Lægen Sten glad for fyreseddel: Nu kæmper han med 4.000 andre mod udskældt it-system

Overlæge Sten Oyre blev syg af stress af at arbejde med Sundhedsplatformen. (Foto: Foto: Privat og Jens Dresling/Ritzau Scanpix/Arkiv)

Sundhedsplatformen dræner medarbejderne, lyder det fra overlæge Sten Oyre, der gik ned med stress og mistede sit job efter at have arbejdet med platformen.

Sundhedsplatformen gjorde ham dårligere til sit arbejde, gav ham stress og endte med at koste ham jobbet.

Sådan lyder dommen fra overlæge og speciallæge i psykiatri Sten Oyre, der har arbejdet med it-systemet, som samler alle informationer om patienten i en elektronisk journal. 

I en kronik i Politiken beskriver han sine problemer i arbejdet med Sundhedsplatformen. Et arbejde, der tog så hårdt på ham, at han til sidst gik ned med stress.

- Grunden til, at jeg blev syg, var, at jeg ikke kunne gøre mit arbejde ordentligt. Man bliver nød til at springe over, hvor gærdet er lavest og sjuske i sit arbejde, fordi man skal bruge tid på at skrive 4-5 sider lange notater, når du har talt med en patient, siger Sten Oyre til Avisen.dk.

"Som at løbe i tungt vand"

Det er primært de altoverskyggende dokumentationskrav, der slider medarbejderne op, mener Sten Oyre.

- Det er ligesom at løbe i tungt vand. Alt skal registreres flere gange, så det føles som at have tvungen OCD. Du skal hele tiden acceptere, signere og kvittere for alt, du gør. Det er helt absurd, at man skal være sin egen sekretær, siger Sten Oyre.

- Sygeplejerskerne skal dokumentere, når der skiftes sengetøj, redes hår og patienter får rent tøj på. Det er helt basale ting. Patienten vil hellere have, at sygeplejersken snakker med dem i stedet for at skulle bruge tid på at skrive alt ned, siger han.

Blev dårligere til sit arbejde

Til sidst endte det med, at Sten Oyre blev fyret fra sit arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri. Der er to ting, som er årsag til, at han blev fyret: Han var blevet mindre effektiv, og samtidig kritiserede han Sundhedsplatformen offentligt.

- Jeg leverede dårlige resultater end før og brugte længere tid på det. Det er ødelæggende for arbejdsglæden. Som psykiater er arbejdet i forvejen stressende, fordi det allerede er psykisk drænende at tale med patienterne.

Sten Oyre er formand for Facebook-gruppen 'Sundhedsplatformen? Nej Tak', der har mere end 4.000 medlemmer. Desuden har han skrevet flere vrede kronikker og indlæg om arbejdet med platformen, og det mener han selv, har givet fjender på sygehusets direktionsgange.

- Der er nogen højere oppe i ledelsen, der er meget sure på mig. Og jeg har også været grov - det indrømmer jeg. Men det har været helt bevidst. Ledere laver de her katastrofer, men de anerkender aldrig, at det er noget møg, siger Sten Oyre.

Sten Oyre slår dog fast, at han er glad for fyringen. Den sparede ham for en svær beslutning om selv at sige op. 

Til august starter han i et nyt job i den anden ende af landet i Region Midtjylland. Og det glæder han sig til. Ifølge ham er MidtEPJ-systemet, der bruges i Midtjylland, klart bedre og mere tidssvarende end det, der bruges i Hovedstaden.

"Skrot det"

Sten Oyre beskriver sig selv som en af de læger i Danmark, der ved mest om Sundhedsplatformen. Han er superbruger og it-nørd og har brugt tid på at nærstudere selve kodningen i it-systemet. Derfor er han heller ikke i tvivl om, at systemet langtfra er godt nok.

- Sundhedsplatformens problemer er ikke børnesygdomme - det er oldingesygdomme. Det er det døende program, og det er det på grund af kernen i systemet og alderen på systemet, siger Sten Oyre.

Både udfra et it-fagligt synspunkt og et lægefagligt er Sundhedsplatformen en fiasko, slår han fast.

- Vi har fået et dårligere sundhedsvæsen. Der er ikke tid til uddannelse. Hvordan skal en ældre kollega, der selv er ved at kløjes i Sunhedsplatformen, kunne afsætte tid til at tage hånd om de yngre kolleger?

Hvad skal man gøre, for at det bliver godt?

- Der er intet at gøre, for fundamentet er der ikke. Det er en båd fuld af huller, som man forsøger at lappe løbende. Der er ikke andet at gøre end at skrotte det, siger han.

Regionens svar

Vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri, Peter Treufeldt, afviser at svare på, hvorfor Sten Oyre blev fyret. Regionen udtaler sig ikke om enkeltsager, lyder forklaringen.

"Men vi er naturligvis meget kede af, hvis medarbejdere – som Sten Oyre eksempelvis gav udtryk for i går – føler, at de ikke har ytringsfrihed. Vi ønsker på ingen måde at begrænse vores medarbejderes ytringsfrihed – alle medarbejdere i Region Hovedstadens Psykiatri har ytringsfrihed og ingen bliver afskediget, fordi de bruger deres grundlovssikrede ret til at ytre sig frit," skriver Peter Treufeldt i en mail.

Vicedirektøren anerkender ligeledes, at Sundhedsplatformen giver udfordringer i det daglige arbejde for medarbejderne.

"Hele visionen med Sundhedsplatformen er at gøre det lettere at være medarbejder og lettere at være patient i Region Hovedstaden, så det er naturligvis ikke hensigten, at medarbejdere udvikler stress og bliver dårligere til deres arbejde pga. Sundhedsplatformen. Det tager tid at indføre en ny og omfattende digital patientjournal, og den tålmodighed håber og tror vi på, at vores medarbejdere har," skriver Peter Treufeldt til Avisen.dk.

"Det er ingen hemmelighed, at flere overlæger i Region Hovedstadens Psykiatri ønsker forbedringer af Sundhedsplatformen. Vi lytter altid til lægernes ønsker og er gået i konstruktiv dialog med dem om Sundhedsplatformen," skriver Peter Treufeldt.