Børn skal ses, men ikke høres.
Sådan lyder en gammel talemåde, men er det på nogen måde realistisk? Svaret er nej. I hvert fald hvis man spørger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.
- Børn mellem nul og seks år har ikke et indre sprog, men kun et ydre. De fortæller, hvad de gør, siger hun og fortsætter:
- Det kan irritere os voksne, men det er jo en glæde.
Det handler i høj grad om at acceptere larmen i stedet for at modarbejde den.
Larm er livsglæde og leg
For lettere at kunne acceptere børnenes lyde opfordrer Margrethe Brun Hansen først og fremmest til ikke at bruge ordet "larm".
Hvis børnene er højlydte, så gælder det i stedet om at stoppe op og se på, hvad de har gang i.
- Man skal ikke se det som noget negativt, hvis børnene larmer. Larm er leg og livsglæde, siger Margrethe Brun Hansen.
Den tilgang bakkes op af Mette M. Sloth, der er cand.mag. i psykologi og rådgiver familier om børneopdragelse. Hun har en opfordring til forældre med stor tålmodighed:
- Hvis du kan holde til det, så lad børnene larme. De vokser fra det, siger hun.
Selv om børnene skal have lov til leg og larm, så må man som forælder selvfølgelig gerne sætte grænser. Det er dog vigtigt, at man gør det på den rette måde.
- Man skal tage udgangspunkt i børnene. Det kan man for eksempel gøre ved at sige: "Det er en god leg, den der, kan du lege den inde på værelset?", siger Margrethe Brun Hansen.
Mette M. Sloth lægger vægt på, at der ikke skal lægges skyld på barnet, fordi det larmer.
Hæv ikke stemmen
- Du skal ikke sige: "Nu har jeg sagt, at du skal stoppe", for så kommer man til at lægge skyld på barnet. Sig i stedet: "Det er højt i mine ører, når du råber", så er det ikke barnet, den er gal med, siger hun.
Det nytter heller ikke noget at hæve stemmen. Også selv om det ind i mellem kan være fristende.
- Mange forældre kan ende i det paradoks, at de forsøger at få børnene til at larme mindre ved selv at larme mere, siger Mette M. Sloth.
Det er da også urealistisk at have børn, der aldrig hæver stemmen. Det kan især være, at de taler højt, når de kommer hjem fra skole eller institution.
Margrethe Brun Hansen bruger begrebet "faldskærmseffekten" om den første tid derhjemme, efter børnene er hentet.
- Når børn kommer hjem fra børnehave eller skole, så flyver de oppe i luften i en faldskærm. Det tager dem lige 20-30 minutter at lande, siger hun.
Derfor skal du have ekstra tålmodighed i det tidsrum.
Inden du beder dine børn dæmpe sig, så er det også vigtigt, at du er opmærksom på, hvorfor de larmer.
- Man skal altid vurdere: Hvad gik forud? Har jeg overhørt barnet? Har det været en svær dag?, siger Margrethe Brun Hansen og har et råd til forældre:
- Aflæs dine børn. Det vil skåne dig for mange konflikter.
/ritzau fokus/
Af Jeppe Hee Rømer, Ritzau Fokus