Folketinget bliver også berørt af coronakrisen. Folketingspolitikerne sendes som udgangspunkt hjem torsdag som konsekvens af coronasituationen, men Folketinget kan fortsat lovgive.
Og det betyder, at der vil være folketingsmedlemmer i Folketingssalen, når der skal stemmes om love. Hvilke love, der er nødvendige at stemme om, er op til regeringen at vurdere.
Det siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S).
- Vi har stadigvæk et Folketing, der fungerer. Vi har stadigvæk et Folketing, der kan lovgive. Det skal vi have. Vi vil også lovgive hastebehandling i dag, hvilket regeringen har anmodet om, siger han.
- Men ellers vil vi på mange områder skrue ned for blusset. Det vil sige, at noget af det daglige, som vi kender med samråd, paragraf 20-spørgsmål og beslutningsforslag, det lægger vi til side de næste 14 dage, siger Henrik Dam Kristensen.
Klokken 10 går hastebehandlingen i gang, og lovene ventes vedtaget, når der er møde i Folketingssalen klokken 13.
Der skal hastebehandles en række love, der blandt andet skal hjælpe sundhedsvæsnet i den nuværende situation.
Der er 179 folketingsmedlemmer. De skal ikke være samlet til en afstemning på samme tid. Der vil dog være et clearingssystem, så 95 medlemmer er i salen og man kan gennemføre lovgivning.
- Regeringen har bedt om at få hasteforslag igennem i dag, som vil blive gennemført, inden dagen er gået, siger Henrik Dam Kristensen.
Han fortæller, at lovforslagene bliver førstebehandlet klokken 11. Så vil der være udvalgsbehandling, og så vil man mødes i Folketingssalen for at vedtage lovene.
- Men om det bliver klokken 13, klokken 15 eller klokken 17, det kan jeg ikke svare på. Men der vil være en normal proces, siger Henrik Dam Kristensen.
- Der er ikke noget nødbehandling i dette her. Vi har regler for, hvordan vi hastebehandler lovgivning, og dem har vi brugt før.
Han erkender, at coronakrisen er ekstraordinær. Han har aldrig oplevet en lignende situation før.
- Det er der ikke nogen, der har. Det her er en fuldstændig anderledes situation.
- Jeg har været til mange møder, også det man kan kalde krisemøder, i mit liv. Men i aftes i Statsministeriet, der kan man tale om krisemøder. Alle andre møder, som jeg har været til, blegner i forhold til det, siger han.
/ritzau/