Englænderne kan godt lide at holde traditionerne i hævd. Hvis noget er en succes, hvorfor så ændre på det? Således har Range Rovers topmodel (bare kaldet Range Rover) siden 1970 kun kommet i fem generationer (en sjette er lige om hjørnet).
Og samme firmas, Land Rover, har nu opdateret den populære model, Discovery Sport, og den ligner stort set sig selv, men er ikke desto mindre en helt ny bil på en helt ny platform. For plug-in betyder jo, at der udover benzin også forefindes et stort batteri, som kan lades op. Og her duede den gamle platform ikke, da batteriet så ville tage det meste af bagagerummet. Og den slags piller man ikke ved i en Land Rover, som jo gerne skal være stort nok til at genne jagthundene ind i eller de mange indkøbsposer fra high-end-butikkerne.
Bare ind med den lange seng eller andre større ting. Den sluger op til 1.574 liter, når bagsæderne er lagt ned. Foto: Per Kuskner
De nye platforme, Premium Traverse, som også Range Rover Evoque har fået, levner også plads til, at bilerne i nær fremtid kan blive fuldt elektriske.
Nå, tilbage til Avisen.dk's testbil, som blev testet både på asfalt og ude i den bløde skovbund (jo, jo - et hemmeligt sted, som jeg godt må køre i).
Hånden på hjertet, så er det nok 99% af tiden, at de fleste Land Rovere kører på asfalten, og så er det godt, at bilen er bygget til netop dette. Den er – trods navnet – ikke en stiv gammel Defender fra efterkrigstiden, men en yderst behagelig og velkørende SUV, som er skabt til både de lange ture med sin indbyggede gode komfort såvel som de kortere af slagsen i byen med et styretøj, som gør det en fornøjelse at håndtere firehjulstrækkeren i trafikken.
Batteriet er på fine 15 kWh, og med det kan bilen køre op til 55 km på el alene – siges det. Med en temperatur under de fem grader, da jeg testede bilen, nåede jeg kun lige under de 40 km, men stadig fint og stadig rigeligt, hvis man har kortere til og fra arbejde, hvad de fleste jo har.
Den kan hurtiglades på farten med op til 50 kW, og det tager kun en halv times tid. Det sidste er ret unikt og en sjældenhed i mange plugin-hybrider.
Foto: Per Kuskner
Motoren er en mindre 3-cylindret benzin på 1.5 liter, som i kombination med el-motoren bagi giver samlet fine 309 hk. og får den til at springe fra stilstand til 100 km/t på kun 6.6 sekunder. Forbruget er 50 km/l, når man bruger elmotoren flittigt, og det må siges at være pænt.
Desværre, så koster det også lidt, når man vil have kirsebær. 644.900 kroner fås plugin-modellen her fra, og det er en del. Også hvis du køber den som firmabil, hvor beskatningsgrundlaget er heftige 639.900 kr. Til sammenligning er samme beskatningsgrundlag for en veludstyret Audi Q5 kun 480.000 kroner, og det er en forskel, som er til at tage og føle på.
Men Land Roveren kan noget andet og mere end så mange andre "stangvare-biler". Den ser godt ud, er ikke så hyppig på vejene, og så har den bevaret sit Land Rover DNA fra "bedstefar Defender". Den har et hav af indstillingsmuligheder i off-road-kørsel, og kan derfor bruges til så meget mere end bare landevejskørsel.
Trækkraften er lige over 1.500 kilo, og det er en god ting. Mange plugins har meget mindre. Foto: Per Kuskner
Og med et flittigt brug af batteriet, så er den på den lange bane ret økonomisk i forbruget. Og det er jo også – i disse tider – et kæmpe plus.
Foto: Per Kuskner
* * * * (4 stjerner ud af 6)
Land Rover Discovery P300e AWD Auto SE
Motor: 1.5 + el 309 hk.
Tophastighed: 209 km/t
Forbrug: 50 km/l
Rækkevidde på ren el: 55 km.
Pris: 674.900 kr.
Hvorfor?
Fordi du får en stor, gedigen, komfortabel og yderst velkørende vogn, som også kan bide skeer med de fleste mere rå off-roadere, og så er det også en bil, som naboen højst sandsynligt ikke har.
Hvorfor ikke?
Fordi du synes, at små 650.000 kroner er lige i overkanten, når du kigger på det generelle SUV-marked i den her klasse.