Øjnene er sensuelt lukkede, den hvide kjole smyger sig om den brune hud, og om de fyldige læber spiller et underfundigt smil.
Miss Cuando Cubango er en af de 10 kvinder fra Angola, der lige nu håber på nok stemmer til at vinde en af verdens mest kontroversielle skønhedskonkurrencer. Den 30-årige kvinde har ligesom sine konkurrenter fået sprængt det ene ben af i en landmineulykke, og hovedpræmien er en protese fra Norges bedste ortopædiske klinik.
De internationale nødhjælpsorganisationer kalder den norske kunster Morten Traaviks projekt for et freakshow og har nægtet at støtte projektet. Selv mener han, at kritikken er totalt forfejlet.
- Når man kalder projektet for et freakshow , så røber det et ganske påfaldende syn på dem, man arbejder for at hjælpe, siger Morten Traavik, der også har oplevet at blive afvist, fordi projektet var køns- og kvindediskriminerende .
- Der sidder mange gammelfeminister af begge køn i lederpositioner i mange hjælpeorganisationer. Når de hører ordet miss-konkurrence , bliver de kastet tilbage til 1970 erne, og så kommer man ikke videre, mener den norske kunstner.
Skønhed i krigens skygge
Idéen om Miss Landmine 2007 blev født ved et tilfælde. Morten Traavik rejste i 2003 til Angolas hovedstad Luanda for at møde sin daværende kærestes far.
- Det var kort efter, at borgerkrigen var slut, og det påvirkede tilværelsen meget stærkt dernede. Der var stadig en følelse af undtagelsestilstand, og som besøgende mærkede man tydeligt, at landminerne bar en del af skylden, fortæller Morten Traavik.
Samtidig oplevede han en udbredt livsglæde, der blandt andet kom til udtryk i mange og farverige skønhedskonkurrencer, der overalt i landet bliver brugt som en anledning til folkefest. Han blev spurgt, om han ikke ville være dommer i en miss-konkurrence, der blev afholdt i gaderne bag farens hus.
- Det var to af de stærkeste indtryk, som jeg tog med mig hjem fra Angola. En tragisk og ubehagelig virkelighed men også en livsbekræftende og enorm livsglæde. Det, syntes jeg, var meget inspirerende, siger Morten Traavik.
»Pludselig bliver man sprængt i luften«
Først da den norske kunstner var vel hjemme igen, fik han idéen til den kontroversielle skønhedskonkurrence. Under mottoet alle har ret til at være smuk gik han i gang med at søge penge til projektet. Men han blev afvist af de store nødhjælpsorganisationer. Igen og igen. Først da Angolas regering besluttede at støtte konkurrencen, skete der noget.
- Jeg vil røre og provokere folk med projektet. Men hvis jeg på noget tidspunkt havde følt, at det angolanske samfund eller først og fremmest kvinderne selv ikke satte pris på Miss Landmine, så ville jeg selvfølgelig aldrig være gået videre med det, understreger Morten Traavik.
- Miss-konkurrencen er et virkemiddel til at fortælle om landminer, der er et af de mest skræmmende våben, jeg kan forestille mig. Man går over en eng, og pludselig bliver man sprængt i luften. Hvor som helst og når som helst, siger han.
Dullet op i Luanda
I Angola bliver handikappede kvinder ofte set ned på og isoleret. Derfor troede de fleste af kvinderne heller ikke på Morten Traavik, da han rejste rundt i landet for at finde kandidaterne til konkurrencen.
- Det var næsten for godt til at være sandt: At de skulle lave noget sjovt og blive set og hørt. De fik 200 dollar om dagen i løn, fri rejse til Luanda med hotel og lov til at beholde tøjet, siger Morten Traavik og fortæller, at der blev grinet meget under arbejdet.
- For dem var det som at vinde i Lotto, tror jeg. At komme ud at rejse, blive dullet op og vartet op.
Verdens smukkeste landmineoffer
Til november skal vinderen af Miss Landmine 2007 kåres i Angola, og Morten Traavik håber, at han kan få de kritiske nødhjælpsorganisationer med i juryen.
Kvinderne i konkurrencen har allerede vundet noget ved at være med. De bliver nu mødt med anerkendelse, respekt og jobtilbud, fortæller den norske kunstner.
Han håber at kunne gentage projektet i Cambodia, og på sigt drømmer han om en verdensomspændende Miss Landmine-konkurrence. Måske i 2015.
Fire årtier med krig har gjort Angola til et af verdens mest
landmineplagede lande. Flere end 2,2 millioner mennesker er berørt af
landminerne.
Den norske kunster Morten Traavik sætter
fokus på problemet i kåringen af Miss Landmine 2007, der finder sted i
Angola til november.
På hjemmesiden
www.miss-landmine.org kan man stemme på den kvinde, man mener skal
vinde en benprotese fra Norge. Udstillingen af fotografierne af de 10
Miss Landmine-kandidater kan ses på Lepramuseet i Bergen frem til 31.
august.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.