Mia Isidor Andersen har kun været arbejdsløs i 30 dage. Alligevel har det været tid nok til, at hun har oplevet, hvor meningsløst og fordummende dagpengesystemet er.
I sin korte tid som ledig, har Mia Isidor Andersen været indkaldt til intet mindre end tre velkomstmøder. Et i a-kassen, et på jobcentret og et i en konsulentvirksomhed, som hun er blevet udliciteret til af jobcentret. Ingen af møderne har givet mening eller været nødvendige:
- Efter de i alt ni timers introduktion til et system af absurditeter, står jeg modløs tilbage, skriver Mia Isidor Andersen i en kronik i Politiken.
Hun mener, at man spilder penge og tid på meningsløse informationer og absurde processer.
Jeg kan altså godt tænke selv
Til det sidste jobmøde blev Mia Isidor Andersen spurgt af en jobkonsulent, om det hele gav mening? Hun måtte ryste på hovedet og svare nej.
Det var ikke informationerne, hun ikke forstod. Det undrede hende derimod, hvorfor vi alle skal spilde vores skattepenge på, at voksne mennesker skal have selvindlysende ting at vide.
Hvorfor hun gang på gang skulle forklares, hvad netværk, kaffemøder og sociale medier er, og hvordan man kan skrive på Facebook, at man søger arbejde.
- Jeg er arbejdsløs, ikke tankeløs, og jeg vil foretrække at blive behandlet og talt til som et nogenlunde intelligent menneske.
Meningsløst selv for bureaukrater
Lige så meningsløst som de informationer, man får til møderne er, lige så meningsløst er det, at man skal have forskellige typer samtaler hos a-kasse og jobcenter, skriver Mia Isidor Andersen. Hun har fået at vide, at det skyldes, at der er to forskellige sæt lovgivninger.
- Jeg er selv djøf'er og bureakrat af et godt hjerte, og ikke engang jeg forstår den slags djøf-logik, skriver Mia Isidor Andersen, der er cand. scient. pol.
Derfor ved hun også, at systemer og bureaukrati er til for at understøtte borgerne og ikke omvendt. Derfor giver det ikke mening at have to sæt lovgivning, som a-kasserne og jobcentrnee endda bruger til at give hinanden skylden for absurditeterne.
- Naiv som jeg er, troede jeg, før jeg blev arbejdsløs, at vi havde ét dagpengesystem. Efter 30 arbejdsløse arbejdsdage virker det mere, som om der er et system for hver ny sagsbehandler, man bliver sat i kontakt med, skriver Mia isidor Andersen.
Tåbelige aktiviteter
Udover timer med meningsløs information, er Mia Isidor Andersen blevet sat til at lave gruppearbejde med en psykolog, en arkitekt, en sociolog og en farmaceut. De skulle dele deres erfaringer med jobsøgning og deres udfordringer.
Det var ikke fordi, at det ikke var spændende. Det var bare ikke noget, Mia Isidor Andersen kunne bruge med hendes faglige baggrund og situation. Hun mener, at gruppearbejdet er sat i verden for at spare penge, men i virkeligheden fungerer det som et "spild af tid og absurd teater i at lade de blinde lede de blinde".
Hun er også blevet bedt om at skrive i hånden, hvad hun i de næste uger ville gøre for at komme i job, så en jobkonsulent kunne skrive det ind på en computer, og hun efterfølgende kunne læse det på jobnet.dk og trykke på en knap, der bekræftede, at hun havde læst det.
Ikke imod kravene
Mia Isidor Andersen er ikke imod, at der stilles krav, og at hun skal søge et vist antal job om måneden. Hun gør det gerne - især hvis det kan få hende hurtigt i arbejde.
Allerede efter 30 dage begynder det dog i højere grad at handle om at slippe ud af systemet, skriver hun. Afmagt er dog ikke den bedste motivation at skrive på en jobansøgning.
- Der sker desværre bare det, at små finurlige ting tilsammen skaber et stort absurd system, som handler mere om at sætte kryds og tjekke af i stedet for at tage udgangspunkt i den enkelte lediges situation og sætte ind med konkret individuel rådgivning, skriver Mia Isidor Andersen.
Hun mener ikke, at hun endnu har fået noget at vide på møderne, der ikke kunne være klaret skriftligt med links til, hvor hun kan læse mere. Derfor anmoder hun jobcentrene om at afskaffe velkomstmøderne og skære ned på de meningsløse informationer og det absurde bureaukrati. Samtidig beder hun politikerne sætte et loft over antallet af regler.