Minister skjulte tortur for Folketinget

Tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) kendte til tortur af irakiske fanger, men undlod at gøre noget ved det.
Tidligere forsvarsminister Søren Gade (th) lod danske soldater udlevere fanger til irakisk politi, selv om han kendte til konkrete torturtilfælde.
Tidligere forsvarsminister Søren Gade (th) lod danske soldater udlevere fanger til irakisk politi, selv om han kendte til konkrete torturtilfælde. Foto: Magnus Møller / POLFOTO

Siden 2004 har Forsvarsministeriet vidst, at de fanger, danske soldater udleverede til det irakiske politi, risikerede at blive udsat for tortur.

På et tilsynsbesøg i Al Makil-fængslet i Basra i juni 2004 fik soldaterne dokumentation for, at flere fanger var blevet mishandlet. Denne information blev skrevet ind i en tilsynsrapport, som blev givet videre til Forsvarsministeriet, der imidlertid hemmeligholdt rapporten og undlod at sætte en stopper for udlevering af fanger til irakerne, skriver Information.

Rapporten viser, at otte ud af 15 fanger hos det irakiske politi var blevet mishandlet. Flere havde synlige tegn på politiets tortur, som ar, brændemærker og skadede legemsdele.

Da Folketinget ønskede rapporten udleveret, lod daværende forsvarsminister Søren Gade (V) imidlertid alle oplysninger om tortur overstrege med den begrundelse, at de kunne skade det dansk-irakiske samarbejde.

"De her oplysninger forrykker hele diskussionen om fangeudleveringer. Hidtil har vi diskuteret, hvorvidt forsvaret burde have vidst, at der var risiko for tortur i irakisk varetægt. Nu ved vi med sikkerhed, at de meget tidligt i forløbet kendte til den risiko. Alligevel handlede man ikke på oplysningerne og forholdt endda oplysningerne for Folketinget med en meget tvivlsom begrundelse," siger jurist i Amnesty International, Claus Juul, til Information.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.