For at bekæmpe og forebygge kriminalitet, bruger vi i Danmark mange penge på såkaldte mentorer. Men de unge kriminelle får ikke altid den mentorhjælp, som kommunerne betaler for.
DR-programmet "Afsløret: Hvor er min mentor?" dokumenterer, at private mentorer i flere tilfælde samarbejder med de kriminelle. Blandt andet afsløres det, hvordan nogle mentorer deler de kommunale støttekroner med de kriminelle - og så ellers holder sig væk.
Mentoren kommer hen til mig, og foreslår han, at når pengene kommer ind på hans konto, så deler vi dem bare lige over - så det var rent økonomisk det hele, siger en kilde til DR-dokumentaren. Foto: DR1- Afsløret
I programmet fortæller en kilde, at han og mentoren mødtes en gang om måneden:
- Så skrev vi bare under på nogle papirer, om at vi har mødtes, at vi har set hinanden, og så var det det. Men det gavner ikke mig, og det gavner heller ikke kommunen, siger kilden som medvirker anonymt af hensyn til sin sikkerhed.
Han mener, at "det er spild af penge" og tilføjer, at mentoren i realiteten "har taget røven på kommunen".
Mentor gav nye sko
Nogle mentorer forsøger også, at rekruttere nye kunder blandt de unge kriminelle ved at give tøj og gaver, fortæller en kilde:
- De ældre i kvarteret var jo meget gode til at fortælle om, hvad de havde fået af deres mentorer. En siger "prøv at se mine sko", og så fortalte han jo, hvordan hans mentor havde købt de her sko til ham, og vi burde gå op i kommunen og få ham som mentor. Så i kvarteret var der rigtig meget af det der reklame for mentorer.
En anden kilde siger til DR-programmet, at det er mentoren, som foreslog ham fidusen med at dele pengene:
- Den her mentor kommer hen til mig, og så foreslår han, at når pengene kommer ind på hans konto, så deler vi dem bare lige over - så det var rent økonomisk det hele.
- Jeg kunne kun se en win-win-situation for begge parter, men det vil jo have store konsekvenser at en ung person, der er på vej ud af miljøet og faktisk gerne vil have et godt liv, at han så får en mentor, der faktisk er korrupt.
Danmarks Radio kender til alle medvirkendes identitet.
Afviser beskyldninger
Mentoren, der af flere kilder beskyldes for at give penge til de unge, er Morten Nielsen. Han ejer firmaet Mentorkompagniet (som ikke må forveksles med Mentor-Kompagniet).
Han starter med pure at afvise DRs oplysninger:
Morten Nielsen: Det er ikke korrekt. Jeg har ikke delt i porten med nogen som helst. Hvad fanden er det for noget at beskylde mig for?
DR-journalist: De her to kilder fortæller, at de blandt andet har fået penge ved, at du lagde en kuvert nede i fredagscafeen. Og så kunne de hente pengene der?
Morten Nielsen: Det er simpelthen lodret løgn.
DR-journalist: Vi har dokumentation for, at du også har overført penge til dem via MobilePay.
Morten Nielsen: Jeg har givet dem nogle penge, hvis de har manglet penge, og det har jeg ikke noget problem med…
DR-journalist: Men tror du helt ærligt, at det var det kommunerne havde i tanke, da de hyrede dig som mentor? At du skulle betale en del af de her penge videre til de kriminelle og ikke hjælpe dem.
Morten Nielsen: Jeg må bruge mine penge lige nøjagtigt som jeg har lyst til. Det har jeg da gjort, hvis du vil se det, så har jeg da gjort det med mange andre unge mennesker også… Der er ikke en eneste sagsbehandler, der ikke ved, at jeg har hjulpet unge mennesker økonomisk, det er der ikke, det kan jeg garantere dig for.
Seks forskellige kommuner og en region, har gennem de sidste fire år købt ydelser hos Mentorkompagniet for 1,8 millioner kroner.
DR har kontaktet de seks kommuner, Mentorkompagniet har arbejdet for.
Men ingen af dem har været vidende om, at Mentorkompagniet har givet de unge penge.
Gentofte Kommune – der de sidste fire år har købt mentortimer for over en million kroner hos Mentorkompagniet – skriver:
”Det er naturligvis på ingen måde en del af aftalen med mentor, at der kan ske en viderebetaling til borgeren.”
Programmet "Afsløret - Hvor er min mentor?" sendes på DR1 mandag 1. oktober kl. 20:45