Merkel i Kina appellerer til USA og Nordkorea om at mødes

Nordkorea og USA skal holde fast i topmøde, siger Angela Merkel og Li Keqiang, som også drøfter Iran-aftale.

Det er vigtigt at fastholde dialogen med Nordkorea, som de seneste måneder har holdt en dør åben for atomafrustning, lyder det samstemmende fra Tyskland og Kina.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, er torsdag i Kina, hvor hun mødes med premierminister Li Keqiang og senere med præsident Xi Jinping.

Merkel og Li appellerer til USA og Nordkorea om at holde fast i planen om et topmøde.

Nordkorea rakte tidligere på året hånden frem mod USA og inviterede - via Sydkorea - den amerikanske præsident, Donald Trump, til topmøde.

Et møde blev planlagt 12. juni i Singapore. Men den seneste uge er forholdet markant forværret, og mødet hælder mod en aflysning.

Det skyldes dels Nordkoreas vrede over en amerikansk militærøvelse i Sydkorea, dels udtalelser fra vicepræsident Mike Pence og sikkerhedsrådgiver John Bolton, som har antydet et farvel til Kim Jong-uns styre.

Merkel siger, at hun håber på en atomafrustning på Den Koreanske Halvø, og hun "har set meget lovende ting på det seneste".

Li understreger vigtigheden af at opnå enighed gennem fredelig dialog. Nordkorea har senest - igen - truet med et atomangreb, hvis diplomatiet skulle svigte, skriver BBC.

Den trussel kommer, efter at USA's vicepræsident, Mike Pence, har sagt, at Nordkorea kan ende som Libyen. Libyen indgik en aftale om atomafrustning i 2003.

Otte år senere blev Muammar Gaddafi, som var landets leder i årtier, dræbt i forbindelse med en vestlig militærintervention. Siden har landet ligget i ruiner og blodige magtkampe.

Merkel og Kina drøftede torsdag også atomaftalen med Iran, efter at USA har trukket sig.

- Aftalen er ikke perfekt. Men alternativerne er ensbetydende med endnu større usikkerhed, siger Merkel.

USA genindfører sanktioner mod Iran, hvilket betyder, at store europæiske virksomheder vil blive ramt, hvis de fortsat handler med Iran.

- Opsigelsen af denne aftale er en trussel mod freden og stabiliteten i regionen, siger Li Keqiang.

Tyskland og Kina drøfter desuden bilaterale handelsforbindelser.

/ritzau/

/ritzau/dpa