socialdemokraterne og SF nu lægger op til at forlænge perioden til tre år mod nu to år.