Nu kan man snart opleve et værk af den danske guldaldermaler Martinus Rørbye, når man besøger Louvre i Paris.
Den 6. marts afholdt Bruun Rasmussen auktion for ældre kunst i Bredgade. Her kom bl.a. et guldaldermaleri af Martinus Rørbye under hammeren. Vurderingen lød på 600.000-800.000 kr., men buddene fortsatte, og det endelige hammerslag endte på 1,2 millioner. Køberen var museet Louvre i Paris, der altså nu kan kalde sig ejere af det eftertragtede maleri.
Maleriet fra 1847 bærer titlen ”Et stort skib under kalfatring ved Frederikshavn” og var et af auktionens højdepunkter
- Der er tale om et værk fra Rørbyes berømte Jyllandstur, da han som den første maler, besøgte og malede Skagen og Jyllands nordligste egne. Det er således et værk, der forbinder Danmarks måske mest berømte kunsthistoriske periode , Guldalderen, med de næsten lige så berømte Skagensmalere i slutningen af 1800-tallet. Det er derfor fuldt forståeligt, at Louvre har erhvervet værket, siger Julie Arendse Voss, leder af afdelingen for ældre kunst hos Bruun Rasmussen.
Internationale museer vilde med dansk guldalder
Louvre er ikke det eneste internationale museum, der lige nu viser interesse for værker af de danske guldaldermalere. Lige nu kan man fx opleve udstillingen “Beyond the Light: Identity and Place in Nineteenth-Century Danish Art” på The Metropolitan Museum of Art i New York.
I udstillingskataloget er afbildet et tegnet forstudie, som Statens Museums for Kunst ejer, til det netop erhvervede maleri.
Udstillingen, der sætter fokus på dansk kunst i første halvdel af det 19. århundrede, vil senere på året fortsætte til Paul J. Getty Museum i Los Angeles.
Fakta om Martinus Rørbye
Martinus Rørbye (1803-48) gik på kunstakademiet i København i 1820’erne, hvor han var elev af C.W. Eckersberg, der også er blevet kaldt dansk malerkunsts fader. Lærermesteren motiverede sine elever til at male deres motiver direkte på stedet under åben himmel. Dermed indskriver guldaldermalerne sig i ”plein air”-traditionen, som peger frem mod senere kunstretninger som fx impressionismen.