Tusinder af ledige står hver dag tidligt op for at komme i praktik på en virksomhed. Deres håb er, at praktikken giver dem bedre kort på hånden. Men sådan går det langt fra altid. Kun hver fjerde i ny undersøgelse oplever, at praktikken bringer dem tættere på at komme i arbejde. Alligevel fyrer regeringen nu yderligere op under ordningen med virksomhedspraktik, skriver Ugebrevet A4.
I undersøgelsen siger kun 25 ud af 93 metalarbejdere, at virksomhedspraktik har bragt dem tættere på et nyt arbejde. Undersøgelsen er udført af Dansk Metal blandt smede, mekanikere og andre metalarbejdere.
En af dem, der med egne ord ’absolut ikke fik noget ud af virksomhedspraktik’, er Flemming B. Madsen. Han er klejnsmed og var i praktik nogle uger hos en forhandler af campingvogne i Randers.
Vaskede campingvogne
- Jeg lavede pedelarbejde og vaskede campingvogne. Det var noget, jeg godt kunne i forvejen, så det lærte jeg ikke noget nyt af. Da det mest af alt var sæsonarbejde, var der ingen udsigt til arbejde efter praktikken, fortæller Flemming B. Madsen til Ugebrevet A4.
Der er flere årsager til, at tommelfingeren vender nedad hos mange af de metalarbejdere, der har været i praktik i en virksomhed. Det vurderer Torben Poulsen, som er leder af Dansk Metals a-kasse. Han peger på især tre forhold:
• Indholdet af praktikken er for dårlig.
• Jobcentrene har for travlt med at få ledige aktiveret på den billigste facon.
• Oprindeligt var virksomhedspraktik tiltænkt ledige, der havde svært ved for eksempel at komme op om morgenen og indgå i fællesskabet på en arbejdsplads. Men det har alle Dansk Metals medlemmer erfaring med, så praktikken gør ingen forskel for dem.
Lærer ikke noget
I undersøgelsen siger kun 35 ud af 93 metalarbejdere, at de fik relevant joberfaring ud af praktikken, som typisk varer cirka en måned.
- En relativ stor del af vores medlemmer udfører arbejdsopgaver, som de i forvejen har kvalifikationerne til. Så er det klart, de ikke synes, de lærer noget i praktik, forklarer Torben Poulsen til Ugebrevet A4.
I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) læser chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen tallet om joberfaring på en helt anden måde end Torben Poulsen.
- Udfordringen for jobcentrene er at bruge redskabet så målrettet som muligt over for de ledige. Det her tal tyder på, at det lykkes i ret stort omfang. Med en beskeden indsats på ganske få uger bliver ledige bragt tættere på at komme i job, siger Jørgen Bang-Petersen til Ugebrevet A4.
Regeringen fortsætter
På trods af de knubbede ord fra metalarbejderne har regeringen ingen planer om at drosle ned for brugen af virksomhedspraktik. Tværtimod.
I et svar til Ugebrevet A4 skriver beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S):
- Overordnet set ønsker vi at styrke fokus på virksomhedsrettede tilbud. Vi gør det muligt for jobcentrene frit at anvende alle tilbud i den eksisterende redskabsvifte, men tilskynder med de forskellige initiativer til et særligt fokus på virksomhedsrettede tilbud.
Ministeren ser altså gerne, at flere ledige kommer ud og smager på virkeligheden i en virksomhed. Til sammenligning kan det oplyses, at i 2013 og 2014 var antallet af ledige i praktik nogenlunde konstant.
Ser man for eksempel på modtagere af dagpenge i praktik, var antallet 15.700 i første kvartal af 2014 og 16.200 i andet kvartal forrige år. Det viser tal fra Jobindsats.dk.
KL: Et godt redskab
Hos de kommunale jobcentres organisation, Kommunernes Landsforening (KL), er man ligesom regeringen glad for virksomhedspraktik. Det fortæller Jakob Bundsgaard (S), som er formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg og borgmester i Aarhus.
- Der er ingen tvivl om, at virksomhedspraktik er et godt redskab, som skaber lyst og incitament til at komme i arbejde. Men det skal selvfølgelig være tilpasset den enkelte, og der er jeg sikker på, de fagligt dygtige folk i jobcentrene gør det godt, siger Jakob Bundsgaard til Ugebrevet A4.