Færre penge på kontoen for arbejdsløse mødre giver 25 procent højere risiko for, at deres børn bliver anbragt uden for hjemmet.
Det viser en ny rapport fra Rockwool Fonden, der har undersøgt konsekvenserne af det kontanthjælpsloft, som den daværende VK-regering indførte i 2004.
Det er ikke den lavere ydelse, der gør, at børn ikke får tøj på kroppen eller sulter. Det handler om, at loftet kan skabe stress og pres - og det kan i sidste ende gå ud over børnene.
Liberal Alliance har været med til at indføre det nuværende kontanthjælpsloft, og her mener beskæftigelsesordfører Laura Lindahl ikke, at flere børn bliver anbragt som konsekvens af kontanthjælpsloftet.
- Vi har verdens højeste ydelser, og det er helt afgørende, at de tilpasses, så det kan betale sig at arbejde. Jeg anerkender, at det kan være svært at tilpasse sig en lavere indkomst, men at det skulle føre til misrøgt af børn med anbringelse som udgang, er ikke en naturlig konsekvens. Og heldigvis anbringer vi jo ikke børn, fordi de et år ikke kom på charterferie, siger Laura Lindahl til Avisen.dk.
Raportens forfatter og lektor i sociologi ved Stockholm Universitet, Peter Fallesen, sagde tidligere på ugen til Fagbladet 3F, at loftet har påvirket børns trivsel:
- Dét, at man har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, er en stressfaktor, der gør, at forældrene har mindre overskud. Har forældrene sundhedsproblemer, har de måske ikke råd til at købe medicin. Og skærer de ned på sig selv, kommer det også til at ramme børnene. Nogle studier viser også, at økonomisk pressede personer er mere tilbøjelig til at afstraffe deres børn fysisk, sagde Peter Fallesen til Fagbladet 3F.
Laura Lindahl, anerkender du ikke, at der er nogle elementer i kontanthjælpsloftet, der kan have været med til at øge risikoen?
- Når man i Danmark som enlig forsøger med to børn får udbetalt 17.600 efter skat, så mener jeg ikke, at man bliver presset økonomisk i en grad, der gør, at man ikke kan tage sig af sine børn. Det kommer jeg ikke til at mene. Jeg forstår godt, at man - når man bliver trukket - skal omprioritere.
Hvis man bliver ramt af loftet, og man i forvejen eksempelvis er udsat og udfordret socialt, kan man så ikke blive presset ud til et sted, hvor børnene får det så svært, at de bliver anbragt?
- Nej, jeg har simpelthen svært ved at se, at du skal kunne komme ud i en situation, hvor det pres er så massivt, at du går fra at være i ikke risikozone for anbringelse til anbringelse. Men det er ikke nogen nem debat. Og vi skal hjælpe med socialpolitiske tiltag, så familierne kan blive robuste.
Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra fra Venstre og Det Konservative Folkepartis beskæftigelsesordførere, men de har ikke svaret. Dansk Folkepartis Bent Bøgsted har heller ikke ville udtale sig, da han endnu ikke har læst rapporten og først har mulighed for det efter påske.